Hopp til innhold

Politisk lyspunkt i Irak, mens enda et dødelig angrep rammer Bagdad

Mens et angrep koster 51 fanger og 9 fangevoktere livet i Bagdad, har Iraks parlament utnevnt kurderen Fuad Masoum som landets nye president. Det markerer et gjennombrudd etter at Irak har vært fanget i en politisk limbo de siste månedene.

Kristne i Irak

MINORITETER TRUET: Minoriteter, spesielt kristne, er svært utsatt i Irak. Her holder en irakisk kvinne opp et kors under en demonstrasjon i dag utenfor et FN-kontor i Arbil mot trusselen ISIL utgjør.

Foto: SAFIN HAMED / Afp

Torsdag ble en buss som skulle overføre fanger fra et fengsel i Taji til Bagdad rammet av en veibombe. Så åpnet væpnede menn ild mot bussen. 59 fanger og 9 fangevoktere ble drept i angrepet, sier politiet til AFP.

Irak er midt i en krise som kan splitte landet. Den ytterliggående militante islamistiske gruppen Den islamske staten og Levanten (ISIL) har tatt over store områder i Irak. Mer enn 1 million irakere har blitt fordrevet etter de voldsomme kampene.

Irak har bedt USA om hjelp til å bekjempe ISIL, men Washington er lite villig til å gi mer militær bistand så lenge Iraks statsminister Nouri al-Maliki ikke får på plass en ny regjering. Dermed vender Irak seg i større grad til Russland for økt militært samarbeid.

Nå skal det imidlertid ha skjedd et gjennombrudd etter at Irak har vært fanget i en politisk limbo de siste månedene. Den kurdiske veteranen Fuad Masoum er valgt som landets nye president. Han tar over etter president Jalal Talabani og baner vei for at Irak kan danne en etterlengtet regjering etter valget i april.

Artikkelen fortsetter under bildet

Ny president

UTNEVNT PRESIDENT: Dette bildet av kurderen Fuad Masum er fra 2010. I dag ble han utnevnt som Iraks nye president, og baner vei for at parlamentet danner en etterlengtet regjering. En million irakere er på flukt etter at ISIL har tatt over store deler av landet.

Foto: ALI AL-SAADI / Afp

– 225 fanger henrettet den siste måneden

Det er ikke klart hvem som står bak angrepet mot bussen med fanger og fangevoktere. Men et liknende angrep fant sted i juni da 69 fanger ble drept under overføring til et fengsel i Irak. Myndighetene hevder at militante stod bak angrepet, men flere av Reuters kilder i politiet benekter at et angrep fant sted. Politiet selv stod bak henrettelsene, hevder de.

I en fersk rapport fra menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) har menneskerettssituasjonen i Irak blitt forverret siden januar i år. Siden juni har situasjonen blitt ytterligere verre.

Ved inngangen av juli har volden fordrevet mer enn 1 million irakere. ISIL har utført alvorlige overtredelser, som bortføringer og massehenrettelser, og forfølgelse av Iraks etniske og religiøse samfunn.

Men også myndighetene i Irak har begått alvorlige brudd på menneskerettighetene, hevder organisasjonen. Myndighetene, sikkerhetsstyrken og shia-milits som støttes av myndighetene, har utført massehenrettelser av sunnimuslimske fanger, kommer det fram i rapporten.

Ifølge organisasjonen skal irakiske myndigheter og sjiamilits ha henrettet 225 fanger den siste måneden.

Bangladeshiske arbeidere hevder å ha blitt mishandlet av det irakiske militæret. På grunn av skjegget deres, skal de ha blitt tatt for å være militante opprørere, sa de til AFP. Ifølge Dhaka Tribune, en engelskspråklig bangladeshisk avis, skal myndighetene ha tilbudt å bistå med hjemreise, men flere skal ikke ha ønsket å reise hjem igjen, da de hadde betalt mye penger for å komme til Irak.

Artikkelen fortsetter under bildet

Indiske arbeidere i Irak

BORTFØRTE INDISKE ARBEIDERE: Pårørende viser bilder av de bortførte indiske arbeiderne i Irak. 120 indere ble bortført i juni.

Foto: NARINDER NANU / Afp

Andre utenlandske arbeidere har blitt bortført av ISIL. Blant annet har mange indiske arbeidere blitt bortført.

Videre heter det i rapporten at i forrige måned innførte myndighetene regler for sosiale medier som krenker Iraks forpliktelser til å beskytte ytringsfriheten.

