Hopp til innhold

Nå leder Erna også gavekampen

For første gang siden pengegaver til politiske partier ble offentlige, har Høyre samlet inn mer penger enn Arbeiderpartiet.

Erna og Jens barometer

JENS FÅR MINST: Høyre har den siste uken passert Arbeiderpartiet i innkomne pengegaver. Nå leder Høyre med drøye 22 mot 19 millioner kroner.

Foto: Scanpix / NRK

Det fremgår av Høyres eget bidragsbarometer, som sammenlikner pengegavene mellom de to partiene.

Vi er godt fornøyde med innsatsen i pengeinnsamlingen.

Lars Arne Ryssdal, Høyre

Bidragsbarometeret startet som en gimmick i vår, for å illustrere hvor mye mer penger Arbeiderpartiet sopet inn fra fagforeningene, med LO i spissen. Nå har imidlertid Høyre passert Ap, og vel så det.

Mens Høyre 11. mai hadde samlet inn 8,2 millioner kroner i pengegaver, mangler partiet denne uken bare noen titusener før de har passert 22 millioner. Det er nesten tre millioner mer enn Ap har klart å samle inn denne valgkampen.

Lars Arne Ryssdal

FORNØYD: Lars Arne Ryssdal, generalsekretær i Høyre.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

– Pengene har kommet inn jevnt og trutt, og det er vi godt fornøyd med. Noen næringslivsaktører har gitt penger nå på slutten, faktisk litt senere enn det vi har satt pris på, sier Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal.

Høyres rike onkler

Ryssdal mener imidlertid at Arbeiderpartiet fortsatt er økonomisk overlegen, selv om Høyre har passert sosialdemokratene i pengegaver.

– Fagbevegelsen driver aktiv valgkamp for Arbeiderpartiet for verdier som ikke regnes med i dette. I tillegg får jo Ap mer i statsstøtte enn oss, sier generalsekretæren.

Stein Erik Hagen

GAVMILD: Milliarder Stein Erik Hagen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix
Christian Ringnes

DELER UT: Milliardær Christian Ringnes.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Milliardærene Christen Sveaas (57) og Jonas Ramm (62) har de siste årene donert flere millioner kroner til de borgerlige partiene, ifølge VG. Den aller største Høyre-giveren er Stein Erik Hagen, som har gitt over 12 millioner kroner til Høyre de siste åtte årene gjennom sitt selskap Canica AS.

– Vi er godt fornøyde med innsatsen i pengeinnsamlingen. Dette jevner ut noe av forspranget som de rødgrønne partiene har, men ikke hele, mener Ryssdal.

41 milliardærer

Ifølge Frifagbevegelse.no har 41 milliardærer i år gitt penger til Høyre, enten direkte eller indirekte via sine selskaper.

Ryssdal lover tidenes Høyre-sluttspurt frem til valglokalene stenger klokken 21 mandag kveld.

– I forhold til tidligere år har vi kuttet i tradisjonell avisannonsering. Nå satser vi heller på å møte velgerne der de er gjennom husbesøk og aksjoner i tilknytning til knutepunkter og utfartssteder, sier Ryssdal.

Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen, mener det er naturlig at fagbevegelsen driver valgkamp for Arbeiderpartiet.

– De kjemper for sine egne interesser, på samme måte som at milliardærene som gir penger til Høyre kjemper for sine. For dem er en donasjon til Høyre en god investering, dersom det betyr at de slipper å betale formuesskatt, mener Johansen.

Han mener Høyre må slutte å omtale seg selv som en lillebror som kjemper en politikkens kamp mot Goliat.

– Vi er stolte av støtten vi får fra arbeidstagerorganiasjonene, og Høyre bør tørre å si at de er stolte over å få støtte fra de rikeste. Det står respekt over innsatsen som de har lagt ned for å få pengestøtte, mener Arbeiderparti-mannen.

SV lever på partiskatten

Mens de store partiene har rike og mektige støttespillere, må småpartiene klare seg med mer beskjedne midler. Både Senterpartiet, Rødt og De Grønne får størstedelen av innsamlede midler fra egne medlemmer.

Og for SV er den såkalte partiskatten på ti prosent av bruttoinntekten for heltidspolitikere avgjørende for valgkampen.

Sosialistene kan plusse på hele 1,2 millioner kroner på valgkampbudsjettet fra sine egne statsråder, stortingsrepresentanter og lokalpolitikere. Det viser SSBs oversikt over innkomne pengegaver.

Kun 300.000 SV-kroner er samlet inn gjennom gaver fra privatpersoner.

– Vi har alltid stemt imot høye politikerlønninger, og ønsker å leve som vi preker. Dessuten er partiskatten veldig viktig i valgkampøyemed, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Ikke viktig uten TV-reklame

Valgforsker Frank Aarebrot mener at det å ha store pengesummer til disposisjon ikke er av avgjørende betydning.

– Nei, ellers ville jo Arbeiderpartiet vunnet hvert eneste valg. Penger har marginalt å si på selve valgresultatet, sier Aarebrot.

UiB-professoren mener at penger imidlertid hadde vært av stor betydning, dersom politisk TV-reklame hadde vært tillatt.

– Det ville vært småpartienes død, mens Ap og Høyre ville ha tjent grovt på det – fordi de hadde klart å fange opp de velgerne som vanligvis styrer unna de ordinære valgsendingene, mener Aarebrot.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.