Hopp til innhold

– Uten oss stopper Europa

President Nicolas Sarkozy vil nesten halvere antall innvandrere til Frankrike hvis han blir gjenvalgt på søndag. – Uten oss stopper Europa, er svaret til algirske Haroun i Paris.

Gatehjørne i bydelen Goutte d'Or nord i Paris.

Gatehjørne i bydelen Goutte d'Or nord i Paris. Ifølge offisielle tall er 35 prosent av innbyggerne i bydelen innvandrere.

Foto: Kristian Elster / NRK

Kristian Elster i Paris

Det er deres land, og de kan diskutere fritt. Men uten oss innvandrere slutter Europa å fungere, sier algirske Haroun til NRK.no.

Han jobber i en restaurant i Rue Myrha i innvandrerområdet Goutte d'Or nord i Paris.

Selv har Haroun vært sju år i Frankrike, og han drar på det når jeg spør om han har arbeids- og oppholdstillatelse i Frankrike. Noe bilde av ham kommer i hvert fall ikke på tale.

Vil kutte til 100.000 innvandrere

Menn, og det er mest menn, som Haroun har kommet mye i fokus de siste dagene før søndagens andre runde i det franske presidentvalget.

President Nicolas Sarkozy vil at Frankrike skal kutte ned antall nye innvandrere som kommer til landet til 100.000. I dag kommer det 180.000 innvandrere til Frankrike hvert år.

Det er det siste utspillet til Sarkozy i hans forsøk på å sikre seg stemmene til de 6,3 millioner velgere som stemte på høyreekstreme Marine Le Pen i første valgomgang.

– Når det er urbane gettoer der loven ikke blir respektert så er ikke det vår republikk. Når du fjerner grensene og ikke en gang tør å snakke om nasjonal identitet, så er ikke det vår republikk, tordnet Sarkozy under sitt siste valgmøte i Les Sables d'Olonne fredag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Muslimer ber i Paris

Muslimer under fredagsbønn nord i Paris 16. september 2011. Dagen etter ble det forbudt å be i gatene, men mangel på moskeer for den økende gruppen muslimer i landet gjør at det fortsatt blir gjennomført bønner i gatene.

Foto: Michel Euler / Ap

Har allerede strammet inn

Frankrike har allerede strammet inn reglene for hvem som får komme inn i landet.

Søkere må nå vise at de snakker fransk like godt som en 14-åring som er født i landet, og det må svare på spørsmål om fransk historie, kultur og samfunnsliv.

De må også undertegne en erklæring der de lover å opprettholde landets verdier.

Innstramningene førte til at antall som fikk oppholdstillatelse falt med 3,6 prosent i fjor til 182.595, samtidig som antall som fikk arbeidsvisum sank med 26 prosent til 9154, ifølge tall fra innenriksdepartementet.

– Innstrammingen er kulminasjonen av en tre år lang debatt om den nasjonale identiteten og hva det betyr å være fransk, sier Pierre Henry, som er direktør i Frankrikes svar på NOAS, Terre d'Asile.

– Det er en del av en større debatt som er ment å fremstille utlendinger som mistenkelige og uønskede, sier Pierre Henry.

Få asylsøkere

Frankrike er det av EU-landene som mottar flest asylsøkere. I fjor søkte 56.300 asyl i Frankrike, mot 53.300 i Tyskland og 34.100 i Italia. Til sammenligning var det snaut 10.000 som søkte asyl i Norge i 2011.

Samtidig er Frankrike det landet som er mest restriktive med å innvilge asyl. Bare 14 prosent av søkerne fikk i fjor lov til å bli i landet.

Dermed utgjør de som får innvilget asyl under 10.000 av de 180.000 som får opphold i Frankrike hvert år.

Flest av de som får opphold er de som gifter seg med franskmenn. Over 50.000 flytter til landet hvert år av denne grunn.

Skulle Sarkozy bli gjenvalgt søndag må han derfor kutte i andre grupper enn asylsøkerne for å nå sitt mål om nesten å halvere innvandringen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Asylsøkerkontor i Paris

Ingen kø utenfor asylsøkerkontoret til politiet på Boulevard Ney, helt nord i Paris.

Foto: Kristian Elster / NRK

Kaster ut flere

Under president Sarkozy har Frankrike også begynt å kaste stadig flere papirløse innvandrere ut av landet.

I fjor ble nesten 33.000 kastet ut, 17 prosent flere enn året før.

For i år har regjeringen satt seg som mål å sende 35.000 ut av Frankrike.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Restauranten Le Sud Tunisien

Restauranten Le Sud Tunisien på Boulevard Ney. 5000 tunisiske asylsøkere ble tvangsutsendt fra Frankrike i 2011.

Foto: Kristian Elster / NRK

Tøffere hverdag

– Det er blitt tøffere for oss algirere i Frankrike de siste årene. Politiet stopper oss oftere på gatene, og det er blitt vanskeligere å gå til bønn, sier Haroun til NRK.no.

Han sikter til en lov som ble innført i fjor høst som gjorde det ulovlig for muslimer å be ute på gatene,

Tidligere hadde mangelen på tilstrekkelig mange moskeer for de mange muslimene i Frankrike gjort at gater i innvandrerstrøk ble sperret av under fredagsbønnen.

I Rue Myrha nord i Paris rapporteres det om at gatene fortsatt er fulle under fredagsbønnen, men da NRK.no var der fredag gjorde styrtregn at ingen la seg ned og ba.

– Vi har ikke steder å be. De har gitt oss en gammel kaserne lenger nord, men selv om det er plass til flere tusen der, er ikke det nok, sier Haroun utenfor restauranten der han jobber i 18. arrondissement.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Islamsk slakter

Halal-slakterne ble et tema i valgkampen da det i mars ble kjent at de aller fleste slakteriene i Paris-området har gått over til kun å bruke slaktemetode som følger muslimske slakteprinsipper, som normalt betegnes som halal.På bildet en islamsk slakter på Boulevard Ney, helt nord i Paris.

Foto: Kristian Elster / NRK

Halalslakt

Et tema i valgkampen har vært at stadig flere kjøttbutikker i Paris bare selger kjøtt som er slaktet etter muslimske slakteprinsipper, som normalt betegnes som halal.

Sarkozy har flere ganger i valgkampen referert til halalslaktingen og mener at det er et tegn på at franske verdier blir lagt til side.

– Venstresiden ødelegger republikken med sin vane om å mene at alle ting har samme verdi, sa Sarkozy under sitt siste valgmøte fredag kveld.

I restauranten der Haroun arbeider serverer de bare kjøtt som er slaktet etter halalmetoder.

– Jeg kan ikke skjønne at det er noe å hisse seg opp for. Hvis vi vil kjøpe kjøtt som er slaktet i tråd med islam, hva er galt i det, spør Haroun fra Algerie,

Pølsemakeren Cochon d'Or

Ikke alle kjøttbutikker i det innvandrerrike distriktet Goutte d'Or er like opptatt av halal og andre muslimske spiseregler. Pølsemakeren Cochon d'Or ('Den gyldne gris') i Rue Dudeauville nord i Paris, sliter ikke med kundemangel.

Foto: Kristian Elster / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt