Hopp til innhold

Sverige tilbød Saudi-Arabia overvåkingsutstyr

Den svenske regjeringen og flere myndighetsorganer skal ha forsøkt å selge et omfattende overvåkingssystem til Saudi-Arabia.

Riyadh Saudi-Arabia

Sverige ville selge kamerautstyr til Saudi-Arabia som kunne overvåke «alt og alle».

Foto: FAYEZ NURELDINE / Afp

– Diktaturet ville kjøpe flere tusen kameraer og underjordiske sentraler verdt flere milliarder kroner for å overvåke sin egen befolkning, skriver Expressen .

Sverige ville innlede et ti år langt samarbeid for å kunne levere blant annet overvåkingssystemet.

– Overvåke alt og alle

– Det dreide seg om å overvåke «alt og alle» for at innriksstyrker skulle kunne slå raskt til dersom kameraene skulle avsløre noe, sier en kilde med godt innsyn i avtalens innhold.

Den svenske regjeringen sendte et avtaleforslag til det saudiske kongehuset i september 2009 som omfattet kameraer og flere slags underjordiske anlegg, blant annet anlegg for å lede sivile innsatser.

I en mail til avisen forklarer handelsminister Ewa Bjørlings informasjonsrådgiver statsrådens syn. Hun konstaterer at systemet var tenkt å skulle samordne sivil sikkerhet, som ambulansetjeneste og brannvesen, ved katastrofer og store ulykker.

Hun bekrefter å ha sendt et avtaleforslag, men hun undertegnet det ikke.

– Det svenske konsortiet leverte aldri noe tilbud, og det ble heller ingen handel, heter det i mailen.

Flere svenske myndighetsorganer har jobbet med prosjektet. Fortifikasjonsverket, som forvalter spesialtilpassede, ofte hemmelige bygninger en et av dem, men ingen der vil kommentere opplysningene.

Også Post- og Telestyrelsen og Saab har bidratt, det samme har andre selskaper.

– Veldig hemmelig

– Alt var veldig hemmelig. Ingenting måtte bli kjent. UD og Fortifikasjonsverket gjorde store anstrengelser for å undersøke hvordan dokumentene kunne hemmeligstemples, sier Expressens kilde.

Den politiske opposisjonen kritiserte i sterke ordelag myndighetene da EKO-redaksjonen i Sveriges Radio for en tid siden avslørte planer om å hjelpe Saudi-Arabia med å bygge en våpenfabrikk.

Nå vil opposisjonen ha en offentlig gransking av begge disse sakene.

Leverandørene toner ned viktigheten av planene om å levere overvåkingsutstyret.

Generalmajor Paul Degerlund, som representerte selskapet Midroc i prosjektet, sier det ikke var snakk om noe annet en svensk SOS Alarmcentral.

Et dokument Expressen har fått tilgang til tyder på noe annet.

Der står det at systemet skal gi «nasjonal overvåking», «rask realtidsrespons til alle trusler og situasjoner», samt «overvåkning og beskyttelse av folkemengder».

SISTE NYTT

Siste nytt