Hopp til innhold

Norsk Folkehjelp vil trappe opp innsatsen i Sør-Sudan

Det er unntakstilstand i grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan, og en norsk hjelpearbeider er arrestert. Likevel trapper norske hjelpeorganisasjoner opp arbeidet i den spente situasjonen.

Sør-Sudans hær (SPLA) kjører i Unity State, langs grensa til Sudan.

Sør-Sudans hær (SPLA) kjører i Unity State, langs grensa til Sudan. Området har vært preget av kamper og uro den siste måneden.

Foto: GORAN TOMASEVIC / Reuters

Jan Ledang

Jan Ledang i Norsk Folkehjelp.

Foto: Norsk Folkehjelp

– Vi fortsetter som normalt i Sør-Sudan. Det er spent i grenseområdet mellom sør og nord, men vi er der fortsatt. Det ser ut som at situasjonen i Sør-Sudan kan bli forverret, og da vil vi trappe opp innsatsen, sier landdirektør Jan Ledang i Norsk Folkehjelp til NRK.no.

LES OGSÅ: UD får møte Sörbö

Sudans president, Omar al-Bashir, erklærte søndag unntakstilstand i tre regioner langs grensa mot Sør-Sudan. I over en måned har det vært kamper i området.

Situasjonen blir stadig mer anspent, og den norske minerydderen John Sörbö i Norsk Folkehjelp ble lørdag pågrepet og fraktet til Khartoum. Men Norsk Folkehjelp er klare på at de fortsetter sitt arbeid i Sør-Sudan.

Styrker sikkerheten

Men hjelpeorganisasjonen vurderer likevel en midlertidig forflytning av hjelpemannskapene som følge av den spente situasjon.

– Vi evakuerer aldri, men har bedt mannskapene om å være klare til å forflytte seg på kort tid, dersom vi ser at det blir nødvendig. Ingenting av dette er på grunn av pågripelsen av John Sörbö, men som følge av den spente situasjonen, sier Ledang.

Pågripelsen av hjelpearbeideren preger likevel organisasjonen.

– Vi har skjerpet sikkerhetsrutinene våre, men jeg vil ikke gå inn å hva det går ut på, sier Ledang.

Han legger til at de har tett dialog med norske myndigheter om hva de gjør for å få Sörbö løslatt, og at de håper på en snarlig løsning.

UD sier i dag til NRK at de får møte Sörbö, men at de ikke vet når.

Ingen planer om å trekke seg ut

Også Røde Kors og Leger uten grenser har hjelpemannskaper på grensa mellom Sudan og Sør-Sudan. Ingen av dem har planer om å trekke seg ut – men vil tvert imot trappe opp arbeidet.

– Verken unntakstilstand eller arrestasjonen har noen innvirkning å vårt arbeid. Vi har høy sikkerhet langs hele grensa. Nå er behovene større enn noen gang, og vi har derfor trappet opp innsatsen, sier fungerende kommunikasjonssjef i Leger uten grenser, Lindis Hurum.

Heller ikke Røde Kors endrer sitt oppdrag i Sør-Sudan eller i Sudan.

Leni Stenseth

Leni Stenseth i Røde Kors.

Foto: Olav A. Saltbones/Røde Kors

– Det påvirker ikke vårt oppdrag. Vi har hele tiden søkelyset på sikkerhet, og vi endrer ikke våre sikkerhetsrutiner nå. Pågripelsen av Sörbö viser hvor vanskelig område dette er å jobbe i, sier utenlandssjef Leni Stenseh i Røde Kors Norge.

Hun forteller at arbeidet er en balansegang.

– Vi må hele tiden vurdere hjelpen om trengs, samtidig som vi må ivareta sikkerheten til hjelpearbeiderne våre, sier Stenseth.

12.000 Sørsudanere må forlate Sudan

Sudans president, Omar al-Bashir, erklærte søndag unntakstilstand i tre distrikter som ligger langs grensa til Sør-Sudan, noe som forbyr all eksport til landet.

Sudans president Omar al-Bashir

Sudans president Omar al-Bashir.

Foto: ALFRED DE MONTESQUIOU / AP

Unntakstilstanden gjør oppløser også grunnloven, og gir «rettigheter til alle med presidentens mandat om å opprette spesialdomstoler».

Samtidig har guvernøren i den sudanske regionen White Nile, satt en frist på en uke for å få 12.000 sørsudanere til å forlate landet.

I over en måned har det vært kamper og uro langs grensa.

Det har helt siden frigjøringen av Sør-Sudan vært en uoffisiell embargo på eksport til Sør-Sudan, men unntakstilstanden gjør den offisiell.

LES OGSÅ: Et ledd i en ren propagandakrig

Yida flyktningleir i Sør-Sudan

Denne jenta har flyktet fra kamphandlingene i Nuba-fjellene til Yida flyktningleir. Den humanitære situasjonen i landet er prekær.

Foto: ADRIANE OHANESIAN / Afp


SISTE NYTT

Siste nytt