Hopp til innhold

Begraver 409 nye personer 18 år etter Srebrenica-massakren

18 år etter folkemordet i Srebrenica, fortsetter søket etter de mange savnede. I dag gravlegges 409 ofre som nettopp har blitt identifisert.

Srebrenica

Det siste året er 409 nye ofre identifisert etter Srebrenica-massakren.

Foto: DADO RUVIC / Reuters

Videoopptak fra Srebrenica-massakren

FNs høykommissær for flyktninger kunne ikke gjøre rede for 8000 europeere i det som skulle være en trygg sone.

Foto: AP

Blant de 409 personene som har blitt identifisert i løpet av det siste året er det ei lita jente og 44 gutter i alderen 14 til 18 år. Så mange som 8000 personer ble henrettet i Srebrenica under krigen på Balkan. Folkemordet er den verste krigsforbrytelsen i Europa siden andre verdenskrig.

Druknet i blod

Denne uka har flere tusen mennesker tilbakelagt 110 kilometer til fots, i en tre dager lang marsj til minne om flukten fra Srebrenica og de mange som mistet livet.

– Vi vil gå på grunnen som lå druknet i blod. Gå forbi stedet der jeg så min bror for siste gang, stedene der jeg så min familie og mine venner for aller siste gang. De minnene forsvinner aldri, og med tiden blir de bare sterkere, forteller Resid Dervisevic som mistet broren sin og en rekke andre slektninger under massakren i 1995.

Minneseremoni og ankesak

I juli 1995 så Europa en annen vei, mens Ratko Mladic tok kommando over det som skulle ha vært FNs sikre sone for flere tusen flyktninger. Det endte med at FNs høykommissær for flyktninger til slutt ikke kunne gjøre rede for 8000 europeere.

Verdenssamfunnets ansvar for å beskytte sivilbefolkningen i den «sikre sonen» har ført til flere granskinger. I 2002 gikk den daværende nederlandske regjeringen av i skam etter en rapport om Nederlands rolle i massakren.

Den bosnisk-serbiske regjeringen innrømmet først i 2003 at folkemordet ble utført på ordre fra Radovan Karadzic.

Det skulle ta ytterligere fem år før Karadzic ble pågrepet i 2008. Og Ratko Mladic var på rømmen helt til 2011. Begge står nå tiltalt for folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten ved krigsforbryterdomstolen for det tidligere Jugoslavia i den nederlandske byen Haag.

I dag, samme dag som de pårørende minnes sine kjære i Srebrenica, skal ankesaken til Radovan Karadzic tas opp i Haag. Han har bedt om frifinnelse.

Leter fortsatt etter savnede

Denne uken har flere lastebiler kjørt inn til minnelunden i Potocari. For fremdeles, 18 år etter folkemordet, fortsetter søket etter de mange savnede. Det siste året er 409 personer blitt identifisert, blant dem en liten jente og 44 gutter i alderen 14 til 18 år.

– I den første lastebilen ligger levningene etter min yngste sønn som jeg elsket høyest. Jeg fant bare to ben i to ulike massegraver, forteller Munira Subasic som mistet både ektemannen og sine to sønner i massakren.

I dag skal de bli stedt til hvile.

SISTE NYTT

Siste nytt