Hopp til innhold

USA sender hangarskip til Sør-Korea

USAs støtte til Sør-Korea er urokkelig, sier USAs president Barack Obama etter artilleriangrepet i Gulehavet tirsdag. De to landene vil nå svare på angrepet med nye militærøvelser.

Video Obama svarer på spørsmål om Korea

VIDEO: Se intervjuet Obama gjorde med den amerikanske tv-kanalen ABC.

Barack Obama deltok tirsdag på et møte i Det hvite hus hvor han ble orientert om Nord-Koreas angrep på den sørkoreanske øya Yeonpyeong i Gulehavet samme dag.

Under møtet understreket den amerikanske presidenten at USAs støtte til Sør-Korea er «urokkelig», heter det i en pressemelding fra Det hvite hus.

Ringte Sør-Koreas president

I en telefonsamtale med Sør-Koreas president Lee Myung-bak senere på dagen forsikret Barack Obama om at USA sto «skulder ved skulder» med Sør-Korea.

Sør-Korea og USA skal søndag avholde en felles militærøvelse i Gulehavet utenfor vestkysten av Sør-Korea.

USA sender nå hangarskipet «USS George Washington» for å delta i øvelsen, melder nyhetsbyrået AFP. Krigsskipet har et mannskap på over 6000 og 75 fly som er klar til å brukes i strid.

USS George Washington

Hangarskipet «USS George Washington» vil delta i militærøvelsen.

Foto: JAY DIRECTO / Afp

Ønsker samtaler

I et intervju med ABC News sier Barack Obama at verdenssamfunnet nå må legge press på Nord-Korea. Han ber spesielt Kina om «å gjøre det klart for Nord-Korea at det finnes et sett med internasjonale regler landet må følge».

– Vi ønsker å sikre oss at alle parter i regionen erkjenner at dette er en alvorlig og vedvarende trussel som krever handling.

Den amerikanskledede FN-kommandoen, som overvåker våpenhvilen på den koreanske halvøya, har nå bedt om samtaler med det nordkoreanske militæret for å forhindre en opptrapping av situasjonen.

– Vi ber Nord-Korea om å stanse disse uprovoserte angrepene og fullt ut etterleve våpenhvilen, sier FN-kommandoens leder, general Walter Sharp.

USA har i dag 28.500 soldater i Sør-Korea.

LES OGSÅ:

Strid om skyld

Tirsdagens angrep er blant de kraftigste siden våpenhvilen mellom nord og sør ble undertegnet i 1953. Krigen ble aldri ble avsluttet med en fredsavtale, og formelt sett er de to koreanske statene derfor fortsatt i krig med hverandre.

Ifølge det sørkoreanske militæret skjøt Nord-Korea rundt hundre granater mot Yeonpyeong tirsdag. Sør-Korea besvarte ilden.

To sivile er funnet døde på den sørkoreanske øya som tirsdag ble beskutt av Nord-Korea, ifølge en lokal TV-stasjon. Tidligere er det kjent at to sørkoreanske soldater ble drept i angrepet, mens 17 soldater og tre sivile ble skadd.

LES OGSÅ: Sør-Korea: Dette kan vi ikkje tilgi

Nord-Korea hevder på sin side at det var Sør-Korea som først åpnet ild. Sør-Korea gjennomførte en militærøvelse i området da angrepet fant sted, men nekter for å ha skutt mot Nord-Korea.

Angrepet kommer bare noen dager etter at et nytt atomanlegg ble avslørt i Nord-Korea.

LES OGSÅ: – Nord-Korea holder Sør-Korea som gissel

Advarer mot nye angrep

Den sørkoreanske presidenten advarer Nord-Korea på det sterkeste mot å gjennomføre flere angrep.

– Angrep på sivile er utilgivelige, sier han.

Nord-Korea varsler på sin side om at landet ville svare «nådeløst» på angrep fra sør.

LES OGSÅ: – Livet er som vanlig i Seoul

LES OGSÅ: – Det var Sør-Korea som starta

Stridens øy

Øya Yeonpyeong er en del av øygruppe som tilhører Sør-Korea. Naboen i nord har imidlertidig aldri godkjent grensen i Gulehavet eller at øyene er sørkoranske.

Yeonpyeong har rundt 1600 innbyggere, i tillegg til de rundt 1000 sørkoreanske soldatene som er utplassert ved en marinebase. Forsvarsdepartementet i Sør-Korea er svært sparsomme med detaljer rundt marinebasen for å ikke gi rivalen i nord gratisopplysninger.

Nord-Korea sett fra Yeonpyeong (Sør-Korea)

Fra Yeonpyeong kan man se over til Nord-Korea, hvor det er satt opp et kjempeskilt med teksten Lenge leve den store leder Kim Il-Sung og hans revolusjonære politikk'.

Foto: KIM JAE-HWAN / Afp

LES OGSÅ: Norge fordømmer angrepet fra Nord-Korea

LES OGSÅ: Tror angrepet skyldes lederskifte i Nord-Korea

Problematisk sjøgrense

Farvannet rundt Yeonpyeong er ett av de mest problematiske grenseområdene mellom de to koreanske statene.

Nord-Korea har aldri anerkjent grensen i Gulehavet, og vil ha flyttet sjøgrensen lenger sør - forbi Yeonpyeong og de andre øyene.

Sjøgrensen, kalt den nordlige grenselinjen, ble trukket opp i 1953 av FN, i kjølvannet av våpenhvilen som ble midlertidig inngått i 1953.

SISTE NYTT

Siste nytt