– «Kyoto Pluss» kan bli løsningen

Norges miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har denne uka møtt klimaforhandlere fra hele verden i Sør-Afrika for å komme fram til en løsning for en ny klimaavtale. Et nytt begrep er kommet på bordet.

Erik Solheim

Norges miljø- og utviklingsminister Erik Solheim sier «Kyoto Pluss» kan være eneste utvei i klimaforhandlingene.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

– Det kan hende at dette er den eneste mulige løsningen på en ny klimaavtale, sier Erik Solheim til NRK.no.

Videreføring pluss tidsfrist

Han har nettopp avsluttet møter i Stellenbosch, utenfor Cape Town i Sør-Afrika. Dette er siste innspurt før FNs klimatoppmøte i Durban som starter 28. november.

Les også: Les: – Våre standpunkt er spiselige for veldig mange

Løsningen har fått navnet «Kyoto Pluss», og spiller på en videreføring av dagens eneste internasjonale klimaavtale, med en tilhørende tidsfrist for regulering av klimautslippene for også de landene som i dag står utenfor avtalen - og de som nekter å binde seg til en ny periode.

Forslaget ligner på det klimaforhandlerne lenge har jobbet mot, men Solheim understreker at dette forslaget legger opp til en klar tidsfrist for de landene som ligger utenfor avtalen.

– Det kan ikke være et forslag som bare henger i løse lufta. Det må være en klar frist, sier Solheim.

– Eneste gyldige forslaget

Miljøministeren har også vært i møter med de progressive industrilandene, de som ønsker å forplikte seg til en videreføring av Kyoto-avtalen når den går ut ved utgangen av neste år. Herunder er blant andre Norge, EU og Sveits pådrivere.

Japan, Russland og Canada ønsker ikke å binde seg til en ny periode under Kyoto-protokollen, og sammen med Kina, USA, Brasil og India vil disse landene måtte forplikte seg til en konkret tidsfrist dersom «Kyoto Pluss» skal lykkes.

Miljøministeren sier «Kyoto Pluss» er omtrent det eneste man har snakket om i Sør-Afrika denne uka.

– Og det er med all sannsynlighet det eneste forslaget man vil jobbe med i Durban ved slutten av året.

Video Erik Solheim tror enkeltbeslutninger vil lede fram til full klimaavtale

VIDEO: Solheim er satt inn for å finne kompromiss i arbeidet med å videreføre Kyoto-protokollen.

Utvalgte dokumentarer

Br. dokumentar. Den 23 år gamle medisinerstudenten Jyoti Singh ble brutalt voldtatt av seks menn på en buss i Dehli. Hun døde senere av skadene. Hennes fryktelige skjebne utløste sterke protester og gateopptøyer i India, og førte til endringer i loven. Singhs voldtektsmenn snakker ut mens de venter på å bli hengt. Deres verdier og tankesett speiler et skjevt patriarkalsk samfunn som ser på kvinner som annenrangs, og til og med uønsket. (Indias Daughter)
Norsk dokumentar. Konflikten mellom Israel og Palestina handler om at to folkeslag sier "mitt land" om det samme området. Vi møter to sterke kvinner, Fathie som måtte flykte til Libanon i 1948 og ønsker å få dø i sin hjemby Jaffa, og Susi som mistet sine foreldre i Auschwitz og ble smuglet ut av leiren og holdt skjult til krigen var slutt. Nå drømmer hun om en stat forbeholdt jøder. På en stillferdig måte gir filmen et innblikk i de grunnleggende motsetningene som gjør denne konflikten så komplisert. (My Homeland)
Dansk-tysk dokumentar. Dette er historien om hvordan Edward Snowden greide å slippe unna USAs etterretningstjeneste. Etter at han hadde utlevert flere hemmelige dokumenter enn noen gang tidligere i USAs historie, startet en omfattende menneskejakt. Hvordan var det mulig for Snowden å unnslippe? DR har fått unik adgang til å intervjue Snowden som fortsatt sitter i asyl i Moskva, Sarah Harrison fra Wikileaks som hjalp ham under flukten og hans far. Tidligere leder for National Security Agency, Michael Hayden, forteller om hvor mye som sto på spill for USA.