Hopp til innhold

Dette splitter Høyres landsmøte

Abortloven, kjønnsnøytral verneplikt og karakterer i barneskolen. Det er blant sakene Høyre skal krangle om under helgens landsmøte.

Programkomiteen i Høyre har gått inn for at alvorlig sykdom hos fosteret ikke skal være en selvstendig abortgrunn. Professor ved nasjonalt senter for fostermedisin, Sturla Eik Nes, mener forslaget er kvinnefiendtlig.

SE VIDEO: Til tross for at ingen i programkomiteen til Høyre har tatt dissens på spørsmålet, seiler abortoloven opp som en av de store konfliktsakene på Høyres landsmøte i helgen.

Til tross for at ingen i programkomiteen til Høyre har tatt dissens på spørsmålet, seiler abortoloven opp som en av de store konfliktsakene på Høyres landsmøte i helgen.

I forslaget står det:

«Høyres løsninger: (...) endre abortloven slik at egenskaper ved fosteret ikke er et selvstendig abortkriterium etter grensen for selvbestemt abort (...)»

Og forslaget er enstemmig fra programkomiteen.

Men forslaget hadde knapt sett dagens lys før det ble rabalder.

Høyrekvinnene mot abortforslaget

Erna Solberg hender i kors

Erna Solberg

Foto: Siv Sandvik / NRK

Abortloven har fungert godt i snart 40 år. Den var en av de største seirene norske kvinner har hatt. Høyres kvinneforum ønsker ikke å stramme inn abortloven og kvinners mulighet til å ta egne valg, sa leder i Høyres Kvinneforum, Julie Brodtkorb, til Aftenposten to dager før kvinnedagen.

Så gikk ett av medlemmene fra programkomiteen, Gunnar Gundersen, ut i samme avis og sa han angret på at han ikke hadde lagt inn dissens.

Jeg har gjort en bedømmingsfeil.

Samtidig har partileder Erna Solberg gitt støtte til programkomiteens forslag.

– Jeg kan ikke gå inn i alle debatter som kommer på Høyres landsmøte, det kan bli oppfattet som et press. Men dette er et standpunkt partiet har hatt i 12 år og som jeg og har argumentert for. Men det er viktig med debatt, sa Erna Solberg til Dagbladet.

Ifølge avisen ble forslaget, som sier at egenskaper hos fosteret ikke skal være et selvstendig grunnlag for abort etter uke 12, ble vedtatt i Høyre i 2001, 2005 og 2009.

Artikkelen fortsetter under klippet.

- Vi er opptatt av å unngå et framtidig sorteringssamfunn, sier nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner.

- Vi er opptatt av å unngå et framtidig sorteringssamfunn, sier nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner.

Konflikter i kø

Henrik Asheim

Henrik Asheim

Foto: NRK

Abortsaken er imidlertid ikke den eneste saken det kommer til å bli debatt om på Høyres landsmøte.

Da programkomiteen, under ledelse av Bent Høie, la frem sitt andre og reviderte forslag til nytt program for Høyre, kom det frem at forslaget inneholdt ni dissenser.

Blant de sakene som kommer til å høste mest debatt er blant annet valgfritt sidemål, bevæpning av politiet, kjønnsnøytral verneplikt og karakterer for alle fra femteklasse i barneskolen.

– Spøsmålet om karakterer fra femteklasse er en diskusjon Høyre har hatt før, der innstillingen var den samme som nå, men der landsmøtet snudde det vedtaket til at man skulle innføre karakterer nasjonalt, sa tidligere Unge Høyre-leder og nåværende medlem i programkomiteen, Henrik Asheim, da han var på Politisk kvarter i P2 torsdag morgen.

Han tror han og tilhengerne skal klare å vippe landsmøtet mot sitt syn, stikk i strid med innstillingen til flertallet i partiets programkomité.

I forslag til program heter det nemlig:

«Høyres løsninger: (...) gi kommunene mulighet til å innføre forsøk med karakterer i basisfag før ungdomsskolen»

Men flertallet er skjørt.

Av komiteens 13 medlemmer, med Asheim i spissen, har seks tatt dissens. De mener man bør innføre ordningen nasjonalt uten frivillig prøveordning.

Kontroversielt i skolen

– Jeg mener vi bør innføre dette med en gang fordi jeg tror det virker, sa Asheim og viste til erfaringer fra blant annet Sverige.

Her mener vi det er mer fornuftig å rykke sakte frem og prøve det ut der det er lokal entusisame først, før en sier at dette skal gjelde hele landet, sa Høie til Politisk kvarter.

Høie sier ulempen ved å innføre ordningen er at man da vil drive forsøk med en ukjent ordning i hele landet. Samtidig innrømmer han at forslaget er kontroversielt internt i skolen.

(Saken fortsetter under videoen)

Konfliktsaker i Høyre

Konfliktsaker i Høyre

Her er hele konfliktlisten:

  • Om karakterer fra femteklasse skal være en frivillig forsøksordning eller innføres permanent.
  • Om man skal ha valgfritt sidemål i ungdoms- og videregående skole.
  • Om man skal godkjenne nye universiteter før evalueringen av kriteriene for godkjenning foreligger.
  • Om man skal si nei til eggdonasjon.
  • Om en modell for eierskap til vannkraftverk.
  • Om bevæpning av politiet.
  • Om å gjøre kontantstøtten til en lovpålagt kommunal ytelse.
  • Om å frata trossamfunn retten til vigsel.
  • Om kjønnsnøytral verneplikt.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.