Hopp til innhold

Voldsbølge i Den sentralafrikanske republikk

Hundrevis av fanger rømte hovedfengselet i hovedstaden Bangui i Den sentralafrikanske republikk mandag, sier en sikkerhetskilde. Til sammen er 30 mennesker drept i voldsbølgen som har herjet byen i tre dager.

Den sentralafrikanske republikk

En mann blir båret inn til General Hospital i Bangui. Han ble såret da noen begynte å skyte i nabolaget hans.

Foto: EDOUARD DROPSY / Afp

Tre demonstranter ble drept og ytterligere sju ble såret da FNs fredsbevarende styrke avfyrte varselskudd for å spre flere tusen demonstranter som var på vei til presidentens kontor for å kreve president Catherine Samba-Panzas avgang, melder Radio France Internationale.

FNs fredsbevarende styrke, MINUSCA, nekter for at de åpnet ild mot demonstrantene. Styrken er sammen med franske soldater satt inn for å sørge for sikkerheten i Bangui.

Laster Twitter-innhold

Vold og uro har preget landet etter at president François Bozize ble styrtet i mars 2013.

– Forsøk på å velte regjeringen

Da demonstrasjonen ble oppløst mandag brøt det ut skuddvekslinger andre steder i byen. En tenåring ble drept etter å ha blitt truffet av en rikosjett, sier en sykehuskilde.

Titalls har blitt skadd i sammenstøt siden lørdag, da drapet på en muslimsk mann utløste represalier fra muslimer mot et kristent nabolag i Bangui.

En av grunnene til voldsbølgen er angivelig at Samba-Panza er på FNs hovedforsamling, og at dette er et forsøk på å velte hennes regjering.

I en uttalelse fordømmer hun voldshandlingene og ber alle om å unngå å kaste bensin på bålet.

Statsministeren i landet har innført portforbud i presidentens fravær, men dette blir ikke respektert.

En av verdens verste kriser

USAs utenriksdepartement har uttrykt støtte til Samba-Panza og hennes overgangsregjering, som har ledet landet siden januar 2014.

Den sentralafrikanske republikk har vært preget av ustabilitet og vold i lengre tid. Landet sliter fortsatt med å komme seg etter kuppet som avsatte president François Bozize i 2013, og som ble etterfulgt av konflikt mellom landets kristne og muslimske befolkning.

Flere hundre tusen mennesker er siden drevet på flukt på grunn av kampene mellom væpnede grupper. Den to år lange krigen har skapt en av verdens verste, og mest usynlige, humanitære kriser, ifølge FN.

SISTE NYTT

Siste nytt