Hopp til innhold

Landsbyer dekket av aske etter vulkanutbrudd - 50 mennesker er savnet

Minst 50 mennesker er savnet etter vulkanutbruddet på Sumatra lørdag, opplyser indonesiske myndigheter. 15 er funnet omkommet så langt.

Askelag på Sumatra etter utbruddet i Sinabung-vulkanen

Landskapet er helt dekket av et tykt lag gråhvit aske, og alt brennbart er borte etter at giftig, brennhet aske regnet ned over et stort område rundt Sinabung-vulkanen på Sumatra lørdag.

Foto: SUTANTA ADITYA / Afp

Vulkanutbrudd i Gamber på Sumatra

Innbygere flykter fra askeskyen fra Sinabung som truer landsbyen Gamber på Sumatra.

Foto: STRINGER/INDONESIA / Reuters
Utbrudd Sinabung Indonesia

En brennhet askesky fra det vulkanske Sinabung-fjellet slukte flere landsbyer i Karo-distriktet på Sumatra 1. februar, og drepte et ukjent antall øyboere. Vulkanen 'våknet til liv' i august i fjor etter å ha vært i ro i 400 år.

Foto: SUTANTA ADITYA / Afp

Blant de 15 omkomne er det fem barn. Det var lørdag at Sinabung-vulkanen på øya Sumatra i Indonesia plutselig begynte å spy ut lava og brennende varme gasser.

– Vi har mistet kontakten med 50 innbyggere, forteller den lokale presten og hjelpearbeideren Benny Kaban til nyhetsbyrået DPA ifølge NTB.

Frykter at dødstallet vil stige

De fleste som er funnet omkommet, ble funnet i en landsby mindre enn tre kilometer fra toppen av vulkanen.

– Vi frykter å finne flere døde, sier en talsmann for redningsmannskapene.

Lørdagens utbrudd kom dagen etter at over 13 000 mennesker fikk lov til å vende tilbake til hjemmene sine i nærheten av vulkanen fordi den hadde vært rolig en stund.

Titusenvis forlot hjemmene sine for et par uker siden etter at det begynte å renne ut varm lava fra vulkanen. Da hadde myndighetene oppfordret alle innenfor en sju kilometers radius til å forlate hjemmene sine.

Vulkanutbrudd fra fjellet Sinabung

Svart røyk steg fra det 2600 meter høye Sinabung-fjellet den 11. nov. 2013, og flere titusener ble evakuert.

Foto: Dedy Zulkifli / Ap

Sinabung-vulkanen har hatt gjentatte utbrudd siden september, og over 30 000 mennesker har måttet forlate hjemmene siden.

Sinabung-vulkanen hadde sovet i over 400 år da den viste tegn til liv igjen i august 2010.

Inne i den røde sonen

Askeskyen som feide over flere landsbyer lørdag la igjen et tykt askelag overalt. I et landskapet totalt dekket av lys grå aske lette redningsmannskaper i helgen etter savnede.

En journalist fra nyhetsbyrået AFP forteller at det var helt stille i området, og den eneste lyden som hørtes var en eierløs mobil som ringte inne i en forlatt veske.

Askelaget er opptil 30 cm tykt og gir lite håp om å finne overlevende.

Rundt 170 redningsarbeidere, utstyrt med motorsager og oksygenmasker lette gjennom landsbyen Sukameriah søndag morgen. Sukameriah ligger bare 2,7 kilometer fra Sinabung-krateret, og er innenfor den røde sonen hvor det er ferdselsforbud.

Ifølge Tri Budiarto som er talsmann for redningsmannskapene ble alle innbyggere i den røde sonen evakuert.

– Det er svært farlig å være her, og strengt forbudt, men mange turister reiste likevel inn i området for å ta bilder, sier han.

Ingen tegn til liv

Den første gruppen med redningsmenn som gikk inn i landsbyen søndag morgen, kom tilbake tomhendt etter 15 minutter.

– Det var ingen tegn til liv. Alle avlingene var ødelagt, og husene var enten ødelagt eller helt dekket av hvit aske, sier redningsmannen Gito til AFP. Han forteller at asken rakk ham opp til leggen, og at det var tungt å «vasse» gjennom landsbyen.

Redingsmannskap Sinabung, Indonesia

Redningsmannskaper søker gjennom landskapet som er dekket av et tykt lag dødelig gråhvit aske.

Foto: SUTANTA ADITYA / Afp

Askesøylen sto 2 km til værs

Sutopo Purwo Nugroho som er talsmann for Indonesias nasjonale krisehåndteringskontor, sa søndag morgen at det var umulig å si sikkert hvor mange som var savnet, men at det var fare for at tallet på ofre ville stige.

Ifølge oberstløytnant Asep Sukarna som leder redningsmannskapene, er det liten sjanse for å finne overlevende.

– Jeg tviler på at det er mulig for noen å overleve varmen fra askeskyene, sa han.

Vulkanen som ligger på øya Sumatra i det vestlige Indonesia, våknet for alvor til live i september 2012. I rykk og napp har aktiviteten økt, og lørdag kom et kjempeutbrudd som spydde aske og varme steiner så høyt som 2 kilometer opp i lufta. Utbruddet feide over store områder og etterlot seg et tykt lag drepende støv over det før så grønne landskapet.

Vulkanturister

Slektninger indentifiserer et offer for vulkanen Sinabung på sykehuset i Kabanjahe.

Slektninger indentifiserer et offer for vulkanen Sinabung på sykehuset i Kabanjahe.

Foto: Binsar Bakkara / Ap
Sinabung-vulkanen i Indonesia

Sinabung-fjellet under et utbrudd høsten 2013.

Foto: ATAR / Afp

Blant de 14 som er funnet omkommet så langt, er det flere lokale turister og elever fra en videregående skole som var på sightseeing. De døde alle da askeskyen omsluttet dem.

En 24 år gammel mann som sammen med sin far besøkte familiegraver nær vulkanen, døde lørdag av skadene. To mennesker er til behandling på et lokalt sykehus for brannskader de fikk av den brennhete asken.

Redningsmannskapene sier det vil ta tid å gjennomsøke området, både fordi arbeidet er tungt og fordi det kan komme flere utbrudd.

– Dersom det kommer regn, vil hele området bli forandret til et gjørmehav, og dermed er det ikke praktisk umulig å fortsette å lete etter omkomne, sier en lokal talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Det blir nå satt opp skilt som advarer folk mot å gå inn i området.

Sinabung-fjellet er ett av 129 aktive vulkaner i Indonesia, i et område av verden hvor det stadig er store bevegelser i jordskorpen fordi to jordplater møtes.

Landets mest aktive vulkan, Merapi på Java, hadde et stort utbrudd i 2010 hvor 350 mennesker mistet livet.

SISTE NYTT

Siste nytt