Hopp til innhold

Tunisias jihadist-problem

Etter at landets mest prestisjefulle og interessante museum ble angrepet i mars, kom turen i dag til to hoteller i feriebyen Sousse. Beskjeden er tydelig. Hverken kulturturister eller solturister skal føle seg trygge i Tunisia.

NRKs midtøstenkorrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen om terrorangrepet i Tunisia

Korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Kairo.

Vi vet ennå ikke hvem som står bak dagens grufulle angrep, men det sannsynlig å anta at det er jihadister som vil ramme sin egen regjerings viktige turistindustri og vestlig borgere med ett slag.

Betydelig jihadist-problem

Angrepet kommer ikke som noen overraskelse. Tunisia sliter med et betydelig jihadist-problem, trass i at det er landet som har kommet best ut i forsøket på å få til en demokratisk overgang etter den arabiske våren i 2011.

Ingen land sender flere jihadister til å slåss i Syria enn Tunisia trass i landets relativt beskjedne størrelse og 10 millioner innbyggere. Rundt 3000 tunisiere har dratt for å slåss i Syria, og flere vurderer å følge etter.

De som ikke faller på slagmarken, vender en gang hjem og utgjør et betydelig sikkerhetsproblem. Det gjør også de som ikke har dratt men lar seg inspirere via nettet eller lokale predikanter.

Vanskelig etter opprøret i 2011

Hvorfor Tunisia? Det er flere grunner. Selv om det har vært en slags demokratisk overgang, så handlet ikke opprøret i 2011 bare om politiske rettigheter, men også økonomiske muligheter. De har det ikke blitt flere av, tvert imot.

Særlig for unge menn er det vanskelig å få seg en skikkelig jobb. Radikale miljøer har også vært aktive i lang tid, det var for eksempel et bombeangrep ved synagogen i Djerba i 2002. Da ble en lastebil full av sprengstoff detonert.

Uro i nabolandene

Dernest hjelper det ikke med naboer som Algerie og Libya, begge er land som også har store jihadist-grupper på egen jord, men disse er i motsetning til Tunisia ikke avhengig av turistindustrien og er langt mer lukket enn Tunisia, Libya er sågar i full borgerkrig.

Så lenge vi ikke vet hvem som står bak angrepet, kan ikke alle konklusjoner trekkes, men det er dessverre lite som tyder på at angrepet i Sousse blir det siste.

SISTE NYTT

Siste nytt