Hopp til innhold

De grønne får drahjelp av tidligere fransk presidentkandidat

Den tidligere presidentkandidaten for De grønne i Frankrike, Eva Joly, mener Miljøpartiet de grønne i Norge må spille på velgernes drømmer og følelser for å komme inn på Stortinget.

De Grønne

GRØNN GLEDE: – Jeg synes det er veldig viktig at Norge får representanter fra De grønne inn på Stortinget, og jeg støtter miljøpartier verden over når jeg kan, men spesielt i Norge, forteller norsk-franske Eva Joly. Både hun og Finlands utviklingsminister Heidi Anneli Hautala (midten) hadde gode råd til sin partikollega, Rasmus Hansson i innspurten av valgkampen.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

– I min generasjon så drømte de unge om Mercedes, Jaguar-biler og sånt. Det gjør ikke de unge i dag. Det er derfor veldig viktig å arbeide på drømmeplanet også, og få folk til å ønske en enklere verden hvor du ikke har så mange ting eller ansvar for tre hus og fem biler, men har mer tid til kultur, følelser og personlig utvikling, sier Joly til NRK.

Søndag fant rundt 700 mennesker veien til Det Norske Studentersamfund i Oslo søndag kveld for å høre De grønne snakke om alt fra hvordan man skal få shoppinggale tenåringsjenter til å få mer klimavennlige interesser til kriminalisering av miljøødeleggelser.

I sofaen satt fransk-norske Eva Joly og Finlands utviklingsminister Heidi Anneli Hautala, begge representanter for De grønne ute i Europa, i samtaler med den håpefulle stortingskandidaten i Oslo, Rasmus Hansson.

– Vi må holde masse møter

– Jeg synes det er veldig viktig at Norge får representanter fra De grønne inn på Stortinget, og jeg støtter miljøpartier verden over når jeg kan, men spesielt i Norge, forteller Joly, med smilende øyne gjennom en av sine mange karakteristiske brilleinnfatninger.

Den tidligere kjente korrupsjonsjegeren med dobbelt statsborgerskap synes det er veldig interessant å se at MDG nå er i posisjon hvor de kan få inn flere mandater i høstens stortingsvalg.

– Noen vil kanskje si at MDG er litt vel radikale for den gjengse nordmann. Er Norge klare for MDGs politikk?

– Dette er ting man egentlig ikke kan argumentere mot. Klimaforandringen kommer, og da er det intelligent å gjøre det nå på en intelligent måte, og med en myk overgang, som jeg mener De grønne kan bidra til.

– Vi må holde masse møter, forklare og få folk til så skjønne at det er en bedre verden med bedre helse blant annet vi jobber for, sier Joly.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Publikum

Rundt tre fjerdedeler av storsalen på Chateau Neuf var fylt om søndag kveld da Miljøpartiet de grønne inviterte til en samtale med søsterpartiene i Finland og Frankrike.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Kritisert for å være naive og gammeldagse

Miljøpartiet de grønne startet så og si fra ingenting, men har vokst gjennom hele valgkampen, og er på flere målinger over sperregrensen. Målet er ni representanter på Stortinget.

Etter hvert som MDG har vokst på meningsmålingene, har det også blitt reist kritikk mot partiet. Politiske partier som Venstre og SV har bitt fra seg etter hvert som deres velgere har dryppet over på MDG, men også Høyre har kritisert partiet for å ville sende Norge tilbake til 80-tallet.

Miljøbevegelsen i form av Bellona og Natur og Ungdom har advart mot at partiet er naivt og gammeldags. Også næringslivet og Fagforbundets leder, Jan Davidsen har tatt til motmæle mot å bruke stemmen på den grønne bølgen.

– Når du har framgang og representerer nye ideer, så er du en fare for de etablerte partiene, og da vil mange midler bli brukt for å stanse den framgangen, men jeg tror at ideen er så sterke, og båret fram av så bemerkelsesverdige mennesker, at den vil vinne frem, spår Joly, som selv representerer De Grønne i EU-parlamentet.

– Store folkebevegelser i utlandet – ekstremister i Norge

Miljøpartiet De Grønne

Miljøpartiet de grønne startet fra så og si ingenting til å ha åtte mandater på Stortinget ifølge de beste valgmålingene.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

De grønnes førstekandidat i Oslo, Rasmus Hansson, bedyrer at han ikke er så opptatt av kjendiser, men av kunnskapen de to celebre gjestene bringer med seg.

– Men det finnes ikke noe morsommere enn å få besøk av flinke folk som man kan lære noe av, sier Hansson, og peker på at Joly og Finlands utviklingsminister Heidi Hautala begge er representanter for De grønne i land hvor partiet er et stort, bredt, erfarent folkeparti.

– Her i Norge er vi en nyhet som folk hopper litt i stolen av, og lurer på om vi er sekterister og ekstremister. Kikk bare over grensa til Sverige der er De grønne er det tredje største partiet, og en viktig påvirkning på politikken.

Hansson sier besøket fra Finland og Frankrike setter den grønne bølgen i Norge litt i perspektiv:

– Det viser at vi har eksepsjonelt mye kunnskap å trekke på når vi skal bygge opp det grønne partiet i Norge.

– Hva trenger dere å lære?

– Vi trenger selvfølgelig å lære alt: Å bygge organisasjon, drive praktisk politikk, men framfor alt, så trenger vi å lære å bli Norges beste parti til å introdusere nye ideer som kan dra norsk politikk framover i bærekraftig retning, og der har vi altså et tilfang å hente ideer fra som er eksepsjonelt stort, sier Hansson.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.