Hopp til innhold

- En utstrakt hånd fra FARC til Colombias president Santos

– FARC-geriljaen gjør akkurat det Colombias president har krevd – den stanser gisseltakingen og frigir gisler. Men utspillet kom overraskende, sier Colombia-ekspert Øystein Schjetne.

COLOMBIA - "Ikke mer FARC"

I november gikk innbyggerne i Cali, Colombia, i 'frihetsmarsj' med krav om at FARC ble lagt ned.

Foto: LUIS ROBAYO / Afp

For de siste månedene har vært blodige, forteller Schjetne, som driver den frivillige organisasjonen Golden Colombia i hovedstaden Bogotá.

Blodig periode

Video Øystein Schjetne snakker om FARC

Øystein Schjetne om FARC

– FARC-geriljaen har i løpet av de siste par månedene drept tre mennesker etter å ha holdt dem som gisler i 13 år, og i tillegg tatt livet av et 20-talls sivile med terrorbomber sør i Colombia.

Det sier Schjetne, som er overrasket over fredsutspillet fra Latin-Amerikas største og eldste geriljagruppe. FARC lovet i går at det skal bli slutt med å ta gisler for pengeutpressing.

– Man kan på den ene siden se det som om gisseltakingen er blitt en for stor belastning for FARC-geriljaen, nasjonalt og internasjonalt. De dreier den inntektsgivende virksomheten sin over på korrupsjon, utpressing og liknende, mener Schjetne. Stadig mer av geriljaens inntekter har kommet fra kokainhandel.

– Men det er ingen andre måter å tolke dette på enn at det er en utstrakt hånd til president Santos, sier han.

Santos krever mer

Erklæringen får en lunken mottakelse i Colombia, forteller NRKs korrespondent Anders Tvegård fra Bogotá. Presidenten ønsker FARCs utspill velkommen, og lover å la geriljaen utføre gisseloverleveringen i fred. Men han krever mer enn dette.

– En fangeløslatelse er ikke nok til å få oss til forhandlingsbordet, understreket president Juan Manuel Santos. Han har i løpet av sine halvannet år ved makten nektet å inngå noen form for forhandlinger med den mektige geriljaen.

For først må de stanse alle angrep på sivile og militære mål, i tillegg til fangeløslatelsen. Dessuten må de stanse all narkotikahandel og slutte å rekruttere barn.

FARC har flere hundre sivile gisler, i tillegg til 10 soldatene og politifolk – det er disse siste de kaller krigsfanger, og som de nå har lovet å frigi.

Det er ikke kjent hva som vil skje med de sivile fangene.

SISTE NYTT

Siste nytt