Hopp til innhold

Politikerne holder ord – mer enn vi tror

Bare åtte prosent av oss er overbevist om at politikerne prøver å holde det de lover. Tall fra Holder de ord viser derimot at politikerne er langt bedre enn sitt rykte.

Stortinget og folket

LITEN TILTRO: Kun 40 prosent av folket mener at de folkevalgte forsøker å holde valgløftene sine, og jobber i tråd med det de sier i sine partiprogram, viser en undersøkelse.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I en spørreundersøkelse TNS Gallup har gjort for organisasjonen Holder de ord, er bare åtte prosent av de spurte helt enige i påstanden om at «de vi velger som stortingsrepresentanter forsøker å holde valgløftene sine».

32 prosent sier seg delvis enige i denne påstanden.

Daniel Rees

KAN VISE TRENDER: – Dette er ikke noe komplett bilde av alt som har skjedd på Stortinget, men det kan vise trender, sier daglig leder i Holder de ord, Daniel Rees.

Foto: Alex Asensi

Kun 40 prosent mener altså at de folkevalgte forsøker å holde valgløftene sine, og jobber i tråd med det de sier i sine partiprogram.

Bedre enn sitt rykte

Undersøkelser fra Holder de ord viser derimot at partiene i stor grad stemmer i tråd med partiprogrammet sitt.

– Vår gjennomgang viser at politikerne faktisk er mye flinkere til å holde ord enn det mange tror, sier daglig leder i Holder de ord, Daniel Rees.

Holder de ord har gått gjennom stemmegivningen i Stortinget de siste fire årene, og sammenlignet den med hva partiene lover i sine programmer. Oversikten er ikke komplett, men så langt har de rukket over 104 forskjellige saker.

– Dette er ikke noe komplett bilde av alt som har skjedd på Stortinget, men det kan vise trender. En sak blir gjerne stemt over mange ganger i løpet av en stortingsperiode, og et parti må ha stemt for to av tre ganger for at vi skal si at de holder ord, sier Rees.

(Saken fortsetter under tabellen)

Ordholding og løftebrudd på Stortinget i perioden 2009-13

 

Holdt ord

Delvis holdt ord 

Holdt ikke ord

Ap

75,6 % (31)

2,4 % (1)

22 % (9)

FrP

81,8 % (27)

18,2 % (6)

0 % (0)

Høyre

52,4 % (22)

33,3 % (14)

14,3 % (6)

KrF

54,6 % (24)

40,9 % (18)

4,5 % (2)

Sp

59,2 % (29)

14,3 % (7)

26,5 % (13)

SV

77,8 % (35)

4,4 % (2)

17,8 % (8)

Venstre

69,4 % (34)

28,6 % (14)

2 % (1)

Tabellen viser hvor ofte partiene har stemt i tråd med partiprogrammene sine de siste fire årene. Holder de ord har sett på 104 politiske saker (basert på 428 avstemninger på Stortinget) og holdt disse opp mot tilsvarende valgløfter fra partiprogrammene for samme periode.

Hestehandler og taktikkeri

NRK har inngått et samarbeid med Holder de ord om å bruke deres materiale i nyhetssaker på NRK.no gjennom valgkampen.

Metoden organisasjonen har brukt for å måle om partiene holder ord, tar ikke fullt ut høyde for politiske hestehandler, kompromisser og taktisk stemmegivning. Ofte blir de små regjeringspartiene, SV og Sp, beskyldt for å stadig svelge kameler fordi de overkjøres av Arbeiderpartiet.

– Da kan man anta at SV kommer dårligst ut av opptellingen?

– Statistikken viser ikke det. Tvert imot har SV og Sp fått gjennomslag for mye. Faktisk har SV holdt ord i flest av sakene vi har sett på hittil. Det er et interessant funn, sier Rees.

Han mener det finnes flere grunner til å stemme imot egne løfter.

– Regjeringen kan jobbe med å utrede en sak i departementet, eller partiene kan ha endret mening. I tillegg har du taktisk stemmegivning, påpeker Rees.

Færre løfter en fordel

Den daglige lederen er åpen på at flere ting kompliserer arbeidet til Holder de ord. For eksempel varierer det hvor omfattende programmer partiene har.

– Når partiprogrammet er begrenset blir færre ting mulig å sjekke, og færre tilfeller hvor partiet holder ord eller bryter løfter, sier Rees.

Det er også vanlig at regjeringspartiene stemmer imot forslag de er enige i, fordi et departement jobber med saken og ikke er klar til å gjøre vedtak ennå.

– Når regjeringen egentlig er enige blir forslaget ofte vedlagt protokollen. Det tas også inn i modellen vår, ved at de som stemmer for å vedlegge protokollen også får litt uttelling, forklarer Rees.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.