Hopp til innhold

Sinte renholdere ut mot Thons Frp-reklame

Da Olav Thon gikk ut med sin støtte til Fremskrittspartiet i helsiders avisannonser tidligere denne uken, ble fire kvinner som har jobbet som renholdere på Thons hoteller i 20 år, mektig provosert.

Annonse mot Olav Thons Frp-reklame

Wigdis Knutsen (til venstre) har sammen med tre renholdskolleger tatt til motmæle mot Olav Thons Frp-reklame i en annonse i Klassekampen i dag.

Foto: Skjermdump

I dagens Klassekampen tar de derfor til motmæle gjennom en annonse.

Under overskriften «Hei, Olav Thon! Vi har vasket på dine hoteller i over 20 år. Det er vår svette som har gjort deg rik.», gjør kvinnene det klart hvorfor de ikke gjør som hotelleieren og stemmer på Fremskrittspartiet.

– Vi synes annonsen var veldig provoserende. Vi mener Fremskrittspartiets politikk legger opp til en like dårlig behandling av arbeidere som den vi har opplevd, sier Wigdis Knutsen, renholder og tillitsvalgt.

– Verre arbeidssituasjon etter outsourcing

50-årige Knutsen har jobbet som renholder på et Thon-hotell i 17 år.

Hun viser til at Olav Thons hotellkjede har outsourcet renholdet på en rekke hoteller til et bemanningsselskap. Ifølge Knutsen har arbeidssituasjonen blitt adskillig verre, og renholderne må nå vaske 30 rom per dag, sammenlignet med 19 før outsourcingen.

– Det synes som det viktigste er tall og penger, ikke mennesker. Vi reagerer på pengegaloppen og synes det var viktig å ta til motmæle, sier Knutsen.

Annonsen i VG i dag

Slik så Olav Thons annonse ut. Den provoserte de fire renholdsarbeiderne som har jobbet på Thons hotell i over 20 år.

Foto: Kristin Rivrud Møller / NRK

Sammen med tre kollegaer, som alle har fra 17 til 26 års ansiennitet på det samme hotellet, gir hun derfor klart uttrykk for sitt syn i annonsen i Klassekampen.

– Derfor stemmer vi ikke Fremskrittspartiet

Mens Olav Thon tirsdag denne uken ønsket godt valg og forklarte hvorfor han vil stemme på Fremskrittspartiet på helsiders annonser i VG og Aftenposten, vil de fire renholderne advare mot Fremskrittspartiets politikk.

– Det er viktig at vår stemme også blir hørt, vi vil ha frem at vi ikke kommer til å stemme Fremskrittspartiet. Vi ønsker en sterk fagbevegelse, mer rett til heltid, å bekjempe sosial dumping og sier nei til midlertidige ansettelser, sier Knutsen.

Både hun og hennes tre kolleger er nå sykmeldte på grunn av arbeidssituasjonen, og de frykter at en arbeidslivspolitikk med Frp-stempel vil kunne gjøre at flere havner i samme situasjon.

– Vi er voksne damer som har vært i denne bransjen i mange år, så vi tør å si fra. Er du en ekstrahjelp på 20 år, er det kanskje ikke like lett å protestere mot det vi mener er en brutalisering av arbeidslivet.

Annonsen i Klassekampen er rykket inn og betalt av partiet Rødt, men Knutsen opplyser til NRK.no at verken Fremskrittspartiet eller Rødt får hennes stemme i år.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Olav Thon.

– Faller på sin egen urimelighet

Robert Eriksson

Arbeidspolitisk talsmann for Frp, Robert Eriksson, sier alle må få stemme det de vil, men nekter for at Frps politikk innebærer sosial dumping og mer deltidsarbeid.

Foto: Reynir Johannesson / Frp

Arbeidspolitisk talsmann for Frp, Robert Eriksson, kjenner seg ikke igjen i kritikken, som han tolker som en del av venstresidas valgkamp.

– La meg først få lov til å si at jeg har stor respekt for den jobben disse fire renholdsarbeiderne har utført i flere tiår, og de har friheten til å stemme på det partiet de føler de er mest enig i, det skulle bare mangle. Men i denne kampanjen forsøker man å skape et inntrykk av at Frp er for sosial dumping, det er feil.

Han sier partiet har støttet regjeringen på de fleste punktene når det gjelder tiltak mot sosial dumping.

– Påstanden om at Frps politikk legger opp til en økt behandling tilsvarende den disse fire renholdsarbeiderne sier de har opplevd, faller på sin egen urimelighet. De avslører at de ikke har mye innsikt i Frps politikk, skriver lederen av arbeid- og sosialkomiteen på Stortinget i en e-post.

Han påpeker at ingen politiske partier i Norge ønsker «uanstendige» lønns- og arbeidsforhold, og at Frp lenge har vært opptatt av å bekjempe ufrivillig deltid.

– Frp har både i arbeidslivsmeldingen og i andre saker uttrykt klart og tydelig at hovedregelen skal være fast stilling, men i tillegg innser Frp at midlertidige ansettelser er nødvendig for mange virksomheter å kunne ta unna «topper».

Han viser også til at rundt to tredeler av dem som starter i en midlertidig stilling etter hvert får fast stilling.

– Samtidig ser vi at 80 prosent av dem som jobber deltid ønsker det selv. Frp respekterer også den enkelte arbeiders frie valg, og aksepterer at folk av ulike grunner velger å jobbe deltid, skriver Eriksson.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.