Hopp til innhold
Urix forklarer

Trumps billige vinnerstrategi

AUSTIN/TEXAS (NRK): Han fosser mot den republikanske nominasjonen etter å ha tatt partiet helt på senga. Donald Trump har satt det amerikanske nominasjonssystemet ut av spill med sin enkle og geniale strategi.

Donald Trump

Trump har blitt nevnt 538 000 ganger av de ni ledende amerikanske mediene siden han lanserte sitt kandidatur i juni.

Foto: PHILIP SEARS / Reuters

Jeb Bush brukte 130 millioner dollar før han måtte avslutte sitt forsøk på å bli USAs neste president etter å ha fått 7,8 prosent stemmene i Sør-Carolina.

I et normalt år ville han ha blitt presidentkandidat. Det republikanske partiets nominasjonskamp ender som regel med at den partieliten og dens rike donorer stiller seg bak, vinner.

Men 2016 er ikke et normalt år.

– Vi brukte en tidel av Bush i Sør-Carolina, fortalte en kilde i Trump-kampanjen meg for noen dager siden. Trump vant med drøyt 32,5 prosent.

Gullkantet gratisreklame

Det er uklart hvor mye mindre penger Trump har brukt på sin valgkamp enn konkurrentene.

Han tar imot mindre donasjoner nå, og selvfinansierer ikke lenger hele sitt forsøk på å bli USAs neste president.

Men den soleklare favoritten til å bli republikanernes presidentkandidat har brukt en brøkdel av de andre. Han sender ikke e-post tre ganger i uka om at tilhengerne hans må gi litt mer og har ingen super PAC som støtter ham med knalldyr tv-reklame.

Han trenger ikke det.

Finansiert av medier

For det er amerikanske og internasjonale medier som finansierer valgkampen hans.

Trump har blitt nevnt 538 000 ganger av de ni ledende amerikanske mediene siden han lanserte sitt kandidatur i juni. Han har brukt Twitter i en svært effektiv strategi helt fra starten for til å treffe og engasjere kjernetilhengerne sine.

Han har dukket opp i riktig øyeblikk i amerikansk politisk historie. I et 24 timers mediesamfunn, der det som skrives i sosiale medier resirkuleres gang på gang, har markedsføringsgeniet Trump fått full uttelling.

Mediene gir ham timevis med gratisreklame og får han kritikk, skylder på at de samme mediene er ute etter ham. Tilhengerne hans elsker det. Og når han nå får hardere medfart i mediene enn tidligere, gir det ham bare enda sterkere støtte i folket.

Stueren

I månedsvis har besserwisserne i kommentariatet her sagt at det snart er over for Trump. Etter at han tapte i Iowa, spådde mange av dem begynnelsen på slutten.

Men en uke senere vant Trump i New Hampshire, og siden har det bare gått en vei. De alle fleste har innsett at han trolig blir republikanernes kandidat.

De siste ukene har det skjedd et helt tydelig skifte også i folket. I januar laget jeg reportasje om Trumps mest ihuga fans i Florida. Den gangen ville mange ikke si at de støttet ham om du stoppet dem på gata. Nå sier de fleste republikanere en spør at de kan tenke seg å stemme på Trump.

Stadig flere kommer om bord. Det er kanskje på tide med en forretningsmann i Det hvite hus, forklarer de.

Amerikanerne har tro på systemet sitt der kongressen og domstolene kan tøyle presidenten. Trumps mer moderate støttespillere mener han ikke kommer til å innføre tortur og nekte muslimer adgang til landet fordi systemet vil stanse ham.

Amerikanere liker vinnere, og det finnes bare en i det republikanske partiet nå.

For store dresser

– I am proud to live in America, where at least I know I'm free, synger countrypopsangeren Lee Greenwood I sangen "God bless the USA" som helt siden jeg dekket min første valgkamp her I 2004 har veltet ut av høyttalerne på republikanske valgmøter. Den tilhører sjangeren "countrypolitan", patriotisk og fengende countrymusikk.

Men mange amerikanere føler seg ikke fri. De kjenner seg undertrykt både av stadig vanskeligere økonomiske rammevilkår og en utrygg verdenssituasjon.

De føler seg også fremmedgjort av en intellektuell og økonomisk elite i sitt eget parti.

Trump lover å kjempe for dem. Han skal straffe fiender og stenge fremmede ute ved å bygge murer som slipper færre inn i landet.

At han er en milliardær de vanskelig kan identifisere seg med, ser folk flest gjennom fingrene med. For Trump snakker som dem og kler seg i litt for store dresser for å ligne på dem.

Stormforelsket

Det gamle amerikanske valgordtaket lyder slik:

«Democrats fall in love. Republicans fall in line.»

I år ser det ut til at det kan bli motsatt. Millioner av republikanske kjernevelgere er forelsket, og tilbake står en lammet partielite ute av stand til å gjøre noe med det.

Donald Trump har sprengt alle rekorder. Flere kommer trolig til å stemme I dag enn noen gang siden super tirsdag ble innført på 1980-tallet. 25 millioner mennesker så den siste debatten mellom republikanerne. Og de siste dagene har Trumps viktigste motkandidat, Marco Rubio, tatt i bruk sin overmanns skittkastingstaktikk i et desperat forsøk på å sikre seg velgere.

Det kommer neppe til å virke. Og det er Donald Trump som har fått til alt dette.

Amerikanere liker vinnere. Vinner Trump i dag, vil det være umulig å stoppe ham.