Hopp til innhold

227 døde i jordskjelv i Iran

To kraftige jordskjelv i nærheten av byen Tabriz i det nordvestre Iran skapte panikk blant innbyggerne. 227 personer har mistet livet og 1.380 er skadd i skjelvene.

Iran har avsluttet søket i ruinene etter de to kraftige jordskjelvene som rammet de nordvestlige delene av landet lørdag.

– Det er ingen mennesker igjen å redde ut av ruinene i noen landsby, fastslår Hossein Ghadami, leder ved innenriksdepartementets avdeling for kriseberedskap.

Ifølge innenriksminister Moustafa Mohammad-Najjar er antall døde nedjustert til 227 og antall skadde til 1.380.

Innenriksdepartementet meldte tidligere at 250 mennesker hadde mistet livet, og at 1.800 var skadd.

16.000 personer står uten et sted å bo. Når søket etter overlevende nå er avsluttet, ønsker innenriksdepartementet å rette oppmerksomheten mot de overlevende som trenger bistand og hjelp.

Utløste panikk

Det første skjelvet hadde en styrke på 6,2 og kom klokka 16.53 lokal tid. Det ble etterfulgt av et skjelv med en styrke på 6,0 rundt 10 minutter senere. Amerikanske USGS opererer med en styrke på 6,4 og 6,3.

– Jordskjelvet har ført til stor panikk blant innbyggerne. Alle har løpt ut i gatene og det er ambulansesirener overalt, sier en som bor i Tabriz til BBC.

Mange livredde mennesker i storbyen Tabriz skal ha forlatt ristende hus og løpt ut i gaten for å komme seg i sikkerhet.

– Vi ber folk om ikke å få panikk. Hjelpen er på vei og vi har allerede folk på plass, sier sjefen for senteret for naturkatastrofer i området, Khalil Saie.

Flere tusen mennesker oppholder seg utendørs, på oppfordring fra myndighetene, i frykt for ytterligere etterskjelv.

Jordskjelv i Iran

Over 60 landsbyer ble hardt ramma av jordskjelvene i Iran lørdag, hvorav fire ble jevnet med jorda. Bildet viser landsbyen Varzaqan.

Foto: Hamed Nazari / Ap

Dødstallene stiger

Statlig fjernsyn meldte først om mellom 40 og 50 omkomne, deretter ble dødstallet oppjustert til 87. Like før klokka ni i kveld siterte nyhetsbyrået Reuters viseinnenriksminister Hassan Ghadami, som meldte om 153 omkomne, men dødstallene fortsetter å stige.

– Dessverre stiger dødstallene. Vi har nå 180 døde og flere enn 1300 skadde, sa lederen for det regionale katastrofesenteret, Khalil Saie, til statlig fjernsyn like etter klokka halv ti lørdag kveld.

Tabriz og Ardebil er de største byene i jordskjelvområdet.

Jordskjelv i Iran

Helsepersonell på et sykehus i byen Ahar tar imot en kvinne som ble hardt skadd i jordskjelvet.

Foto: KAMEL ROUHI / Afp

En talsmann for redningsarbeiderne sier at 66 arbeidslag er i gang med redningsarbeidet. De leter med hunder etter levende begravde i ruinene. I tillegg er 185 ambulanser sendt til området, skriver Al Jazeera.

President Mahmoud Ahmadinejads kontor har i kveld kommet med en uttalelse på sin hjemmeside, der han sender sine kondolanser til de som bor i katastrofeområdet, og ber myndighetene mobilisere alt de kan for å hjelpe de berørte innbyggerne.

(Saken fortsetter)

Jordskjelv i Iran

Folk sitter på gata i Varzaqan, som ble hardt ramma under jordskjelvet lørsdag.

Foto: Kazem Yousefi / Ap

– Småbyene er hardest ramma

Det første skjelvet hadde episenter 9,9 kilometer under bakken, rundt 60 kilometer utenfor storbyen Tabriz, en by med 1,5 millioner innbyggere. Det andre, som av
ekspertene blir beskrevet som et sterkt etterskjelv, rammet omtrent på samme sted, like i nærheten av byene Varazqan, Ahar og Heris.

I byene Varzaghan og Ahar er 210 personer trukket fram fra ruinene i live, ifølge IRNA.

– De fleste landsbyene i området rundt Varazqan er rasert, sier politikeren Allahverdi Dehqani.

Minst 60 landsbyer har fått skader tilsvarende 50 til 80 prosent, mens seks andre landsbyer er jevnet med jorda, ifølge nyhetsbyrået AP.

Den regionale guvernøren Ahmad Alireza Beigi sier at bykjernen i Tabriz er relativt uskadd, og at han er mer bekymret for de omkringliggende småbyene. Det melder Al Jazeera.

Ifølge Saie er det ikke rapportert om omkomne i storbyene.

Ruiner

I landsbyen Baje Baj mistet 33 innbyggere livet.

– Denne landsbyen er blitt en massegrav, sier Alireza Haidaree, en av redningsarbeiderne.

– Det er så mange landsbyer som er fullstendig ødelagt, sier han.

Alle ofrene kommer dermed fra mindre landsbyer som ligger i nærheten av jordskjelvets episenter.

Vanskelig å få kontakt med innbyggerne

Ifølge iranske medier har jordskjelvene gjort stor skade på telefon- og mobilnettverk i området. Dette gjør redningsarbeidet utfordrende, siden det da er vanskelig å komme i kontakt med innbyggerne.

– All kommunikasjon med byene i området er slått ut, så nå kan vi bare komme i kontakt med dem via radio, sier sjefen for Irans katastrofemyndighet, Gholamreza Masoumi, til det iranske nyhetsbyrået ISNA.

Iran blir jevnlig utsatt for jordskjelv. Det dødeligste var et jordskjelv med en styrke på 6.6, som rammet den sørlige byen Bam i desember 2003. 31.000 personer ble drept i skjelvet, noe som tilsvarer en firedel av byens befolkning.

(Saken fortsetter)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

41 nordmenn i Iran

Ifølge Utenriksdepartementet befinner 41 nordmenn seg i Iran.

Når det gjelder antall iranere som er bosatt i Norge og som befinner seg i Iran nå har UD ingen oversikt over.

– Vår ambassade i Tehran følger situasjonen tett. Iranske myndigheter har til nå ikke bedt om internasjonal hjelp. Iran har en svært god beredskap mot slike naturkatastrofer, blant annet gjennom et godt utbygd og kompetent nettverk av iransk røde halvmåne, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Hanne Melfald.

SISTE NYTT

Siste nytt