Hopp til innhold

100.000 fortsatt hjemløse etter Gaza-krigen

Ett år etter at krigen i Gaza startet er ingen av de 12.580 husene som ble ødelagt under det israelske angrepet bygget opp igjen.

Utbombet område i Gaza

Tusenvis av mennesker i dette området i Beit Hanoun fikk husene sine ødelagt i fjor. Ett år senere har man bare nylig kommet i gang med å rydde unna restene av de ødelagte husene.

Foto: Karl Schembri / Flyktningehjelpen

56 år gamle Riyad Abu Ouda

56 år gamle Riyad Abu Ouda hadde et hus med tre leiligheter i Beit Hanoun som ble ødelagt under krigen i fjor. Nå bor han sammen med ni andre familiemedlemmer i en hytte satt sammen av metalldeler som han har bygget på tomten der huset en gang stod.

Foto: Karl Schembri / Flyktningehjelpen

Det israelske angrepet på Gaza startet 8. juli i fjor og varte i sju uker. I løpet av krigen ble nærmere 100.000 husløse.

Et år senere er fortsatt ikke gjenoppbyggingen kommet i gang og mange bor i telt eller midlertidige skur.

– Ødeleggelsene fra fjorårets krig har ført tusenvis av mennesker inn i elendighet. Dette kommer på toppen av en allerede lammende blokade som begrenser alt som kommer inn og ut av Gazastripen, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

Av de 1,8 million innbyggerne på Gaza-stripen er rundt to tredeler avhengige av en eller annen form for bistand.

Utbombet boligblokk i Gaza

Restene av en boligblokk i Beit Hanoun, nord på Gaza.

Foto: Karl Schembri / Flyktningehjelpen

Kan ta 30 år å bygge opp

Arbeidere rydder i bombet fabrikk

Et år etter at kjeksfabrikken Al Awda i Deir Al Balah ble truffet flere ganger under israelsk artilleribeskyting, er fortsatt redningsarbeidet i gang.

Foto: Karl Schembri / Flyktningehjelpen

Den israelske blokaden kombinert med at Egypt har stengt mange av smuglertunnelene har ført til at det er nærmest umulig å skaffe materialer til å bygge opp husene igjen.

Flyktninghjelpen har regnet ut at for å skaffe de hjemløse et permanent sted å bo i løpet av de neste fem årene trengs det 440 lass med bygningsmateriale per dag.

Nå kommer det i snitt 33 lass per dag inn til Gazastripen.

FN sa i juni at det kommer inn så lite bygningsdeler at det med dagens takt vil det ta 30 år å bygge opp igjen det som ble ødelagt under krigen.

I tillegg til mangelen på boliger er heller ikke gjenoppbyggingen av skoler, sykehus og vannforsyning kommet skikkelig i gang.

Graffiti i Gaza

Bare forvridde betongrester er igjen av bydelen Shajaiya som ble ødelagt under krigen i fjor.

Foto: Karl Schembri / Flyktningehjelpen

Traumatiserte barn

Hjemløsheten, kombinert med at de stadig opplever voldshandlinger på nært hold, har ført til at barn på Gaza-stripen sliter med å bli friske etter de traumaer de opplevde under krigen.

– Mange barn på Gaza har nå gjennomlevd tre kriger på de siste sju årene, den siste uvanlig brutal. De er følelsesmessig, og i noen tilfeller fysisk, knust, sier leder av Internasjonele Redd Barna, Justin Forsyth, til nyhetsbyrået Reuters.

12 år gamle Bayan i Gaza

12 år gamle Bayan fra flyktningleiren Khan Younis er den eldste av fire søsken som mistet moren sin i fjor. Hun sier at hun føler seg ansvarlig for brødrene og søstrene.

Foto: Karl Schembri / Flyktningehjelpen

Et av de traumatiserte barna er den 12 år gamle jenta Bayan i flyktningleiren Khan Younis.

Moren hennes ble drept under krigen i fjor da huset hun var i ble truffet av en rakett fra en israelsk drone.

I flere måneder etter at moren døde tegnet Bayan bilder av moren som ble truffet – bilder hun la til side for å gi moren senere. Hun har fått psykologhjelp og har vist fremgang.

– VI er alle ofre for krigen og vi kommer aldri til å glemme den. Men jeg er ikke lenger redd. Jeg vet at det kommer flere kriger, vi har hatt en hvert andre år, og vi har ikke lenger noe å tape, sier Bayan til Flyktninghjelpen i Gaza.

SISTE NYTT

Siste nytt