Hopp til innhold

2000 ebola-pleiere truer med streik

MONROVIA (NRK): Helsearbeidere i Liberia truer med å gå ut i streik fra mandag, midt i den svært alvorlige ebolaepidemien. De krever høyere månedslønn enn 2500 kroner for å gjøre den livsfarlige jobben.

Helsepersonellet som behandler ebola-rammede i Liberia truer med streik for å få utbetalt lønningene sine. Det kan få fatale konsekvenser.

Liberia er hardt rammet av ebolaepidemien i Vest-Afrika. Nå truer helsepersonellet som risikerer livene sine for å behandle de rammede med streik.

Liberia er blant landene som er hardest rammet av ebolaepidemien i Vest-Afrika.

I to måneder har landets førstelinjesoldater i kampen mot det dødelige viruset ved bare fått utbetalt halvparten av det de ble lovet.

Nå har helsearbeiderne fått nok av dårlige arbeidsforhold og manglende lønnsutbetalinger og forsikringsordninger.

– Da vil pasientene dø

– Absolutt ikke bra. Vi er ikke fornøyd, sier Anthony, en sykepleier ved sykehuset JFK Hospital som NRK besøker i hovedstaden Monrovia.

Det er mer enn lønnen som ikke holder mål. Sykepleierne demonstrerer også hvordan de knapt får puste gjennom maskene og draktene de må bruke når de behandler ebolapasientene.

I en streik vil det lille helsetilbudet som fins forsvinne, men unntak av de internasjonale hjelpearbeiderne som er fløyet inn.

Konsekvensene er skremmende. Streiketrusselen bekymrer sjefen deres, avdelingsoverlegen Moses.

– Det betyr at pasientene som allerede er isolert på lukket avdeling, vil dø. Andre er sterke nok til å rømme. De vil forlate avdelingen, dra hjem fordi de må spise, og smitter dermed familien, sier han.

– De som venter på plass kan ikke komme fordi vi må stenge, legger avdelingsoverlegen til.

Høyest overlevelsesrate

Ebola-epidemien i Vest-Afrika har nå krevd over 4000 menneskeliv. Totalt er det registrert 8399 smittetilfeller av det dødelige viruset.

Det er ved sykehusavdelingen som NRK besøker at sannsynligheten for å overleve ebola er størst. Seks av ti klarer seg. De som venter på friskmelding bor i sykehusets bakgård. Vi snakket med dem på god avstand.

– Vi er ebolaofre. Nå er blodet friskt. Gud er god, jeg drar frisk hjem igjen, svarer en av dem på NRKs spørsmål om hvordan de har det.

Pasientene har forståelse for at helsearbeiderne vil streike, og sier regjeringen i Liberia har seg selv å takke dersom helsearbeiderne ikke kommer på jobb på mandag.

– Det viktigste for oss nå er å få regelmessig mat, stell og medisinsk behandling. I morges fikk vi ikke mat fordi de manglet personell, sier den frustrerte pasienten.

Tjener 2500 i måneden

Fire av personalet på sykehusavdelingen har dødd så langt. Flere har latt være å komme på jobb de siste dagene. De som kommer, tjener fra 2500 kroner i måneden.

Hver morgen ber de ansatte om helbred for dem bak stengte dører, og for at de selv skal få gå smittefrie hjem.

I dag ber de også om at myndighetene skjønner alvoret, slik at pasientene ikke blir overlatt til seg selv fra mandag.

Ifølge FN er det behov for én milliard dollar, eller 6,5 milliarder norske kroner, for å bekjempe epidemien. Hittil har FN bare fått inn en fjerdedel av den nødvendige summen.

Det er også stor mangel på helsepersonell og hjelpearbeidere i de rammede områdene.

– Viruset er langt foran oss og situasjonen blir verre for hver dag som går, sier sjefen for FNs responsgruppe for ebola, Anthony Banbury etter å nylig ha besøkt landene som er verst rammet av ebolautbruddet: Liberia, Guinea og Sierra Leone.

SISTE NYTT

Siste nytt