Hopp til innhold

– I Kongo er det ingen grunnleggende rettssikkerhet

KINSHASA (NRK.no) «Grunnleggende rettssikkerhet» og «Kongo» henger ikke sammen i mine ører, sier ekspert på menneskerettigheter og jus til NRK. I dag faller dommen i saken mot Joshua French som allerede er dømt til døden i Kongo.

Rettssaken mot Joshua French

Joshua French, her under rettssaken i januar i år, får sin dom tirsdag.

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Etter to utsettelser, først på grunn av tolkeproblemer, deretter på grunn av Frenchs helse, kom rettssaken i Kinshasa i gang den 21. januar.

Njål Høstmælingen

Njål Høstmælingen har skrevet flere bøker om internasjonale menneskerettigheter.

Foto: Marit Kolberg / NRK

I N’dolofengselet i den kongolesiske hovedstaden fikk norsk UD, norske og kongolesiske eksperter og journalister, rettens aktører og ikke minst den tiltalte selv, oppleve en rettssak der man aldri helt visste hva dagen ville bringe.

Lovstridig praksis

Vitner som ikke var blitt meldt inn på forhånd dukket opp og beviser som ikke var tidligere registrert ble lagt fram.

– Det vi ser her er ikke uvanlig i land der rettssystemene er svake, sier Njål Høstmælingen. Han er advokat og direktør ved den private stiftelsen International Law and Policy Institute og har skrevet flere bøker om internasjonale menneskerettigheter.

Den samme kritikken finner man i flere rapporter. AfriMAP, et Sør-Afrikansk advokat-prosjekt som overvåker stater i verdensdelen, skriver blant annet at de militære domstolene i Den demokratiske republikken Kongo er utsatt for press, både fra det militære selv, men også fra de politiske myndighetene i landet.

Aktor, oberst Katenda Nkulu

Aktor i saken mot Joshua French, oberst Katenda Nkulu.

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Videre heter det at de militære domstolene ofte har en praksis som både er i strid med landets egen grunnlov og med internasjonal rettsstandard.

Den afrikanske rapporten er fra 2009 og siden den gang har man utdannet flere dommere og økt den juridiske skoleringen i landet, men manglene har siden blitt påpekt både fra FN, Amnesty International, og Den USA-baserte stiftelsen Freedom house.

– Det er fremdeles et stort behov for endringer i de militære domstolene i Kongo. Det sier Marie-André Mwila, kjent for de fleste nordmenn nå som forsvarsadvokaten til Joshua French.

Han sier den militære påtalemakten blant annet har en alt for utstrakt bruk av varetektsfengsling.

– I de militære sakene er det aktor som avgjør varetekt. Det betyr at en mann kan sitte i månedsvis, kanskje et helt år, i fengsel uten at saken kommer opp for noen domstol, sier Mwila.

Den kongolesiske menneskerettighetsorganisasjonen CIFDH forteller om en annen sak der Advokater uten grenser trakk seg fordi man mente den militære domstolen var i myndighetenes hule hånd og at hele rettssaken var blitt en farse.

Korrupsjon

Ikke minst er problemet med korrupsjon i alle ledd en gjenganger når man blar i disse rapportene.

– Den demokratiske republikken Kongo er et land som ligger langt nede på korrupsjonsstatistikken. Jeg tror uttrykket «grunnleggende rettssikkerhet» ikke blir brukt når den vanlige kongoleser betrakter livet sitt. I Norge har vi en stat som er her for å beskytte oss, mens en kongolesers oppfatning vil være det motsatte. «Hvordan kan jeg kunne beskytte meg og mine mot overgrep». Han vil unngå en politimann han møter på gaten for å unngå problemer. Så grunnleggende rettssikkerhet og Kongo henger ikke helt sammen i mine ører, sier Høstmælingen.

Partenes egeninteresse kan avgjøre

Han tror også at det kan være mange som har en egeninteresse av å holde en sak som denne gående i lang tid.

French i retten

Joshua French og forsvarer Marie André Mwila Kayembe (t.v.) og Kari Hilde French (t.h) i rettssalen under saken mot French i Kinshasa i januar

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

– Her kan det også være snakk om politisk interesse, eller en egeninteresse i å få søkelys og oppmerksomhet rettet mot seg selv. Noen kan se denne saken som en mulighet til å komme seg opp og fram i systemet.

Hvor fritt står dommeren til å dømme i denne saken, det har vært spekulert i om det er han som avgjør dette eller om det her kan komme en beskjed fra høyeste hold?

– Jeg kan ikke svare noe konkret om det i denne saken, men i rettssystemer som er svake finnes det en større mulighet for et diktat fra oven av hvordan en dom skal se ut. Jeg vil tro at dommeren her er ganske ufri, svarer Høstmælingen.

Den USA-baserte stiftelsen Freedom house påpeker at det kongolesiske rettssystemet ofte bryter prosessuelle regler, blant annet prinsippet om at den tiltalte er uskyldig inntil det motsatte er bevist.

Det var noe som også ble påpekt av Frenchs kongolesiske forsvarer da han holdt sin prosedyre for snart en uke siden.

– Man kan ikke kreve at den tiltalte skal bevise sin uskyld, sa Mwila da han talte til retten.

Hva dommer Serge Kabondo har besluttet vil morgendagen vise. Uansett har begge parter sagt at dommen kommer til å bli anket. Frenchs norsk advokat hans Marius Graasvold har sagt de vil anke.

SISTE NYTT

Siste nytt