Hopp til innhold

– Misbruk av skattepenger

Norske kommuner bruker millioner av kroner på PR-eksperter for å sikre seg offentlige midler. – Horribelt å bruke skattepenger på denne måten, sier ordfører.

To norske F-16 flyr over

Striden om hvor disse flyene skal stå har vært lang og hard. Ørland vant kampen.

Foto: Jon Vaag Eikeland / Forsvaret

Ørland kommune brukte seks millioner kroner på PR-arbeidet for å bli Norges nye kampflybase.

– Dette er bittesmå beløp sammenlignet med hva kommunen får tilbake, sier ordfører Hallgeir Grøntvedt i Ørland kommune til NRK.

Hallgeir Grøntvedt, ordfører i Ørland

Hallgeir Grøntvedt er ordfører i Ørland.

Foto: Lise Sørensen / NRK

Over 500 nye arbeidsplasser - og fem milliarder kroner i investeringer - er Stortingets vedtak verdt for den lille kyst-kommunen, som vant kampen om å bli hovedbase for Norges nye kampfly.

– Vi har brukt en god del penger på eksterne konsulenter. Men hvis vi ikke hadde gjort det, hadde vi sittet igjen med et helt annet resultat. Deres arbeid betød mye, sier Grøntvedt.

– Misbruk av skattepenger

Sigurd Allern er professor i journalistikk ved Universitetet i Oslo, og forsker på PR-bransjen. Han omtaler bruken av PR-midler som en «svekking av demokratiske prosesser».

– Mange vil oppfatte dette som et misbruk av offentlige skattemidler. At ulike politikere starter innbyrdekrig der de skal bruke byråer til påvirkningsarbeid om offentlige midler.

– De eneste som tjener på dette er de private konsulentfirmaene. Det fører til en vekst i slike tjenester der politikken i økt grad blir til salgs, sier Allern.

– En uredelig kamp

Ole Hjartøy, ordfører i Bodø

Ole Henrik Hjartøy er ordfører i Bodø kommune.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

Den tapende part, Bodø, investerte til sammenlikning 300.000 kroner på PR i denne saken.

– Vi har reflektert mye over lobbyvirksomheten til Ørland kommune og mener det var en uredelig fight, sier ordfører i Bodø kommune, Ole Henrik Hjartøy til NRK.

Bodø kommune hadde egentlig ikke tenkt å bruke eksterne konsulenter.

– Men da vi ble klar over Ørlands lobbyvirksomhet, valgte vi å hyre inn Geelmuyden.Kiese som strategisk sparringspartner. Men vi tok dem aldri med på Stortinget. Vi stolte på at vår faktabaserte informasjon ville vinne frem, men de demokratiske prosessene er tydeligvis blitt et spill for galleriet.

Ordføreren reagerer sterkt på at skattepenger brukes til å påvirke politikerne.

– Det er horribelt at man bruker skattebetalernes penger på denne måten. Når resultatet ikke blir det som tjener nasjonen best, blir det dobbelt gærent. Vi mener avgjørelsen om å flytte kampflybasen vekk fra Bodø er helt feil. Byen ble bygget rundt flyplassen, sier Hjartøy.

– Politiske avgjørelser dras i en bestemt retning betalt av deg og meg, til fordel for særinteresser. Det er ran på høylys dag, tordner ordføreren.

Fra politikk til PR

– Dette er svært problematisk og brudd på to fundamentale kjennetegn ved det gode demokrati: Åpenhet og likhet, sier professor i statsvitenskap Kjell Arne Røvik ved Universitet i Tromsø.

Han har forsket på kommunikasjon og omdømme, og satt i utvalget som vurderte karantenetid for politikere.

– I demokratiet skal det gode argument telle, og du skal kunne fremme det og bli lyttet til uten å betale for det. Men når kommunene outsourcer politikken til kommunikasjons-eksperter, sluses politikken bort fra offentligheten og inn i de lukkede rom. Det koster penger og foregår i dølgsmål, sier Røvik.

Tar 2.000 kroner timen

Striden mellom Bodø og Ørland er langt fra den eneste som har brukt mye penger på PR. Krødsherad kommune leide inn PR-byrået Mørland og Johnsen for å få Oslo til å velge Norefjell og ikke Lillehammers Kvitfjell som alpinanlegg i OL i Oslo 2022.

Lillehammer kommune hyret da inn to eks-politikere i PR-byrået Gambit for å påvirke bystyret i Oslo. Begge var tidligere bystyrepolitikere.

– Da Norefjell ble en reell utfordrer, leide vi inn Gambit for å få fram våre poeng i media og overfor Oslos politikere, sier ordfører i Lillehammer kommune, Espen Granberg Johnsen.

– De to rådgiverne var tidligere politikere fra Oslo bystyre og har erfaring med hvem de skal snakke med og hvordan de skal gå fram, sier han.

Sigurd Allern

Professor i journalistikk, Sigurd Allern, mener bruken av PR-hjelp ødelegger for demokratiet.

Foto: Universitetet i Oslo

Lillehammer betalte Gambit 300.000 kroner for jobben, mens Krødsherad kommune betalte sitt PR-byrå 450.000 kroner.

– Vårt PR-byrå gjorde en bra jobb, men utfallet ble jo ikke slik vi ønsket, sier ordfører i Krødsherad kommune, Olav Skinnes til NRK.

– Det var i overkant kostbart å leie inn PR-byrået, men ikke mulig å få det billigere.
Rådgiverne tok 2.000 kroner timen for arbeidet.

– Sprer mistenksomhet

Journalistikk-professor Sigurd Allern mener PR-bransjens inntog i politikken utfordrer demokratiske verdier.

– Det sprer seg en mistenksomhet der vi ikke lenger stoler på politikerne, fordi vi begynner å lure på hvem som har betalt for dette, sier han.

– Vi kan se flere falske grasrotaksjoner, tilsynelatende aksjoner startet av folk, som er rigget av PR-byråer. Det viser seg PR-byråer står bak kronikker vi trodde var skrevet av politikere, sier Allern.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.