Hopp til innhold

Syriske myndigheter til NRK: Nekter å forhandle om Assad

Damaskus (NRK): I dag planlegger FN å starte en ny runde med forhandlinger mellom myndigheter og opposisjon. Men Syrias informasjonsminister avslår overfor NRK å forhandle om president Bashar al-Assads skjebne.

Syrias informasjonsminister Omran al-Zaabi nekter å forhandle om Assad

FORHANDLER IKKE: Syrias informasjonsminister Omran al-Zaabi nekter å forhandle om Assad

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Opposisjonen og deres internasjonale støttespillere som USA, har lenge krevd at Assad må gå av. Men for de syriske myndighetene i Damaskus er det fortsatt et ikke-tema. Det er nå fem år siden konflikten begynte.

– Dette er en intervensjon i Syrias indre anliggende, det er et angrep på vår suverenitet og lederskap, sier informasjonsminister Omran al-Zaabi til NRK.

Han hevder president Bashar al-Assad ble valgt på en lovlig måte.

Vi blander oss ikke inn i andre lands indre anliggende. Vi sier ikke at Obama, Hollande eller Cameron er illegitime, sier Zaabi til NRK.

Russland har styrket Assad

Under ledelse av FN-utsending Staffan de Mistura gjøres det nok et forsøk på å få i stand samtaler i Genève. Planen er at dette skal munne ut i et overgangsregime og nyvalg i løpet av 18 måneder.

Men syriske myndigheter har allerede bestemt seg for å holde parlamentsvalg i april, og etter den russiske inngripen står Assads regime mer stødig enn tidligere. Zaabi har merket seg at kravet om Assads avgang nå ikke uttrykkes så høylytt fra amerikansk hold som tidligere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Damaskus

PREGET AV KRIG: Hovedstaden Damaskus er preget av flere års krig.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Krav om avgang ikke like sterkt som tidligere

– Så klart det er en endring. Men det er viktig å forstå hvor den endringen kommer fra, sier Zaabi videre.

Han mener at president Assad har fått rett når han tidligere advarte om at terrorgrupper vil spre seg og skape en sikkerhetskrise ikke bare for regionen, men for hele verden.

Syriske myndigheter har stemplet sine motstandere som terrorister fra begynnelsen, og deres kritikere hevder de selv har bidratt til denne utviklingen. USAs utenriksminister hevder det syriske regimet forsøker å forstyrre forhandlingsprosessen med sine utspill i forkant.

Vil bare forhandle med syrere

Al-Zaabi sier videre til NRK at de eneste som de er villige til å forhandle med er syriske grupper.

– Disse forhandlingene må være mellom syrere, bare syrere, under lederskap av syrere og med syriske mål, ikke for en utenlandsk agenda, som den tyrkiske eller saudiarabiske agenda, sier han og utelukker å forhandle med store væpnede grupper som Ahrar al-Sham eller Jaish al-Islam.

Flere av disse gruppene ligger under paraplyorganisasjonen HNC som er en av forhandlingspartene i Genève. Også den syriske regjeringshæren får støtte fra andre land i regionen, særlig Iran, men også organisasjoner som libanesiske Hizbollah og irakiske militser. Ifølge nyhetsbyrået Reuters sier de at de kommer til å delta, men at de ikke er optimistiske og sier også at myndighetene planlegger en ny offensiv.

Liten forhandlingsoptimisme i Syria

Trass mange brudd, har imidlertid våpenstillstanden holdt. Flere steder i Syria har sivilbefolkningen kunnet puste litt lettere, også i hovedstaden Damaskus. Folk vi treffer håper inderlig dette vil vare, men har ikke så mye tro på forhandlingsprosessen. I en park møter vi to kvinner som akkurat er ferdig med lærerutdanningen sin.

Jeg tror ikke det blir fred. Jeg tror det bare er en bedøvelsessprøyte. Jeg tror ikke forhandlingene vil oppnå noe fordi vi har sett så mye og de har lovet oss så mye med fredelige forhandlinger, men ingenting skjedde, sier Heba al-Rayes.

To syriske jenter om fredsforhandlingene

TROR IKKE PÅ FREDSFORHANDLINGER: Fatima Joha og HEBA al-Rayes tror ikke fredsforhandlingene fører til fred i landet.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt