Hopp til innhold

Giske vil ha konsekvensutredning i nord

FOLKETS HUS: For første gang sier næringsminister Trond Giske sin mening om konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Han går mot sitt eget fylkeslag og sier ja.

Trond Giske

OLJE I NORD: Næringsminister Trond Giske sier han skjønner at mange i nord ønsker å delta i det norske oljeeventyret.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Jeg tror vi er godt tjent med en bred enighet om en gradvis og forsiktig utbygging av olje- og gassektoren i Norge, hvor miljø og sikkerhetshensyn som alltid skal spille en viktig rolle, sier Trond Giske når NRK spør om hans syn på den betente oljestriden i Arbeiderpartiet.

Du har ikke flagget ditt syn om konsekvensutredning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Hva mener du?

Jeg vil at vi skal ha en gradvis utvikling, og jeg ønsker ikke en varig fredning av disse havområdene. Men nå jobber vi med et kompromiss, svarer Giske.

– Stor avstand

Dermed stiller han seg på ledelsens side.

Samtidig kjemper AUF og sterke krefter i en rekke fylkeslag mot forslaget. Blant de mest kritiske fylkene er Giskes hjemfylke Sør-Trøndelag.

Miljøsiden i Ap frykter at en konsekvensutredning er første skritt mot oljeboring som de mener vil sette umistelige naturperler og viktige fiskeressurser i fare.

– Det er stor avstand mellom dem som ikke ønsker oljeaktivitet i disse områdene overhodet, og de som ønsker å sette i gang så raskt som mulig, sier Giske.

Giske håper på kompromiss

Næringsministeren forteller at det nå jobbes hardt for å finne et kompromiss så mange som mulig kan stille seg bak.

– Jeg tror vi kommer til å finne et bredere standpunkt, framfor at ytterkantene vinner fram.

– Er det en slik mellomløsning du går for?

– Jeg håper på et kompromiss et sted i mellom, der vi går gradvis fram som vi alltid har gjort.

Giske kommer trolig til å få det som han vil.

Som NRK.no fortalte fredag morgen sier en rekke sentralt plasserte kilder at et flertall av de 300 landsmøtedelegatene kommer til å stemme for konsekvensutredning søndag.

AUF: Vår politikk ligger fast

Likevel jobbes det hardt i kulissene for å finne en løsning som også dem som i utgangspunktet er skeptiske til oljeboring i nord kan stille seg bak.

– Det gjenstår å se om det er vilje til kompromiss på dette landsmøtet. Det er det vi jobber for og håper på, sier Giske til NRK.

Én mulig løsning går ut på at landsmøtet skal forplikte seg til å behandle spørsmålet om oljeboring på et senere landsmøte, selv om de skulle ende på ja til konsekvensutredning i år.

AUF har tidligere sagt til NRK at de ikke har sett et eneste kompromiss de kan stille seg bak.

– Vårt utgangspunkt er at vi er mot konsekvensutredning, det ligger fast. Det er vår dissens, det jobber vi for, det har vi vært helt tydelige på, sier han til NRK torsdag kveld.

Se Pedersens tale til landsmøtet. Artikkelen fortsetter:

AUF-leder Eskil Pedersen holdt sin tale til Arbeiderpartiets landsmøte 2013.

NETT-TV: T-skjorta til Eskil Pedersen sa alt da han holdt tale til landsmøtet torsdag.

Stoltenberg taus om utfall

Da Jens Stoltenberg oppsummerte dagens debatt i landsmøtesalen takket han delegatene for en god og kunnskapsrik debatt i oljesaken.

Samtidig kom han med en klar beskjed til dem som argumenterte for at et ja til konsekvensutredning er et ja til oljeaktivitet utenfor Lofoten.

– Det er ikke noen grunn til å lage en utredning hvis man likevel har bestemt seg for at man er mot, men det ligger ikke noe automatikk i at en utredning gir åpning, sier Stoltenberg.

Under pressekonferansen fredag ettermiddag ville han ikke si noe om hva slags løsning han tror landsmøtet lander på.

– Hvis jeg svarte nå at jeg er sikker på at det blir konsekvensutredning, så er jeg sikker på at landsmøtet gjør det motsatte. Derfor er jeg usikker, sier Stoltenberg

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.