Hopp til innhold

Massiv Høyre-jubel for borgerlig flertall

(HOLBERGS PLASS) NRK.no: Jubelen står i taket på Høyres valgvake, selv om drømmen om å bli landets største parti trolig ikke blir nådd.

Valgvake for Høyre

Reaksjoner på valgdagsmålingen under valgvaken til Høyre i Oslo.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Jan Tore Sanner

SMØRBLID: Jan Tore Sanner smilte da de første prognosene ble offentliggjort mandag kveld.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Stemningen er svært god på Høyres valgvake på SAS-hotellet i Oslo sentrum mandag kveld. De første prognosene tyder på solid borgerlig flertall.

– Dette ser veldig bra ut. Hvis dette blir valgresultatet, blir det regjeringsskifte, sa Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, til NRK.no rett etter at de første prognosene ble kjent rundt klokken 21.00.

Statistisk sentralbyrås første valgprognose har da akkurat vist at partiet ligger an til å få en oppslutning på rundt 26 prosent i stortingsvalget. Like før klokken 23.00 er situasjonen enda mer lyseblå for Høyre, som nå ligger rundt 27,5 prosent, og 50 mandater. Det er bare 6 mandater mindre enn storebror Ap.

– Det svir nok litt for Ap

De borgerlige er nå oppe i 99 mandater totalt på Stortinget, og jubelen steg i taket da disse tallene kom over skjermen på Høyres valgvake.

– Vi klatrer jevnt og trutt utover kvelden, sier en glad Ine Marie Eriksen Søreide til NRK.no.

Hun avviser at det er et skår i gleden at Ap ligger an til å bli det største partiet.

– Ap ligger an til å gjøre sitt nest dårligste valg i historien, og det må svi på Youngstorget, sier hun.

Nykommer

Dersom de foreløpige prognosene holder helt inn for Høyres del, er Stefan Heggelund fra Akershus Høyre inne på Stortinget. Han er naturlig nok en svært fornøyd mann når han snakker med NRK.no på kveldens valgvake.

– Det viktigste for oss er borgerlig flertall, alt annet er bonus, sier Heggelund til NRK.no.

Han avviser at han er skuffet over at Høyre ikke ser ut til å klatre forbi Arbeiderpartiet, som foreløpig ligger an til å få en oppslutning på rundt 30 prosent.

Slik prognosene ser ut nå, må alle de fire borgerlige partiene samarbeide i regjering for å få flertall. Ifølge NRKs politiske kommentator Trine Eilertsen er det et resultatet Høyre-lederen vil være godt fornøyd med.

– Det har vært planen til Erna Solberg hele tiden, hun er nok relativt fornøyd med situasjonen slik den ser ut nå. For KrF og Venstre ser det ikke like bra ut, de hadde nok ikke håpet at Frp skulle bli såpass sterke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Høyre-leder Erna Solberg møter velgere

INTENS VALGKAMP: Erna Solberg forsøkte å overbevise Oslo-folket hun møtte på søndagstur dagen før valget.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

86 år siden Høyre var størst

Ikke siden 1924 har Høyre stått igjen som det største partiet etter et stortingsvalg.

Siden 1927 har Arbeiderpartiet vært det største partiet på tinget.

Siden krigen har det bare skjedd to ganger at Høyre har fått over 30 prosent av stemmene. Det skjedde i 1981 og i 1985.

Den laveste oppslutningen fikk de under Ernas Solberg første stortingsvalg som leder, med en oppslutning på 14,1 prosent i 2005. Fire år senere fikk de 17,2 prosents oppslutning. I kommunevalget for to år siden gikk det atskillig bedre for Høyre, med en oppslutning på 28 prosent på landsbasis.

Gjennom det siste året har Høyre ligget over 30 prosent på gjennomsnittet av meningsmålingene, men i ukene før valget har de dalt noe.

Likevel tyder altså de foreløpige prognosene mandag kveld at det går mot et borgerlig flertall, slik mange hadde spådd i forkant.

solberg, høybråten, bondevik valgnatt 2005

TAPERNE: I 2005 fikk Høyre kun 14,1 prosent av stemmene, og den såkalte Bondevik 2-regjeringen bestående av KrF, Høyre og Venstre tapte. Her venter Erna Solberg, Dagfinn Høybråten og Kjell Magne Bondevik på at partilederdebatten i Stortinget skal starte.

Foto: Richardsen, Tor / NTB scanpix
Lurer du på hvordan valgsystemet fungerer? Her kan du få en enkel innføring med NRKs grafikk. Av Ronny Brede Aase, Renate Rognan og Ola Nymo Trulsen.

VIDEO: Slik fungerer valgsystemet.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.