Hopp til innhold

Amnesty: Det er verre i Egypt nå enn under Mubarak

I dag ble demokratibevegelsen som var med på å sparke i gang revolusjonen i Egypt i 2011 forbudt. De militære-lederne i landet har ingen gode hensikter, mener menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty.

6.april-bevegelsen

PROTESTERER MOT MILITÆRDOMSTOL: «Jeg er imot at sivile blir dømt i militærdomstol» står det på tapen. En demonstrant med tape over munnen som symboliserer myndighetenes harde linje mot all opposisjon i landet. Demonstranten er med i 6. april-bevegelsen. Her demonstreres det mot protestloven og for løslatelsen av aktivister i varetekt 23. april. Mandag ble demokratibevegelsen forbudt.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Ina Tin

Utviklingen i Egypt går med stormskritt i gal retning, sier Amnestys Ina Tin.

– Nå er situasjonen i Egypt mye verre enn under den siste perioden til den forhatte diktatoren Hosni Mubarak, sier seniorrådgiver Ina Tin i Amnesty.

Nye dødsdommer

I dag ble 683 presoner, deriblant lederen for Det muslimske brorskapet, dømt til døden for sin deltagelse i opprøret som førte til at tidligere president Mohammed Morsi ble avsatt i fjor høst. Samtidig ble nærmere 500 dødsdommer omgjort til livsvarig fengsel, mens 37 tidligere dødsdømte fikk stadfestet dommene.

Bare noen timer senere ble det klart at en domstol har lagt ned forbud mot ungdomsbevegelsen 6. april.

Bevegelsen som bidro sterkt i folkeopprøret mot landets autoritære president Hosni Mubarak våren 2011 og sørget for å få titusener av ungdommer ut i gatene i kampen for demokrati og ytringsfrihet.

Det får mange til å reagere.

– Disse rettsrundene i Egypt viser at myndighetene i landet ikke tar menneskerettighetene på alvor, og situasjonen har nå gått fra vondt til verre. Faktisk så er omfanget av overgrep større nå enn under de siste årene til Mubarak, sier Tin til NRK.

I Egypt er i dag er 683 mennesker dømt til døden. De er alle dømt for å deltatt i opptøyer og drapet på en politimann.

Video: NRKs korrespondent i Midtøsten, Sigurd Falkenberg Mikkelsen, forteller om reaksjonene i Egypt etter dagens dommer.

Sjokk og vantro

Mange reagerte med sjokk og vantro da de nye dødsdommene ble lest opp, og ifølge forsvarene tok det retten i Minya bare noe få minutter å avse tidenes største massedødsdom i moderne tid.

– Det er ingen demokratisk prosess i Egypt nå. De militære som styrer har i dag vist med denne dommen at de ikke skyr noen midler for kneple all type kritikk. For det som er verdt å merke seg er at det ikke bare er Brorskapet som rammes i Egypt, men alle typer protest eller uenighet med regimet, sier Tin.

Flere besvimte under dødsdomsavsigelsen i Egypt

I Minya ble dødsdommene mottatt med forferdelse av de mange kvinnene som hadde samlet seg utenfor rettssalen. Flere skrek, gråt og besvimte da de fikk høre dommene.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Demokratibevegelsen 6. april er anklaget for å ha «krenket landet og sammensverget med utenlandske partier», skriver nyhetsbyrået AFP, om bevegelsen som mobiliserte titusener våren 2011.

– Det er en veldig symbolmettet handling at 6. april-bevegelsen blir forbudt. Det betyr at selve revolusjonen rammes og dette er den delen som var helt sekulær. Så nå slår myndighetene ned på alle som ytrer seg kritisk, sier Tin.

– Nulltoleranse for opposisjonelle

Flere menneskerettighetsorganisasjoner beskriver Egypts domstoler som ikke uavhengige.

En «protestlov» som ble opprettet like etter avsettelsen av president Morsi reverserer all fremgang som revolusjonen i 2011 førte til, skriver menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch.

– Egyptiske myndigheter viser nulltoleranse for enhver dissent, skrev organisasjonen på sin hjemmeside i februar.

– De aktivitetene eller de handlingene som nå skjer fra myndighetenes side tilsier at utviklingen ikke bare går i gal retning, men i gal retning med stormskritt, sier Tin.

Artikkelen fortsetter under bildet

6. april

Motstandere av den nå avsatte president Mohammed Morsi og medlemmer av demokratibevegelsen 6. april- bevegelsen demonstrerer på årsmarkeringen for bevegelsen i 2013. Da protesterte de mot presidentens harde linje mot opposisjonelle. Nå er situasjonen enda verre. I 2014 o historiske massedødsdommer er kunngjort

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

– Uten sidestykke

Ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter er dødsdommene uten sidestykke i moderne tid og et klart brudd på internasjonal lov.

Også en rekke norske Midtøsten-eksperter, blant dem Cecilie Hellestveit, Jacob Høigilt og Kristian Takvam Kindt, er sterkt kritisk til det de mener er egyptiske myndigheters heksejakt på Det muslimske brorskap. De har tidligere etterlyst skarpere internasjonale reaksjoner, også fra Norge.

Mursi ble avsatt i et militærkupp i juli i fjor og sitter nå fengslet, anklaget for en rekke alvorlige forbrytelser.

SISTE NYTT

Siste nytt