Hopp til innhold

– Kan bli et blodbad i Ukraina

Børge Brende frykter at situasjonen i Øst-Ukraina kan utvikle seg til et blodbad. Samtidig varsler utenriksministeren at det kan bli aktuelt med langt hardere økonomiske tiltak overfor Russland.

Væpnet pro-russisk milits

Væpnet pro-russisk milits sto mandag vakt utenfor en administrasjonsbygning i Slovjansk i Øst-Ukraina.

Foto: Evgeniy Maloletka / Ap

Børge Brende

Utenriksminister Børge Brende går langt i å antyde at Russland kontrollerer de væpnede aktivistene som har okkupert flere bygninger i Øst-Ukraina

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Ukraina har 140.000 soldater som vil kjempe dersom Russland går inn. De er dårlig utrustede, men de vil besvare en intervensjon. Det kan ende med et blodbad.

Børge Brende om Ukraina / NRK
– Jeg frykter at vi kan vi stå overfor samme situasjon som på Krim. Da vil ukrainske soldater denne gang trolig besvare det. Det kan ende med et blodbad i hjertet av Europa, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

Den norske utenriksministeren avbrøt i helgen ett besøk i USA og reiste hjem til Norge på grunn av krisen i Ukraina.

I et intervju med NRK i dag trapper Brende opp språkbruken og sier rett ut at han frykter at situasjonen kan ende i storkrig.

– Det er en svært farlig situasjon i Ukraina. Jeg håper intenst vi finner en diplomatisk løsning. Hvis ikke kan dette ende i en krig. Hvis Russland går inn gjennom en intervensjon, er det 140.000 ukrainske soldater som vil besvare dette, sier Børge Brende til NRK.

Antyder at aktivistene er russere

Han karakteriserer situasjonen som svært farlig med store styrker på begge sider av grensen.

– Det er 40.000 russiske soldater på grensen og vi ser halvmilitære pro-russiske aktivister som nører opp under konflikten og har inntatt mange bygninger i de østlige delene av Ukraina, sier han.

På spørsmål fra NRK om hvem de halvmilitære aktivistene er, går utenriksminister Brende langt i å antyde at de er russere.

– De er godt organiserte, mange av dem har på seg uniformer, mange har veldig avanserte våpen, men jeg tror ikke jeg skal gå lenger enn det, sier Brende til NRK.

Møtes i Genève skjærtorsdag

Skjærtorsdag skal representanter for Russland og Ukraina sette seg ved forhandlingsbordet i Genève for å prøve å starte en dialog. Også representanter for USA og Europa skal være til stede.

Brende stiller klare krav til hva Russland må gjøre i Genève for å unngå at situasjonen forverrer seg.

Laurent Fabius

Den franske utenriksministeren Laurent Fabius sier at det er åpenlyst at Russland har en del av ansvaret for volden i Øst-Ukraina.

Foto: ORGES GOBET / AFP

– Russland må da forplikte seg til å trekke soldater tilbake fra grensen og oppfordre de halvmilitære gruppene til å besinne seg, er Brendes krav til Russland før møtet i Genève.

Kan reagere kraftig økonomisk

Den franske utenriksministeren Laurent Fabius tok i dag til orde for et EU-toppmøte i neste uke for å diskutere krisen i Ukraina. Fabius sier at møtet kan komme til å innføre kraftigere økonomiske sanksjoner.

Så langt har Vestens økonomiske straffetiltak vært rettet mot enkeltpersoner, i tillegg til en bank og et gass-selskap.

USA har imidlertid sagt at det kan bli aktuelt å innføre straffetiltak som retter seg mot hele sektorer innen den russiske økonomien. Finansnæringen, energisektoren, gruvedrift, forsvarsindustrien og maskinindustrien skal være de sektorene som det kan være aktuelt å ramme.

I dag tok også den britiske utenriksministeren William Hague til orde for å innføre hardere straffetiltak.

Les også: Britene vil innføre nye sanksjoner mot Russland

Også den norske utenriksministeren sier nå at det kan bli aktuelt å innføre sterkere sanksjoner som rammer den russiske økonomien.

– Hvis Russland fortsetter å eskalere situasjonen kan det bli aktuelt å innføre restriktive økonomiske tiltak, sier Børge Brende til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Pro-russisk aktivist

En pro-russisk aktivist i Donetsk går ved siden av plakater som viser flagget til den såkalte Donetsk-republikken.

Foto: ALEXANDER KHUDOTEPLY / AFP

«Folkerepublikken Donetsk»

Både i Øst-Ukraina og ellers i regionen er spenningen stadig stigende.

De pro-russiske militsene i Øst-Ukraina referer nå stadig oftere til noe de kaller «Folkerepublikken Donetsk». Militsene har også laget et eget flagg som skal symbolisere republikken.

De pro-russiske militsene har okkupert offentlige bygninger i en rekke byer i det østlige Ukraina. Mandag ettermiddag var bygninger i minst ti byer okkupert.

Stormakts-konfrontasjon

Samtidig preges konflikten av flere tegn på at stormaktene USA og Russland står direkte mot hverandre.

Den amerikanske toppdiplomaten Thomas Shannon sa i dag under et besøk i Berlin at USA kan komme til å levere våpen til Ukraina.

- Selvfølgelig ser vi på det som en mulighet, men på dette stadiet kan jeg ikke forutsi om vi kommer til å gjøre det eller ikke, sa Shannon.

Diplomaten la til at det er «veldig åpenlyst at Russland er innblandet i disse handlingene og vi ser på dem som destabiliserende og farlige».

USS Donald Cook

«USS Donald Cook» kom i dag til havn i den rumenske havnebyen Constanza etter å ha blitt overfløyet av et russisk fly lørdag.

Foto: Bogdan Cristel / Reuters

I dag ble det også kjent at et russisk kampfly lørdag gjorde flere flygninger svært nær et amerikansk krigsskip på tokt i Svartehavet.

Ifølge en talsmann for det amerikanske militæret fløy flyet flere ganger i løpet av 90 minutter under en kilometer fra destroyeren «USS Donald Cook» i en høyde av 150 meter.

Flyet, som var av typen Su-24, skal tilsynelatende har vært ubevæpnet da det fløy over skipet som var i internasjonalt farvann utenfor kysten av Romania.

Talsmannen for Pentagon, oberst Steven Warren, sier at flyet ikke reagerte til tross for flere advarsler fra det amerikanske skipet.

- Denne provoserende og uprofesjonelle russiske opptredenen er i strid med internasjonale protokoller og tidligere avtaler om profesjonelt samkvem mellom våre militære styrker, sier oberst Steven Warren.

SISTE NYTT

Siste nytt