Hopp til innhold

USAs strategi på avgjørende prøve

Da Afghanistans president, Hamid Karzai, dro på offisielt besøk til USA, møtte han røde løpere og forsikringer om at amerikanernes støtte er langsiktig. Anklager om manglende vilje til å gjøre noe med korrupsjonen er forstummet.

Hamid Karzai og Barack Obama
Foto: Pablo Martinez Monsivais / Ap

Gro Holm
Foto: NRK

USAs ledelse har erkjent at den blir nødt til å samarbeide med Karzai, ikke minst foran den planlagte storoffensiven i byen Kandahar. Mislykkes den, kan det få følger for Obamas mulighet til å bli gjenvalgt.

Snudde seg mot Taliban

President Barack Obamas besøk i Afghanistan i slutten av mars var ikke vellykket.

Karzai ble utsatt for en ovenfra og nedad holdning han ikke tåler, blant annet fra USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, James Jones.

Det gikk ikke mange dagene før Karzai gjorde det klart at han kunne komme til å slutte seg til Taliban, dersom den utenlandske innblandingen fortsatte.

Hamid Karzai og Barack Obama

President Barack Obama har innsett at Hamid Karzai er det beste av det verste.

Foto: JIM WATSON / Afp

Det var da, besøket i Washington denne uka ble brukt til å reparere, med pomp og prakt, men også med samtaler om substans.

Den afghanske presidenten ser ut til å ha bestemt seg for å ta styringa i eget land, og det finnes gode grunner til at amerikanerne lytter mer enn for noen uker siden.

Ingen stor suksess

For det første; Den militære offensiven etter øverstkommanderende McChrystals oppskrift har ikke vært noen stor suksess.

15.000 NATO-soldater har ikke klart å knekke Talibans grep om Marja-distriktet i Helmand-provinsen i sør.

En rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet datert 26. april forteller at Taliban har etablert seg på nytt i flere av de områdene som var ryddet, som det heter.

NATO-styrkene har på ingen måte klart å overbevise folk om at Taliban ikke kan nå dem som velger å samarbeide med soldater fra regjeringen og NATO.

Videre har den militære offensiven ikke økt oppslutningen om regjeringen. En meningsmåling utført blant 400 afghanere i blant annet Marja i desember i fjor og mars i år viser at 61 prosent er mer negative til NATO nå enn før offensiven.

John Kerry og Hamid Karzai

Karzai møtte også lederen av USAs utenrikskomite i Senatet, John Kerry.

Foto: MARK WILSON / Afp

95 prosent sier de tror at flere unge afghanere slutter seg til Taliban nå, og sju av ti vil at utenlandske styrker skal trekkes helt ut av Afghanistan.

Det betyr ikke at sju av ti støtter Taliban, men det indikerer i alle fall at NATO-styrkene ikke har klart å gi befolkningen følelsen av økt sikkerhet, hvilket var et hovedmål med offensiven.

Pashtunerens sted

Ser vi framover, er USAs president avhengig av at hans soldater lykkes bedre med den planlagte offensiven i Kandahar, byen og provinsen som ikke bare anses som Talibans vugge, men som også er sentrum for pashtunsk identitet og kultur i Afghanistan.

President Karzai er selv pashtun fra Kandahar. Det nærmer seg høysesong for geriljavirksomhet nå, og Taliban har de siste ukene gjennomført flere angrep i provinsen, blant annet på et drivstofflager tilhørende NATO i slutten av april.

Et nederlag her er både et nederlag for Karzai personlig, for regjeringsstyrkene og for den amerikanske militære strategien. Lykkes ikke general McChrystal bedre med sin strategi enn i Marja, må det tenkes fundamentalt nytt.

Derfor er også retorikken mot korrupsjon tonet ned. For den sterke mannen i Kandahar er presidentens halvbror.

Som valgt leder for provinsrådet har han egentlig bare middels makt, men ryktene vil ha det til at Ahmed Wali Karzai er overhodet for et mafia-lignende syndikat.

Han er i alle fall blitt en velstående mann med mange livvakter, og amerikanerne skal i fjor høst ha gitt beskjed om at presidenten må få ham fjernet.

Det kommer nok ikke til å skje, nå er det samarbeidslinja som gjelder.

Mer politikk

Når den militære strategien ikke lykkes helt som planlagt, er det sannsynlig at generaler og en president med dårlig tid er mer åpne for politiske virkemidler.

Militariseringen av den amerikanske politikken overfor Afghanistan er i beste fall risikabel, og kanskje har president Obama også innsett at han og den politiske delen av hans administrasjon må tyngre inn.

Robert Gates og Hamid Karzai

Forsvarsminister Robert Gates tok farved på vegne av USA.

Foto: Sam Shore / Afp

Det åpner nye muligheter for Karzai, som benyttet besøket i Washington til å søke støtte for samtaler på høyt nivå med Taliban-ledere.

Hva Obama svarte i lukkede møter vet vi ikke, men på pressekonferansen støttet han «en åpen dør til Taliban-medlemmer som tar avstand fra vold og forbindelser med Al Qaida».

Amerikanerne har til nå vært lunkne til samtaler og i stedet satset på å kjøpe ut opprørere med kontanter og jobbløfter.

Kandahar-offensiven er solid forhåndsannonsert. Taliban truer med å forskanse seg i sentrum av byen.

Det kan bli en dramatisk sommer, der både sivile, USAs nåværende militærstrategi og den nyetablerte harmonien mellom USA og Afghanistans president blir ofre.

For godordene i Washington til tross, egentlig er ingen av utfordringene på bakken i Afghanistan nærmere sin løsning.

SISTE NYTT

Siste nytt