Hopp til innhold

– Ikke send asylsøkere til Italia

Norge må bidra til å hjelpe Italia ut av flyktningkrisen, krever flere organisasjoner etter båtforliset utenfor Lampedusa. – Vi kan ikke love noe, sier påtroppende statsminister Erna Solberg.

Italy Migrant Deaths

En liten gutt vinker ut vinduet på en buss mens han venter på å gå om bord et skip i Lampedusa fredag. Et skip med afrikanske flyktninger på vei til den lille øya utenfor Sicilia begynte å brenne torsdag, og flere hundre døde i båtforliset.

Foto: Luca Bruno / Ap

Beate Ekeløve-Slydal

ANSVAR: Norge må aktivt dele ansvaret for at asylsøkerne som kommer til Italia få ivaretatt interessene sine, mener Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty International.

Foto: Siv Sandvik / NRK
pressekonferanse sundvolden fredag solberg og jensen

SKAL DISKUTERE: Erna Solberg (H) sier de må ta stilling til om asylsøkere fortsatt skal sendes tilbake til Italia.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

I går sank en båt med rundt 500 afrikanske båtflyktninger utenfor den italienske øya Lampedusa. Kun 155 av dem overlevde.

I kjølvannet av tragedien ba italienske myndigheter resten av Europa om hjelp til å håndtere en økende strøm av flyktninger.

– De må gjøre noe med et system vi vet at med sikkerhet ikke fungerer. Det fører til uendelig lidelse og død. Vi må ta ansvar for å sørge for at det ikke fortsetter.

Beate Ekeløve-Slydal i Amnesty International vet hva hun hadde sagt dersom hun fikk fem minutter med Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) som nå sitter i regjeringsforhandlinger på Sundvollen.

Under fredagens pressekonferanse svarte Erna Solberg slik da NRK spurte hvordan hennes regjering vil svare på Italias bønn om hjelp:

– Jeg kan ikke love noe før vi har satt oss inn i saken. Men dersom yttergrensen til Norge skal fungere, så må yttergrensen til Europa fungere. Og da må disse landene ha hjelp.

– Også Norge må bidra

Dublin-avtalen gjør at alle flyktninger må søke asyl i det første landet de kommer til. Dersom de senere reiser videre til for eksempel Norge, kan myndighetene her sende dem tilbake til der de først søkte asyl.

– Det ligger en urimelig tung byrde på land som ligger rundt Middelhavet. Norge har et moralsk ansvar til å bidra, sier Ann-Margrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til NRK.no.

I 2008 stanset Norge all retur av asylsøkere til Hellas. Begrunnelsen var at norske myndigheter fryktet at asylantenes menneskerettigheter ikke ble godt nok ivaretatt.

Nå krever både NOAS og Amnesty at Norges påtroppende regjering må sørge for at ingen asylsøkere eller flyktninger blir sendt tilbake til Italia.

– Italia er i ferd med å gå ned i knestående når det gjelder å ta vare på alle disse menneskenes rettigheter og behov. De trenger hjelp utenfra, sier politisk rådgiver i Amnesty, Beate Ekeløve-Slydal.

Vil endre hele systemet

Tall fra Politiets utlendingsenhet viser at 785 personer er blitt tvangsreturnert til Italia fram til september i år, skriver NTB. Mellom 2007 og 2011 var Italia det landet flest ble returnert til.

– Vi vet med all erfaring at Italia ikke har evnen til å ivareta disse menneskene sine behov. Da plikter vi å ta vare på dem, sier Ekeløve-Slydal.

Amnesty og NOAS mener også at Norge bør ta initiativ til å endre hele systemet rundt Dublin-avtalen.

– NOAS har vært opptatt av at Dublin-systemet er uheldig og virker forsterkende på problemene som er i dag – flyktningene kommer til Sør-Europa som er hardest rammet av finanskrisen, sier Austenå.

Ifølge Erna Solberg har Høyre og Frp foreløpig ikke tatt stilling til om de vil stanse retur av asylsøkere til Italia.

– Vi må diskutere spørsmålet, og se på hva som er naturlig når det gjelder retur, sier hun.

Beate Ekeløve-Slydal råder også den påtroppende blåblå regjeringen til å se på mulighetene for at mennesker på flukt kan søke asyl i Norge ved norske ambassader i land som Libya.

– Slik sparer disse menneskes store penger, og ikke minst så slipper de å legge ut på en livsfarlig ferd for å komme til Europa.

Les mer om stortingsvalget

Flere hundre mennesker møtte opp i Dronningparken for å gå et glimt av Erna Solberg og den nye borgerlige regjeringen.

– Siv får gjennomført det hun lover

Den nyvalgte regjeringen ble mottatt som superstjerner da de møtte folket i Dronningparken i Oslo i ettermiddag.

– Eg veit at eg kjem i et departement der det jobbar dyktige folk, seier påtroppande kommunalminister Jan Tore Sanner. Han har lang erfaring frå Stortinget, og seier at han føler seg godt førebudd til jobben.

– Har sommerfugler i magen

Statsminister Erna Solberg ringte aldri Jan Tore Sanner da hun skulle tilby ham statsrådspost. – I vår moderne tid driver vi med dørbank, så Erna kom og banket på hos meg, sier han.

Jens Stoltenberg sa at han har fått et nært og fint forhold til kongen idet han gikk inn til sitt siste statsråd i denne omgang.

Stoltenberg: - Gleder meg til å bo hjemme!

– Det har vært veldig fint å bo i statsministerboligen med mye praktisk hjelp og nærheten til Slottet og Stortinget, men det skal bli godt å bo hjemme!

Slik blir trolig kabalen

Desse blir statsrådar

Her er lekkasjane frå statsrådskabalen til den nye regjeringa. Onsdag får du se om kabalen går opp.