Hopp til innhold

Piratene overrasket alle

Piratpartiet ble den store overraskelsen ved årets skolevalg med 4,3 prosent av stemmene. – Vi har fått god hjelp fra Arbeiderpartiet og NSA, sier Piratpartiets leder.

Tyske pirater jublet

Piratpartiet Norge ble større enn Senterpartiet, KrF, Rødt og De Grønne i årets skolevalg. Hadde resultatet vært stortingsvalg, ville piratene fått åtte mandater på Stortinget. På dette bildet er det tyske Piratpartiet som feirer sitt valg. I Tyskland har Piratpartiet over 200 folkevalgte lokalpolitikere.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Resultatene fra årets skolevalg viser at ungdom i stadig større grad stemmer som foreldrene. Mens det inntil nylig har vært fløypartier som Rødt, SV og Frp som har dominert skolevalgene, flokker ungdommene seg nå om Ap og Høyre.

Som forventet gikk Miljøpartiet de Grønne fram, og fikk 3,7 prosent av stemmene. Den store overraskelsene dette året var imidlertid Piratpartiet, med 4,3 prosent av stemmene. Hadde dette vært det virkelige valget, ville det gitt 8 mandater på Stortinget.

Skolevalg 2013

Skolevalg i prosent

Ap

H

Frp

Sp

SV

V

KrF

Rødt

MDG

Pir

2013

 23, 2

 28,3

 15,6

 4,0

 5,1

 6,6

 2,9

 3,7

 3,7

 4,3

2009

23,4

16,2

24,0

5,8

10,3

6,0

3,7

4,8

1,3

-

Endring - prosentpoeng

 -0,2

 +12,1

 -8,4

-1,8

-5,2

 +0,6

 -0,8

 -1,1

 +2,4

 +4,3

Resultatene fra årets skolevalg, sammenlignet med for to år siden.

Takker Snowden og DLD

Piratpartiets leder Øystein Jakobsen tror at det reelle antallet som ville stemme på Piratpartiet er langt høyere.

– Vi har bare hatt kapasitet til å delta i en liten del av skoledebattene. Mange skoler har heller ikke hatt Piratpartiets valglister, eller de har gått tomme. Vi har heller ikke hatt tilgang til de tradisjonelle mediene, sier Jakobsen.

I stedet har Piratpartiet brukt andre kanaler for å nå ut til folk.

– Vi bruker nettforum og kommentarfelt på nettaviser. Datalagringsdirektivet, Snowden-avsløringene kommer, svensker som overvåker nordmenn, sensur av nettsider, revisjon av åndsverkloven – hver gang sanker vi stemmer. Snowden har vært glimrende for vår del. Jeg pleier å si at vi har fått god hjelp fra Ap og NSA, humrer Jakobsen.

Øystein Jakobsen
Foto: Piratpartiet

– Får mange kunstnerstemmer

En av Piratpartiets viktigste saker er et trygt internett fritt for overvåkning.

– Kan folket ha tillit til staten uten at staten har tillit til folket? Overvåkning og sensur ødelegger den veven som binder samfunnet sammen. Jeg tror ungdom føler dette, uten at de har formulert det med ord, sier Jakobsen.

– Er de som stemmer på dere i stor grad ungdommer som vil laste ned film og musikk gratis?

– Nei. Vi fikk flest stemmer på kunstskoler. En spirende kunstner er mest opptatt av å skape selv. Når noen sier at hun ikke får endre på et bilde eller en sang på grunn av opphavsretten, er vårt budskap noe som treffer, tror Jakobsen.

Piratpartiet på 30 sekunder

Piratpartiet på 30 sekunder

Vil fjerne patent og opphavsrett

På skoler der Piratene ikke har sluppet til i debatten, har de gjerne stått utenfor og demonstrert 3D-briller og 3D-printere, og snakket om patenter og fri flyt av informasjon.

– Det er fantastisk å kunne gå utenom alle patenter og i fellesskap lage og forbedre egne ting. Patent og opphavsrett er negativt samfunnsøkonomisk sett. Mange later som om internett aldri har skjedd; de vil dytte limet tilbake i tuben. Vi stiller derimot vår kunnskap til fri bruk, sier Jakobsen.

– Mer enn et blaff

Frem til 2011 gjorde fløypartiene det svært bra i skolevalg i Norge. Ved årtusenskiftet var SV den store vinneren. Senere har Frp vunnet flere skolevalg.

Også Rødt har brukt å gjøre det svært bra. I år fikk de bare 3,7 prosent.

– Jeg deltok i en skoledebatt i Akershus og trodde at det gikk dritbra. Men så endte jeg opp et sted mellom Senterpartiet og Pensjonistpartiet. Piratpartiet satt ikke i panelet en gang, men fikk over sju prosent. Hva i alle dager foregår, spør Elling Borgersrud.

Han er best kjent fra Gatas Parlament, og har representert partiet Rødt i skoledebatter gjennom mange år. I år krevde elevene et nytt tema på dagsorden:

Gatas Parlament
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Like pop som homosaken

– Datalagringsdirektivet kom opp i hver debatt, og det var elevene selv som tok det opp. Overvåkning, Snowden, Manning og NSA er åpenbart nye og sterke saker blant ungdom. Det må den tradisjonelle partifloraen ta på alvor. Vi trodde at Piratpartiet var et blaff. Det var det ikke. Dette kan bli spennende, tror Borgersrud.

Han sammenligner personvern og overvåkning med homosaken på 90-tallet.

– Jeg har deltatt i skoledebatter lenge, og homorettigheter har vært oppe hvert valg. Det er alltid en vinnersak å støtte homofile. Dette er en lignende sak, med en veldig tydelig opinion i salen. Prøver noen å si at vi trenger redskaper som DLD for å fange terrorister, blir det buing. Da er det bare et spørsmål om tid før man får politisk gjennomslag, tror Borgersrud.

– Ikke tid for opprør

Men hvorfor stemmer ungdom stort sett på Høyre og Ap? Og hvorfor går ikke opposisjonell ungdom til Rødt eller SV, slik de gjorde før?

– SV er lett å forklare: Folk ser ikke forskjell på dem og Ap, nå som Ap presenterer SVs saker som sine. Høy oppslutning om Rødt er et uttrykk for at man ikke har tillit til systemet. Det er ikke tid for det nå, på grunn av den økonomiske krisa. Jeg tror dette handler om framtidsangst mer enn opprør, sier Borgersrud.

Han mistenker også at en del unge stemmer mer på «Pirate Bay» enn de stemmer på et parti.

Likevel er Borgersrud glad for at piratene gjør det bra.

– Ja, de står for bra greier, og dette er et ekte engasjement i opinionen. Til nå har diskusjonen bare skjedd på nettforum. Derfor er det bra at Piratpartiet tar dette til et politisk nivå.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.