Hopp til innhold

683 personer dømt til døden i Egypt

En dommer i Egypt har dømt 683 personer til døden. Blant dem er Det muslimske brorskapets leder, Mohammed Badie.

 Mohamed Badie

MUSLIMBRØDRENES LEDER DØDSDØMT: Mandag dømte en egyptisk domstol lederen for Det muslimske brorskap, Mohammad Badie, og 682 andre til døden. Bildet er fra desember i fjor da Badie ble stilt for retten. Han sitter i fengsel i Kairo, og ble ikke sendt til retten i Minya for å høre dommen. Det er uklart hva som knytter Badie til hendelsene i Minya.

Foto: STRINGER / Reuters

683 tilhengere av avsatte president Muhammad Morsi og Det muslimske brorskap ble mandag dømt til døden. Men av disse er kun 50 pågrepet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Dødsdommene kommer etter opptøyer og drapet på en politimann i fjor sommer i Minya-provinsen sør for Egypts hovedstad Kairo.

Samme dag rykket egyptiske sikkerhetsstyrker inn og drepte hundrevis av Det muslimske brorskapets medlemmer som demonstrerte mot kuppet av president Morsi på Rabaa-plassen i Kairo.

Mohammed Badie er en av de 683 dødsdømte. Han er lederen for Det muslimske brorskap. Det ventes sterke reaksjoner mot hans dødsdom.

Dødsdommene er den andre massedødsdommen i Egypt i år. I mars ble 529 tilhengere av det muslimske brorskap og den avsatte president Muhammad Morsi dømt til døden. De er alle fra samme landsby.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sørgende Minya

I SORG: Egyptere sørger utenfor rettslokale i den sørlige provinsen Minya etter at en domstol dømte 683 mennesker til døden.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Benådet 492 dødsdømte

Det ble aldri ført noen sak som viste hvordan de 529 dødsdømte i mars er knyttet til saken. De ble dømt for å ha planlagt å ta livet av politimannen Mostafa al-Attar, men hans kone har hevdet at bare to av de 529 er knyttet til den saken, ifølge den engelske avisen The Guardian.

Nå har den samme domstolen som til sammen har dødsdømt over 1000 mennesker nå benådet 492 av dem som ble dømt i mars. De får istedenfor livstid i fengsel, skriver nyhetsbyrået AFP.

Dødsdommen ble avsagt etter to dager, uten at forsvarsadvokaten fikk ført noen sak. Advokatforeningen i Minya-provinsen boikotter hele rettssaken i protest mot måten saken har blitt ført på.

37 dødsdommer er nå bekreftet.

Artikkelen fortsetter under bildet

protester egypt etter at demonstranter dømmes døden

SKAPER REAKSJONER: Demonstranter protesterer foran presidentpalasset i Kairo etter at aktivister er dømt til døden.

Foto: Ahmed Gomaa / Ap

Egypts nye militærstøttede regime har stemplet Det muslimske brorskap som en terrororganisasjon.

Landets nye regime har fått sterke reaksjoner fra menneskerettighetsorganisasjoner for massedødsdommene i mars.

Dommene blir sett på som et ledd i det militærstøttede regimets kamp mot opprør i befolkningen.

Hvordan blant annet Mohammed Bardie er involvert i hendelsene i Minya-provinsen er uklart. Rettsprosessen har gått svært fort, i likhet med dødsdommene i mars.

Amnesty: – En «rettsfarse»

Ina Tin er seniorrådgiver i Amnesty Norge, og har blant annet Egypt som sitt hovedområde. Da 529 personer ble dømt til døden tidligere i år, karakteriserte Tin prosessen som «en total rettsfarse».

Ina Tin

Ina Tin i Amnesty mener rettssikkerheten for de over 500 som ble dømt til døden i Egypt i mars var fraværende. Hun tviler på at rettergangen var bedre denne gangen.

Tin mener det er liten grunn til å tro at de nærmere 700 som ble dømt til døden mandag har opplevd bedre rettssikkerhet.

– Rent umiddelbart tror jeg dessverre ikke man kan forestille seg at rettssikkerheten har vært bedre denne gangen, sier Tin.

– Systemet er det samme, så selv om det har vært mye oppmerksomhet i Egypt og internasjonalt, så tror jeg ikke det, sier Tin.

Av de over 529 som ble dømt til døden i mars, har om lag 492 i stedet fått livstid i fengsel.

Tin sier at dette kan tolkes som at myndighetene i Egypt har hørt på protestene, men sier de siste dødsdommene gjør henne skeptisk.

– Samtidig er det viktig å påpeke at Amnesty også mener at livstid i fengsel er en uakseptabel dom etter slike rettsprosesser, der alt har blitt gjennomført på et par dager. Det at de nå igjen dømmer over 600 nye til døden kan ikke tolkes på noen annen måte enn at det er det samme systemet som fungerer, sier Tin.

SISTE NYTT

Siste nytt