Hopp til innhold

Krever fortsatt trosplikt i KrF

TRONDHEIM (NRK.no): Unge KrFere kjemper innbitt for å beholde partiloven som sier at alle i KrF må tro på Gud. – Jeg ber ofte til Gud for veiledning i politiske saker, sier Marie Brekke.

unge KrFere på landsmøtet

TRO: Flere unge i KrF advarer mot å fjerne bekjennelsesparagrafen. Blant dem er Tove Welle Haugland (f.v), Marie Brekke og Livar Veggeland. De frykter velgerne kan begynne og tvile på partiets forhold til kristendommen.

Men den 24 år gamle stortingskandidaten fra Rogaland kommer til å tape denne kampen.

Et stort flertall i KrF vil i ettermiddag stemme for å fjerne paragrafen som sier at tillitsvalgte i partiet må være bekjennende kristne.

I stedet vil de innføre en såkalt lojalitetsparagraf, som blant annet forplikter KrFerne til «det kristne menneskesynet.»

  • Se de to ulike paragrafene i faktabokser til høyre i artikkelen
marie brekke

BØNN: –Hvis det er snakk om viktige saker for byens innbyggere, og da tar jeg med meg det inn i min bønn den dagen og ber om visdom, sier Brekke som er lokalpolitiker i Stavanger.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Men sterke krefter i ungdomspartiet KrFU frykter mange ikke vil kjenne seg igjen i partiet dersom de dropper bekjennelsesplikten.

– Det vil gjøre at vi mister sikkerheten om at tillitsvalgte har et personlig forhold til den kristne tro, og har et forhold til at den Gud vi snakker om faktisk er relevant i dag, sier Brekke.

Ungdommen mer konservative

Mens et betydelig flertall i moderpartiet er for endringer, kommer det til å bli jevnt når ungdomspartiet skal stemme over det samme i oktober.

– Jeg tror ungdom etterlyser tydelige og radikale mennesker som står for et verdigrunnlag som er så tydelig som dette, sier fylkesleder i KrFU i Vest-Agder, Tove Welle Haugland.

Hun forteller at hun ofte ber til Gud for støtte og råd i politiske saker. For henne ligger det en trygghet i at partifellene i KrF gjennom bekjennelsesparagrafen samler seg om den kristne tro.

– Hvis vi fjerner bekjennelsesparagrafen mister vi sikkerheten som at tillitsvalgte har et personlig forhold til Bibelen, som vi henter våre verdier fra, sier Haugland.

– Men hvorfor skal velgerne bry seg om hva en politiker har av religiøs tro?

– Hvis du stemmer på Kristelig Folkeparti, så ønsker du kristne politikere og tillitsvalgte. Det tror jeg er en garanti de vil ha for sin stemme, sier 23-åringen.

Avviser at KrF blir «mindre kristne»

Men nestleder Dagrun Eriksen og resten av partiledelsen mener det blir feil av et politisk parti å be tillitsvalgte bekjenne seg til en bestemt tro.

– Det finnes bekjennende kristne i alle partier. Vi trenger en lojalitetsparagraf som sier noe om hvorfor du blir KrFer, sier hun til NRK.no.

Hun avviser at dette betyr at partiet fjerner seg fra kristendommen.

– Vi kommer ikke til å stille spørsmål som handler om tro, men du må være positiv til kristendommen. Er du kritisk til kristendommen er det vanskelig å oppfylle lojalitetsparagrafen, sier hun.

Leder i KrF, Knut Aril Hareide og nestleder Dagrun Eriksen

SAMLET: Ledelsen i KrF har flertallet i partiet med seg når de vil fjerne paragrafen som sier at tillitsvalgte i KrF må være bekjennende kristne.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Under sist KrF-landsmøte for to år siden stemte 145 delegater for å fjerne regelen som fredet bekjennelsesparagrafen. Kun 36 stemte mot.

Samtidig stemte et overveldende flertall for å anbefale årets landsmøte om å erstatte bekjennelsesparagrafen med en ny paragraf.

Her blir ikke tillitsvalgte bedt om å bekjenne seg til en tro, men de forplikter seg til «å fremme en kristendemokratisk politikk bygget på det kristne menneskesynet, nestekjærligheten og forvalteransvaret».

Bibelen sentral i politikken til KrF

Det kommer også fram av paragrafen at KrFs verdigrunnlag er hentet fra Bibelen.

Ifølge Pål Kårbø, fylkesleder i Hordaland KrF, betyr det at den nye paragrafen er tydeligere enn den gamle.

– Vi blir hele tida utfordret på politiske spørsmål som vi kan finne forankring for i Bibelen, sier han og nevner abortstandpunktet og kampen mot sorteringssamfunnet som eksempler på det.

Fredag skal KrFerne som er samlet på landsmøte i morgen fatte et endelig vedtak om å fjerne bekjennelesparagrafen. De skal også diskutere seg fram til et ideologikapittel i partiprogrammet.

Selv om det ligger an til et stort flertall for å fjerne bekjennelsesparagrafen, kommer motstanderne til å holde flere engasjerte innlegg til forsvar for sitt syn.

Du følger debatten og får siste nytt om alle vedtak i NRKs direktesenter.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.