Hopp til innhold

Verdens varmeste sted rammes av hetebølge

En ny hetebølge har rammet California samtidig som flere skogbranner herjer delstaten. Dette er umulig uten klimaendringene, mener ledende klimaforskere.

En dame poserer foran gradestokken i Death Valley

Flere har tatt turen ut til Death Valley for å oppleve rekordvarmen på kroppen denne sommeren. De ble nok ikke så lenge ute i den stekende solen.

Foto: PATRICK T. FALLON / AFP

I helgen ble det målt 54 grader i Death Valley utenfor Las Vegas. Bare tre ganger tidligere i verdenshistorien har det blitt målt så høye temperaturer.

Dalen har verdens offisielle varmerekord på 57 grader, målt 10. juli 1913. Men denne gamle rekorden er omstridt blant forskere. Flere mener målingen ikke er gjort på troverdig vis.

Det ble ikke registrert en ny varmerekord i nasjonalparken Death Valley på søndag, slik mange hadde ventet. Søndagens temperatur ble 53 grader.

Til tross for den nesten uutholdelige varmen, var det flere som hadde tatt turen ut til ørkenområdet.

Frykter strømbrudd

Nå frykter myndighetene i den folkerike delstaten at strømforsyningene vil svikte. De oppfordrer nå alle om å ikke sette air condition-anleggene sine på kaldere en 25 grader celsius på natten, skriver Los Angeles Times.

Laster Twitter-innhold

Det var ikke bare ørkenområdene som satte varmerekorder. I Palm Springs ble det målt 48 grader på lørdag.

Skogbranner

På grunn av det ekstreme været har også skogbrannene blusset opp tidligere enn vanlig. Dette har vært den varmeste juni-måned som noensinne er målt i USA. Noe som har ført til at 85 prosent av California opplever sin verste tørkeperiode noensinne.

Den store skogbrannen Beckwourth Complex er et resultat av to branner som slo seg sammen etter å ha blitt utløst av lynnedslag.

Den store skogbrannen Beckwourth Complex er et resultat av to branner som slo seg sammen etter å ha blitt utløst av lynnedslag.

Dette er den tredje hetebølgen som herjer vestkysten av USA på tre uker. Klimaforskere har nå gjort en analyse av ekstremvarmen som rammet nordvestlige USA og vestlige Canada i slutten av juni. De ikke i tvil om hva som forsterket den.

Temperatur i verden siden 1880 sammenlignet med snittet i perioden 1991-2020
Kilde:
Gå til NRKs Klimastatus

Skyldes klimaendringer

Forskerne i gruppa World Weather Attribution sier nemlig at klimaendringer som skyldes utslipp, gjorde disse hetebølgene minst 150 ganger så sannsynlig.

Regionen har denne sommeren opplevd ekstreme temperaturrekorder, flere grader høyere enn tidligere rekorder. I Lytton i British Columbia i Canada ble det notert 49,6 grader.

– Det er absolutt ingen tvil om at klimaendringer har spilt en rolle her, sa Friedrich Otto fra Oxford-universitetet på en pressekonferanse.

Forskerne gjorde analysen på bare åtte dager, og den er dermed enda ikke fagfellevurdert, melder BBC. Men de har brukt etablerte målemetoder akseptert av ledende vitenskapelige tidsskrift.

Forskerne analyserte historiske observasjoner og datamodeller for å sammenligne klimaet i dag, som er 1,2 grader høyere enn mot slutten av 1800-tallet, med klimaet i tidligere tider.

Heten i juni var langt utenfor historisk observerte temperaturer. Med det klimaet vi har i dag, skulle en slik hetebølge inntreffe hvert tusende år, men om den globale temperaturen stiger med 2 grader, slik den vil om dagens trend fortsetter, vil den skje hvert femte eller sjette år og være enda 1 grad celsius varmere.

Forskerne frykter at klimasystemet nå har passert et vippepunkt der global oppvarming nå fører til en enda raskere økning av ekstreme temperaturer enn det som er observert hittil.

Saken ble oppdatert 11/7 kl. 16:13 for å understreke at analysen fra World Weather Attribution omhandler hetebølgen i USA og Canada i juni.

CO₂ i atmosfæren målt i deler per million partikler (ppm)
Kilde:
Gå til NRKs Klimastatus

SISTE NYTT

Siste nytt