Hopp til innhold

– 22 drept i terrorangrepet i Tunisia

22 mennesker er drept i terrorangrepet i Tunisia. Det sier en tunisisk minister ifølge TV-kanalen BFMTV. 20 av dem er turister. Aksjonen skal nå være over, og angriperne er drept.

Gisseldrama i Tunis

Se bilder fra gisseldramaet i Tunis, som nå skal være over.

TUNISIA-SECURITY/ Police officers are seen outside parliament in Tunis

Det var et stort politioppbud utenfor bygningene der angrepsmennene gikk til angrep. Terroraksjonen er nå over.

Foto: ZOUBEIR SOUISSI / Reuters

Den tunisiske ministeren Kamel Jendoubi sier til TV-kanalen at 22 personer er drept. Tidligere i kveld sa Tunisias statsminister at det var 19 drepte. To av de drepte er tunisiske, 20 er turister fra andre land. I tillegg skal to angrepsmenn være drept av sikkerhetsstyrker.

Et ukjent antall mennesker er såret. En tunisisk nettavis oppgir tallet på sårede til 38, mens statsministeren opererer med 23 sårede.

De drepte skal blant annet være fra Polen, Italia, Tyskland, Spania, Sør-Afrika og India. Norsk UD opplyser til NTB at de ikke kjenner til noen nordmenn som er berørt av angrepet.

Bakgrunnen for angrepet er ikke kjent. Ifølge radiokanalen Mosaique var rundt 40 personer tatt som gisler, og det skal ha vært personer fra Storbritannia, Italia, Frankrike og Spania blant gislene.

EUs utenrikssjef gir IS skylden

Bilde fra Twitter

Et bilde fra Twitter viser flere personer som gjemte seg for de væpnede mennene. Flere av dem er barn.

Foto: Twitter

Nasjonalforsamlingen i Tunisia

Nasjonalforsamlingen i Tunis (arkiv). Museet der gisler skal ha blitt drept ligger i samme bygningskompleks.

Foto: Coyau/Tunisian Chamber of Deputies/Wikimedia Commons

De væpnede mennene skal først ha vært kledd i sivil da de tok seg inn i nasjonalforsamlingen og gikk til angrep der. Deretter skal de ha tatt seg videre til Bardomuseet, skriver radiokanalen Mosaique.

Det er ukjent hvem som står bak angrepet, men EUs utenrikssjef Federica Mogherini skylder på Den islamske stat (IS).

– Angrepet styrker vår besluttsomhet om å samarbeide tett med våre partnere for å konfrontere terrortrusselen, sier Mogherini ifølge Reuters.

Da angrepet startet skal det ha vært over 100 turister inne i museet, som er kjent for sine arkeologiske gjenstander fra oldtiden og er svært populært blant turister.

Laster Twitter-innhold
TUNISIA-POLITICS-UNREST

Politiet er til stede utenfor museet og nasjonalforsamlingen der to eller flere personer har gått til angrep. Aksjonen skal nå være over, melder statlig TV.

Foto: FETHI BELAID / Afp

Har hatt positiv demokratisk utvikling

Museet ble raskt omringet av sikkerhetsstyrker. Væpnede styrker skal også ha tatt seg inn i bygningen. Og to angrepsmenn skal nå være drept av sikkerhetsstyrkene.

Skytingen førte til at arbeidet i nasjonalforsamlingens ulike komiteer ble avbrutt, og alle representantene ble bedt om å samle seg i hovedsalen, opplyser den islamistiske parlamentarikeren Monia Brahim.

Tunisia regnes som det landet som kom best ut av den arabiske våren i 2011, og landet har gjennomgått en vellykket demokratisk prosess.

Landet styres nå av en regjering som består av både sekulære og moderate islamistiske politikere, etter at 83 år gamle Beji Caid Essebsi vant valget i desember.

Men på tross av den positive demokratiske utviklingen har også landet opplevd en økning i islamistisk ekstremisme siden revolusjonen i 2011. Flere titalls politimenn og soldater har blitt drept i flere angrep fra militante islamister.

I Tunisia skal det være flere grupperinger som støtter Al Qaida i Maghreb (AQIM), en gruppe som de siste årene har skapt mye uro i Mali og Algerie. Militæret i Tunisia har lenge forsøkt å ta et oppgjør med AQIM, uten hell.

Tunisia har de siste årene forsøkt å bygge seg opp igjen som turistdestinasjon etter flere magre år i kjølvannet av revolusjonen.

Tunisia bardo
Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt