Hopp til innhold

- Julenissen stemmer Sarkozy, Hva stemmer Asterix?

Hvor hører ikonene fra populærkulturen hjemme i det politiske landskapet? Eller, hva ville Asterix og Beatles ha stemt? Det er temaene i en av de mest spennende bøkene før det franske presidentvalget.

ikoner fra populærkulturen

Asterix, Julenissen og Beatles er tre av ikonene fra populærkulturen som dukker opp i boken. Både Nicolas Sarkozy og Eva Joly får sine stemmer.

Foto: Montasje/Scanpix

Kristian Elster i Paris
Jérémy Patinier

En av forfatterne av boken, Jérémy Patinier.

Foto: Privat

– Beatles var noen økologiske drømmere, mens Steve Jobs og Apple tenderer mot en totalitær form for kommunisme.

Forfatterne Isabelle Fringuet-Paturle og Jérémy Patinier trekker frem et bredt spekter fra populærkulturen i sin bok «Tintin est-il de gauche? Astérix est-il de droite?»

Se lenger nede i artikkelen for en gjennomgang av hva forfatterne tror forskjellige ikoner ville stemt ved presidentvalget.

Oversatt til norsk ville tittelen blitt «Tintin, er han til venstre? Asterix, er han til høyre?»

Hollande og Sarkozy

– Vi fikk ideen til boken etter at kulturminister Luc Chatel hadde sammenlignet sosialistenes presidentkandidat Francois Hollande med barnebokskikkelsen Babar, sier en av forfatterne, Jérémy Patinier, til NRK.no.

Patinier er en 30 år gammel pariser som til daglig jobber som nettjournalist.

Han forteller at Chatel tidligere har sammenlignet president Nicolas Sarkozy med Asterix, liten, energisk og kjempende for Frankrike.

Sette lys på populære samfunnsfenomener

Fransk bokcover

Boken «TIntin est-il de gauche? Astérix est-il de droite?» kom ut i februar.

Foto: Faksimile

I bunn og grunn har forfatterne ønsket å se på hva slags ideer som former oss politisk.

– Vi ønsket å sette lys på kjente merkenavn eller fenomener og diskutere hvilket politisk stempel de setter på samfunnet, sier Patinier,

Han mener at i forbindelse med et presidentvalg blir folk mer opptatt av å se ting i en politisk sammenheng, og diskutere høyre- og venstresiden.

– IKEA er verdens mest kjente møbelbutikk og Apple har revolusjonert mobil- og databruk. Da påvirker de også hvordan vi tenker og oppfører oss politisk, sier forfatteren, Jérémy Patinier, til NRK.no.

Forfatterne har da også gått bredt ut i sine valg av ikoner de tar for seg. I tillegg til de som behandles i denne artikkelen er det blant annet kapitler om Lady Gaga, Tintin, Jesus, Tour de France, Bill Gates, Don Juan og Walt Disney.

– Kunne vært tegneseriefigurer

Forfatteren innrømmer at ideen om å bruke tegneseriefigurer passer godt inn med aktørene i fransk politikk.

– Eva Joly som dommer, hun er jo som tatt rett ut fra en tegneserie, sier Patinier.

Særlig fremhever han at Venstrefrontens Jean-Luc Mélenchon er en person som hadde passet bedre inn i en tegneserie enn i politikken.

Les også: Erklærte sin kjærlighet til Mélenchon i musikkvideo på Youtube

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jean-Luc Melenchon

– Venstrefrontens Jean-Luc Mélenchon kunne vært en tegneseriefigur, sier Jérémy Patinier.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

Slik ville de stemt

Slik ville mener forfatterne at noen av ikonene i boken ville stemt i det franske presidentvalget (kraftig forkortet av artikkelforfatteren):

  • Julenissen ville ha stemt på Sarkozy. Både hans lov-og-rett-image (han ser deg når du er snill, han ser deg når du er slem), og hans gammeldagse holdning til kjønnsroller (biler til gutter, dukker til jenter) plasserer ham til høyre.
  • Asterix ville ha på Sarkozy. Det stemmer med hans nasjonalisme, men forfatterne tar samtidig forbehold for at gallerlandsbyen er et utpreget egalitært samfunn der alle får dele på villsvinene og styrkedrikken (jada Obelix, vi vet).
  • Beatles ville ha stemt på Eva Joly. De var upoliske drømmere som trodde på økologi.
  • Rolling Stones ville ha stemt på Jean-Luc Mélenchon. Sex, drugs and rock'n roll er en form for venstreliberalisme.
  • Barbie ville ha stemt på Sarkozy. Hun er bare kapitalisme og reklame, uten noen tanker utover seg selv.
  • Supermann ville ikke ha stemt. Han er for lov og orden, men kjemper for de svake. Han er helt upolitisk. Dessuten har han ikke stemmerett. Han er fra Krypton.
  • Facebook ville ha stemt på Sarkozy. Ikke fordi han har mye flere "likes" enn Hollande (480.000 mot 22.300). Med sine lukkede sirkler av venner representerer Facebook en form for individualisme der man bare forholder seg til likesinnede,
  • Twitter ville ha stemt på Hollande. Den er ikke-ekskluderende, men samtidig så er det mer en måte å snakke til folk på, enn virkelig å gå i dialog med dem,
  • Phoebe fra «Friends» og MacGyver fra «MacGyver» ville ha stemt på Eva Joly. De er lette å identifisere som økologer.
  • Prinsesse Leia fra Star Wars ville ha stemt på Marine Le Pen. Den aristokratiske prinsessen kjemper for å gjeninnføre et klassesamfunn.
  • Luke Skywalker fra Star Wars ville ha stemt på Marine Le Pen. Han representerer småborgerskapet og ble revolusjonær fordi «sandfolket» (urbefolkningen) tok tilbake jorden som foreldrene til Luke hadde kolonialisert.

Journalister til venstre

Patinier sier at han ikke kjenner til om boken har solgt godt, men den har t il tider vært utsolgt på den franske versjonen av nettbokhandelen Amazon.

På spørsmål om hvor forfatterne selv står politisk svarer han:

– Vi har et kapittel i boken der vi skriver at spørreundersøkelser viser at 94 prosent av franske journalister befinner seg med venstresiden. Jeg er blant det store flertallet, sier han til NRK.no.

Patinier mener at nettopp det journalister er opptatt av, å avsløre makt og maktmisbruk, gjør at journalister flest heller mot venstre.

Fått kopier

En av årsakene til at forfatterne har skrevet boken er at venstre- og høyresiden i politikken stadig mer krysser over i hverandre.

«Det er en uforståelig samtid. Marine Le Pen stjeler venstresidens ideer, millionærer kjemper for å betale mer skatt, Sarkozy tar med sosialister i regjeringen, alt blir blandet sammen, alt blir rotet til», skriver de i forordet til boken.

Om boken har gitt franske velgere ny forståelse av politikken gjenstår å se. At den har skapt en ny tradisjon i fransk journalistikk om hva tegneseriefigurer ville stemt er allerede klart.

Torsdag denne uken hadde nettavisen 20 minutes sin artikkel om hvordan ikke-eksisterende personer ville ha stemt i søndagens presidentvalg.

Les artikkelen i 20 minutes her (ekstern lenke)

Deres konklusjon? Lynvingen ville ha stemt Marine Le Pen, Marge Simpson for Jean-Luc Mélenchon og Svampebob Firkant på Eva Joly.

SISTE NYTT

Siste nytt