Hopp til innhold

Forsker avviser skremselsnyhet om e-sigaretter

Nyheten om at e-sigaretter er ti ganger mer kreftfremkallende enn sigaretter har gått verden rundt, men stemmer ikke med den faktiske forskningen, ifølge fremtredende forsker.

E-sigarett promoteres på en internasjonal messe i Frankrike

Forskere jobber på spreng for å tilbakevise en oppsiktsvekkende nyhet som ikke stemmer om farlige e-sigaretter.

Foto: NICOLAS TUCAT / Afp

– Hvor kommer dette fra? Jeg aner ikke, skriver verdens ledende forsker på e-sigaretter, Konstantinos Farsalinos.

Han har brukt mesteparten av dagen på å tilbakevise skrekknyheten, som har gått jorda rundt.

Det var et stort internasjonalt nyhetsbyrå som i dag formidlet den dramatiske konklusjonen av japansk forskning. Saken ble videreformidlet av medier verden over, også i Norge.

Problemet er at nyheten ikke stemmer med funnene japanerne har gjort, ifølge Farsalinos.

– Selv i det verste produktet som ble testet var det seks ganger MINDRE verdier av det kreftfremkallende stoffet formaldehyd, enn i tobakk, skriver Farsalinos.

Han er redaktør for en artikkel som er skrevet, nettopp på det japanske forskningsresultatet.

Risikokommunikasjon

Karl Erik Lund foto: Privat

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusrusmiddelforskning er opprørt over den ukritiske videreformidlingen av forvridde forskningsfunn.

Foto: Nejad, Arash A. / nyebilder.no

– Dette er type risikokommunikasjon av verste sort, sier forskningsleder Karl Erik Lund, ved Statens institutt for rusmiddelforskning, til NRK. Han har i ettermiddag lest rapporten.

Også NRK ble interessert i det oppsiktsvekkende forskningsresultatet, og tok kontakt med Lund, som var grunnleggende skeptisk.

– Man har gjort kjemiske innholdsanalyser i 7–8 år, og alle analysene som hittil er foretatt, går i en helt annen retning enn det nyhetsbyrået her melder, sa Lund, da NRK snakket med ham i formiddag.

Etter å ha lest gjennom forskningsresultatet er han oppgitt over hvordan journalister kaster seg på informasjon man ikke selv har sjekket.

– Skremmer røykere tilbake til røyking

– Dette er ukritisk videreformidling av en kommentar som ikke reflekterer innholdet i rapporten og er egnet til å skremme røykere fra skadereduserende nikotinopptak, sier Lund.

I motsetning til medias gjengivelse av rapporten, er de japanske funnene på linje med tidligere analyser.

– Det som står i rapporten er konsistent med annen forskning på området. Den styrker kunnskapen om at e-sigaretter har lavere konsentrasjoner av kreftfarlige ingredienser enn tobakk, sier Lund.

Han ser likevel behovet for en produktregulering av e-sigaretter i Norge.

Enorme variasjoner

– I Norge er det forbudt med nikotinholdige e-sigaretter, og det importeres fra nettet. Innholdsdeklarasjonen stemmer ofte ikke med innholdet. Mange av disse er laget på skitne kinesiske kjøkken, så her vet vi ikke hva forbrukerne får, sier Lund.

Han påpeker at det i dag er 450 ulike produkter på markedet, og at variasjonen er enorm.

E-sigarettene inneholder smakstilsatt væske, som blir til damp man trekker inn. De fungerer ganske likt vanlige sigaretter, men er uten røyk, og er populære blant folk som ønsker å slutte med sigaretter.

– På sitt beste er de helt glimrende til å erstatte røyking, på sitt verste kan de være helsefarlige produkter. Formålet med produktreguleringen må være å luke bort de potensielt farlige produktene, sier Lund.

50.000 brukere

– Helsemyndighetene kan ikke lenger sitte på gjerdet. Vi oppfordrer dem til å komme i gang med regulering av e-sigaretter, sier Ingrid Stenstadvold Ross, som er leder for forebyggende avdeling i Kreftforeningen.

Ingrid Stenstadvold Ross

– Helsemyndighetene kan ikke lenger sitte på gjerdet, sier Ingrid Stenstadvold Ross, som er leder for forebyggende avdeling i Kreftforeningen.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Hun påpeker at det allerede er 50.000 brukere av e-sigaretter i Norge, og at tallet er økende.

– I dag har vi hverken nok kunnskap om innholdet i de ulike e-sigarettene eller langtidseffektene av damping, mener Stenstadvold Ross.

Et tobakksproduktdirektiv fra EU, som ble vedtatt i mai i år, trer i kraft siste halvdel av 2016.

– Det er for lenge til. Arbeidet med å regulere både bruken og innholdet av e-sigaretter bør komme i gang nå, mener Stenstadvold Ross.

Lund er ikke i tvil om at nikotinholdige e-sigaretter er kommet for å bli og at de snart er å finne i norske butikker.

– Om det kommer som et tobakksprodukt, legemiddel, eller en konsumvare, det vet vi ikke, sier Lund.