Hopp til innhold

Venezuela: - Passert grensa til diktatur

I oljelandet Venezuela er pengesedlene nesten verdiløse og køståing for å skaffe mat, har blitt en ny vekstnæring. Nå har landet også i praksis blitt et diktatur, ifølge eksperter. Opposisjonen kaller myndighetenes siste trekk et statskupp.

VENEZUELA-BUDGET-MADURO

ALL MAKT TIL PRESIDENTEN: Venezuelas president Nicolas Maduro godkjenner budsjettet for 2017 uten å gå via parlamentet.

Foto: YOSET MONTES / Afp

Det siste avgjørende skrittet mot diktatur, kom etter manges mening denne uka. Da satte landets valgkommisjon en stopper for opposisjonens forsøk på å holde en folkeavstemning for å prøve å avsette president Nicolás Maduro. Opposisjonen måtte samle underskrifter fra 20 prosent av velgerne, men torsdag sa valgkommisjonen at prosessen er utsatt på grunn av fusk:

– Det er ikke mer demokrati igjen. Det er et regime som har sluttet å avholde valg og har arrestert opposisjonen og journalister. De har passert grensa til rent autoritært diktatur, sier Leiv Marsteintredet, 1. amanuensis i Latin-Amerikastudier ved Universitetet i Oslo til NRK.

Les mer: Krever at Venezuelas president går av

Opposisjonen kalte det et statskupp og sa også at det har blitt utstedt arrestordre på åtte sentrale opposisjonsmedlemmer, ifølge nyhetsbyråene.

– Regjeringa vil ha vold eller underkastelse, sier Jesus Torrealba, talsperson for opposisjonskoalisjonen MUD.

VENEZUELA-OPPOSITION-REFERENDUM-PROTEST

VIL HA FOLKEAVSTEMNING: Store demonstrasjoner i Venezuela til støtte for en folkeavstemning for å prøve å kaste president Nicolas Maduro.

Foto: FEDERICO PARRA / Afp

Olje billigere enn vann

Pengesedlene i landet var før et stolt symbol på det oljerike landet. Nå er den største seddelen, 100 bolivar, ikke verdt mer enn papiret den er trykket på. Inflasjonen nærmer seg 1000 prosent og folk har med seg kofferter for å ta ut penger i banken:

– Når jeg skal til markedet, må jeg ha med en så stor bag med penger at jeg får vondt i ryggen av å bære den, sier Carmen Ramirez, en lokal hotelldirektør til avisa The Guardian.

Oljen har smurt økonomien i Venezuela og tidligere president Hugo Chávez brukte oljeinntektene til å subsidiere nødvendige matvarer. Så falt oljeprisen og mye av inntektene forsvant. Likevel har myndighetene beholdt den lave oljeprisen og i dag er mineralvann hundre ganger dyrere enn olje.

Samtidig er butikkhyllene mange steder nærmest tomme for nødvendige matvarer og livsviktige medisiner. Profesjonell køståing for andre, har blitt en ny vekstnæring:

– Folk begynner å bli desperate på grunn av mangel på mat og medisiner. Krisa rammer først og fremst de fattige. Middelklassen og oppover kan kjøpe seg varer til markedspris, mens de med mindre inntekter går sultne, sier Marsteintredet.

Demonstrasjoner

Hvert fjerde barn er nå underernært og hver innbygger har i gjennomsnitt gått ned mellom 5 og 15 kilo, ifølge the Bengoa Foundation for Food and Nutrition, skriver The Guardian.

President Maduro har nå bare støtte fra rundt 20 prosent av befolkningen, viser meningsmålinger. Regimet mener krisa er en "kapitalistisk konspirasjon". Samtidig mener kritikerne at regjeringa har samlet all makt i sine hender. Opposisjonen har klart flertall i parlamentet, men presidenten kan likevel vedta budsjettene. Parlamentet eksisterer kun på papiret, sier Marsteintredet:

– Krisen krever en annen politikk enn den som føres nå. Det ser ikke ut som om rejgeringa vil endre politikken. Det ser ut til at de lar folk lide og hiver kosnadene for lave oljepriser på folket, sier Marsteintredet.

Opposisjonen oppfordrer til landsdekkende protester neste onsdag.

Les mer: Militær kontroll over havner i Venezuela

SISTE NYTT

Siste nytt