Både ISIL og sjiamilits, som støttes av myndighetene, bruker barn under 18 år i kamp.

Sivile rammes hardere

I FNs sikkerhetsråd i går etterlyste FNs spesialutsending til Irak, Nickolay Mladenov, sterkere internasjonal fordømmelse av jihadistene i Irak, og sa at ISIL «rekrutterer og bruker utenlandske krigere, dreper, bortfører, tar gisler», og begår «enorme menneskerettsbrudd».

AFPs kilder i militæret sier at jihadister skjøt og drepte en kvinnelig valgkandidat og skadet en kvinnelig rettighetsaktivist i opprørskontrollerte Sharqat i går.

Tre kvinner og et barn ble også drept i denne byen i går. Et sykehus skal ha blitt skadd i et luftangrep i Mosul, en by på to millioner som ISIL har erklært som sin hovedstad.

Artikkelen fortsetter under bildet

Shia-moske

ANGREP MOSKE: Røyk stiger opp fra en moské som ble angrepet, angivelig av ISIL, i går.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Ifølge rapporten fra HRW, skal minst 75 sivile ha mistet livet i liknende angrep i fire byer, inkludert Sharqat.

Til tross for milliardene av dollar USA har brukt på trening og utstyr under sin åtte år lange okkupasjon, har Iraks militære fullstendig blitt overgått av ISIL.

Maliki har bedt USA om hjelp, men Washington er tilbakeholden så lenge det politiske lederskapet er delt.

Nå skal det imidlertid ha skjedd et gjennombrudd da parlamentet utnevnte en ny president.

Ny kurdisk president

En avtale om hvem som blir Iraks president har stilt Irak nærmere en løsning på den politiske krisen.

Malikis samlingsregjering kom til makten i april, men har blitt presset til å etablere en mer inkluderende regjering etter at de etniske spenningene i landet har eskalert de siste månedene. I dag ble det enighet om en kurdisk president som beskrives som en megler. Tradisjonelt sett har Iraks president vært kurder.

Ifølge AFPs kilder vil stillingen som parlamentets formann gå til en sunniaraber, presidentskapet vil gå til en kurder og statsministeren vil være sjiamuslim.

Salin al-Juburi ble valgt som talsmann forrige uke og i et lukket kveldsmøte på et hotell i Bagdad skal kurdiske jurister ha valgt sitt kandidatur til president.

– Fuad Masum er den eneste kandidat fra de kurdiske områdene for president, sa en kurdisk tjenestemann som var til stede under avstemningen til AFP.

Iraks statsminister Nouri al-Maliki

Iraks nåværende statsminister Nouri al-Maliki

Foto: Brendan Smialowski / Ap

Andre tjenestemenn bekreftet at Masum, som ble født i 1938 og var den første statsministeren for de autonome kurdiske områdene, sanket flest stemmer.

Masum er sett på som mest sannsynlig å bli godkjent av Iran, han er en mekler og en lojal alliert av statsminister Maliki.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon møtte Iraks statsminister Nouri al-Maliki i dag.

– Irak er utsatt for en enorm trussel, men dette kan løses dersom en inkluderende regjering kommer på plass, sa Ban i en felles pressekonferanse med Maliki.

Ban Ki-moon, som har vært på rundtur i Midtøsten for å forsøke å mekle fram en våpenhvile mellom Israel og Hamas, forventes å snakke om de 600 000 fordrevne irakerne siden ISIL lanserte sin motoffensiv 9. juni.

Maliki har uttrykt misnøye over å ikke få tilstrekkelig med internasjonal støtte i kampen mot ISIL. Dermed vender Irak seg i større grad til Russland, skriver AFP.

Artikkelen fortsetter under bildet

Frivillige

VERVER SEG: Frivillige, som har blitt med i det irakiske militærets kamp mot ISIL, har møte i Diyala-provinsen 21 juli.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

Reiste til Russland for hjelp

Onsdag skal Iraks forsvarsminister ha fløyet til Moskva for å be om militært utstyr for å bekjempe ISIL. Det skriver AFP.

– Forsvarsminister Saadun al-Dulaimi forlot Bagdad for å reise til Moskva, sa generalløytnant Mohammed al-Askari til AFP.

Al-Askari sa til AFP at forsvarsministeren brakte med seg et brev til Russlands president Vladimir Putin for å «forklare den politiske- og sikkerhetssituasjonen i Irak og behovet for å styrke det militære samarbeidet».

SISTE NYTT

Siste nytt