Hopp til innhold

– Interessant at de vil tvinge kommuner sammen, før de har funnet sammen selv

De rødgrønne sier ja til å snakke med de borgerlige om en kommunereform. Men ikke uten en rekke spørsmål og krav.

de borgerlige partilederne fredag 20.09.13

Pressebrief med de borgerlige partiene i Nydalen fredag. Partilederne lover at de skal lytte mer til opposisjonen når de kommer i regjering.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre er blitt enige om å invitere alle partiene på Stortinget til å være med på å utarbeide en kommunereform, opplyste Erna Solberg på en pressekonferanse fredag.

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes i SV sier ja takk til en invitasjon om å bidra til å utarbeide en kommunereform.

Foto: Arild Moe / NRK

– Det er interessant at de ønsker å tvinge kommuner sammen, når de selv ikke har funnet sammen i regjering, sier SVs nye stortingsrepresentant fra Troms, Torgeir Knag Fylkesnes til NRK.no.

Alle partiene på borgerlig side gikk til valg for å åpne for tvangssammenslåing av kommuner.

SV er imidlertid positive til at de borgerlige nå legger opp til en form for forlik, men Fylkesnes understreker at tvangsammenslåing ikke er den beste måten å skape velfungerende kommuner på.

– SV vil selvfølgelig være konstruktive og imøtekomme en invitasjon, men vi vil passe på at dette ikke svekker de mest spredtbygde strøk, eller fører til en svekket tjeneste av skole og helse. Det er viktig at målet ikke er sentralisering, og at man innser at distriktene i Norge er forskjellige og har andre typer utfordringer enn de folkerike regionene, sier Fylkesnes.

– De er enige om én ting, og det er kommunereform

Solberg sa fredag at Høyre og de andre tre partiene ennå ikke har tatt stilling til hvor mange kommuner som bør slåes sammen, eller hvilke oppgaver de skal ha.

Navarsete

Sps Liv Signe Navarsete tar imot invitasjonen dersom prosessen bygges opp av fakta, og ikke myter om kommunene i Norge.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Liv Signe Navarsete (Sp) sier at hun ikke er overrasket over hva de borgerlige la fram i dag, etter fem dager med sonderinger.

– Under valgkampen sa jeg at de fire borgerlige partiene er uenige om det meste. Men de er enige om én ting, og det er kommunereform. Det fikk jeg bekreftet i dag, sier Liv Signe Navarsete til NRK.no.

Navarsete sier at Sp tar imot invitasjonen om å bli med på arbeidet med kommunereform, dersom prosessen bygges opp av fakta, og ikke myter om kommune-Norge.

– Det er stadige påstander om at små kommuner har dårlige tjenester, men vi vet at de som bor i små kommuner er mest fornøyde med tjenestene sine, sier Liv Signe Navarsete.

Forutsetter frivillighet

Senterpartiet poengterte stadig under valgkampen at partiet er den klareste garantisten mot tvangssammenslåing. Navarsete krever nå at frivillighet og medvirkning ligger til grunn i en kommunereform.

Helga Pedersen

Arbeiderpartiet krever at frivillighet legges til grunn.

Foto: Rolf Jakobsen

– Hvis vi blir invitert, er dette en spennende diskusjon og Sp vil absolutt bidra til at det blir en faktabasert diskusjon. Men vi har et overordnet prinsipp om frivillighet. Det er viktig at man respekterer lokaldemokratiet og finner gode lokale løsninger slik at de får kontroll over egen situasjon, sier Navarsete.

Arbeiderpartiet snakker også gjerne med regjeringen om en kommunereform, men sier at en forutsetning er at kommunene og KS får være med i utarbeidelsen.

– Jeg har ikke noe tro på at man kan sitte i Oslo og tegne et nytt kommunekart. Så dersom vi skal bli med på samtaler med regjeringen om en reform for kommunene, så forutsetter det at vi finner en måte å ta med kommunene og KS i arbeidet på, sier Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen til NTB.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.