Hopp til innhold

200 000 smittes hvert år i USA

Flåttsykdommen Lyme borreliose sprer seg i USA. En dokumentarfilm i USA hevder at sykdommen er blitt en epidemi som ikke avdekkes av helsemyndighetene.

Jordan Fisher Smith

Jordan Fisher Smith viser frem medisinene han må ta fordi han har sykdommen Lyme borreliose.

Foto: Fra filmen "Under our Skin"

I den amerikansk dokumentarfilmen "Under our Skin", som hadde premiere på kinoer i USA sist uke, hevdes det at flottsykdommen Lyme borreliose er en av de mest misforståtte og kontroversielle sykdommer i vår tid.

Filmen er ptodusert og regissert av Andy Abrahams Wilson.

LES MER OM FILMEN: Under our skin

200 000 smittes hvert år

International Lyme and associated diseases society ( ILADS ) hevder at flere enn 200 000 amerikanere blir syke av bakterien som spres gjennom flåttbitt. Et tall som er høyere enn de som får Aids, Vest Nilen-viruset og fugleinfluensa til sammen. Og filmskaperne hevder tallet på syke kan være enda høyere.

De mener det underrapporteres om smittetilfeller og antall syke.

Det amerikanske senter for sykdomskontroll (CDC) sier at rapporterte sykdomstilfeller i 2007 var nær 30 000. Dette er likevel det dobbelte i forhold til tidlig på 90-tallet.

Det hevdes det i dokumentarfilmen at helsemyndigheter og forsikringsbransjen i USA mener sykdommen er enkel å behandle med antibiotika, og at kronisk Lyme egentlig er et ukjent syndrom eller en psysisk tilstand. Mange som skal være smittet får høre at det er bare innbilning.

Se klipp fra filmen her .

Også i Norge viser tall fra Folkehelseinstituttet at stadig flere smittes med Lyme borreliose. Rundt 300 personer får sykdommen her i landet hvert år.

LES: Frykter flere flått

Feildiagnoser

Skaperne av dokumentaren sier at mange som får sykdommen blir feildiagnostisert med fibromyalgi, autisme, MS og kronisk tretthetssyndrom (ME).

Artikkelen fortsetter under bildet.

Dana Walsh

Dana Walsh blir behandlet for Lyme borreliose i filmen.

Foto: Fra filmen "Under our Skin"

I filmen "Under our skin", som har vunnet flere priser i internasjonale filmfestivaler, møter man mennesker som på forskjellige måter sliter med sykdommen Lyme borreliose. Noen av dem kan ikke lenger gå, og andre har store smerter som ikke legene kan bekrefte.

Det hevdes i filmen at sykdommen er blitt et politisk sak, og at korrupsjon i helsevesenet gjør at pasienter som kunne blitt hjulpet ikke får hjelp.

Bakterien som forårsaker sykdommer er Borrelia burgdorferi, og blir overført til mennesker gjennom flått som bærer med seg bakterien.

Tidlige symptomer kan være feber, hodepine, kvalme og utvikling av en rød ring rundt bittstedet. Det er store sjanser for å unngå sykdommen ved tidlig behandling med antibiotika.

Kritikk mot norske helsemyndigheter

Også i Norge har helsemyndighetene fått kritikk for ikke å ta flåttfaren på alvor. For noen uker siden gikk Folkehelseinstituttets mangeårige flåttekspert Reidar Mehl ut og kritiserte instituttet.

Han mente de manglet viktig ekspertise på området. Flere sykehus er også blitt kritisert for at testene for å avsløre boreliasmitte er for dårlige.

I går kalte Folkehelseinstituttet inn til hastemøte for å diskutere disse testene. Etter møtet med mikrobiologiske laboratorier ved sykehusene ble det bestemt at et utvalg skal vurdere beredskapen mot den flått-spredte sykdommen, borreliose.

LES: Ingen nye flått-råd

Avdelingsdirektør Ingeborg Aaberge ved Folkehelseinstituttet sier etter møtet at de testene som brukes i Norge er internasjonalt godkjente tester.

- Noen sykehus bruker en test, andre to. Dersom ikke smitten påvises ved en test, kan det være aktuelt å bruke en annen test, sier Aaberge.

Ikke panikk

Avdelingsdirektør ved folkehelseinstituttet (FHI) Preben Ottesen sier man ikke trenger å ta kontakt med lege med en gang man er bitt av flått. Men følge nøye med i ukene etter bittet.

- Mange tåler det bra, og det er mange som har viruset i seg uten å bli syke. Men for enkelte, og jo eldre du blir, jo verre kan det være. Det kan gi vare lammelser og i verste fall være dødelig, sier Ottesen.

- Dersom du innen noen uker får et rødt utslett som ser ut som en ring bør du kontakte lege, slik at man får startet med antibiotikabehandling, sier Ottesen.

SISTE NYTT

Siste nytt