Hopp til innhold

– Aleppo eksisterer ikke lenger

FNs Syria-utsending Staffan de Misturas håper å forhandle frem lokale våpenhviler i Aleppo. – Byen eksisterer ikke lenger, sier journalisten som har vært mer i Aleppo enn noen annen.

Ruiner i Aleppo
Foto: Hosam Katan / Reuters

Aleppo eksisterer ikke lenger. Den er blitt jevnet med jorden. I kilometere går du bare på steinhauger.


Francesca Borri / Syria Deeply

Før den syriske borgerkrigen startet var Aleppo den største byen i Syria med over to millioner innbyggere. Byen også landets kommersielle hovedstad.

Byen slapp relativt billig unna kampene det første året etter at borgerkrigen i Syria startet i mars 2011.

Først i juli året etter – i 2012 -startet krigshandlingene for fullt i Aleppo. Byen har vært delt i to, mellom regimet og opprørerne. Nå er knapt noe av byen igjen.

– Aleppo eksisterer ikke lenger. Den er blitt jevnet med jorden. I kilometer går du bare på steinhauger, sier Francesca Borri til nettstedet Syria Deeply. Hun er en prisvinnende reporter som har formidlet fra krigen i Syria siden 2012.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Festningen i Aleppo

Den historiske festningen i Aleppo kontrolleres av regjeringsstyrkene.

Foto: Hosam Katan / Reuters

Kulturarver borte

Men en historie som strekker seg 7000 år tilbake hadde også Aleppo en av Midtøstens rikeste kulturarver.

Det er ikke noen vits i å snakke om en kulturarv. Vi snakker om noe som ikke fysisk eksisterer lenger. Du går og går og det er ikke noe i Aleppo.

Francesca Borri / Syria Deeply

Nå er det meste borte. Den historiske gamlebyen er bare ruiner og den store moskeen, med en historie tilbake til 715, er ødelagt.

– Det er ikke noen vits i å snakke om en kulturarv. Vi snakker om noe som ikke fysisk eksisterer lenger. Du går og går og det er ikke noe i Aleppo, sier Francesca Borri.

Titusener døde

Titusener er døde i byen og de fleste av ofrene er sivile. Mange av er dem drept eller såret av regimets tønnebomber, som sprer små eksplosiver og skrapmetall utover større områder.

En tønnebombe er et improvisert våpen, som oftest et oljefat fylt med eksplosiver og metallsplinter som sprer seg utover et større område idet bombene treffer bakken.

Den siste tiden er tønnebombene tilsynelatende erstattet med mer avanserte våpen.

Kilder på bakken forteller at syriske kampfly er blitt stadig mer treffsikre i det siste, noe som har påført opprørerne langt større tap enn de primitive tønnebombene som kastes ut fra helikoptre gjør.

Ifølge opprørskilder dreier det seg om laser- og radarstyrte våpen, og i forrige uke ble en rekke av opprørernes kommandosentre sør i landet truffet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ruiner i Aleppo

Sivile inspiserer rester av et hus i al-Kalaseh-bydelen i Aleppo som ble truffet av en rakett skutt av regjeringsstyrkene 28. oktober.

Foto: Hosam Katan / Reuters

Håper på lokale våpenhviler

Nå vil FNs Syria-utsending Staffan de Misturas bruke den fastlåste situasjonen Aleppo til å forhandle frem lokale våpenhviler.

– Ingen vinner krigen. Du tror noen vinner? Sannheten er at ingen vinner. Og derfor har vi ideen om satse på Aleppo som et viktig eksempel, sier de Mistura.

Han innrømmer at selv om FNs forslag skulle lykkes, vil det bare være et lite skritt i en konflikt som har kostet 200.000 mennesker livet og har drevet nesten ti millioner mennesker på flukt, og at en fredsplan er langt unna.

– Men vi har en handlingsplan. Og handlingsplanen starter på bakken; stopp kampene, reduser volden, sier de Mistura.

Medlemmer av Den frie syriske hær

Medlemmer av Den frie syriske hær gjør klar til å fyre av en hjemmelaget bombekaster i Ameyra-området i Aleppo 5. november.

Foto: Hosam Katan / Reuters

Syrias president Bashar al-Assad sa mandag at de Misturas forslag om lokale våpenhviler i Aleppo, er verdt å se nærmere på.

Assad-regimet har vært under press fra sine egne den siste tiden, etter at stadig større tap har gjort også hans støttespillere krigstrette.

Lokale våpenhviler kan være en måte for Assad-regimet å få et pusterom uten å gi fra seg makten.

Lokal våpenhvile i Damaskus

I hovedstaden Damaskus var en lokal våpenhvile onsdag en suksess og førte til at nødhjelp kunne fraktes inn til boligområder sør i byen.

Lastebiler med mat og medisinsk utstyr kjørte inn i områdene i dag etter at en lokal våpenhvile som ble forhandlet frem i august.

Våpenhvilen ble inngått mellom lokale opprørere, guvernøren i Damaskus, lederen for en regimevennlig milits og forskjellige lokale ledere.

De siste ukene har kampene i området stilnet av og folk har kunnet vende tilbake til boligene sine.

For de hundretusener av mennesker som er igjen i det som en gang var byen Aleppo, vil en tilsvarende lokal våpenhvile være et stort fremskritt fra dagens situasjon.

Syria med Aleppo

SISTE NYTT

Siste nytt