Hopp til innhold

Sveriges nasjonale traume

Det er snart 27 år siden Sveriges statsminister Olof Palme ble drept. Mordet er fremdeles et nasjonalt traume for svenskene, fordi saken ikke er oppklart.

Det er snart 27 år siden Sveriges statsminister Olof Palme ble drept. Mordet er fremdeles et nasjonalt traume for svenskene, fordi saken ikke er oppklart.

SE VIDEO: Palme-mordet, og den merkelige utviklingen, skandalene og manglede politimessige etterforskningsresultater som fulgte etter dette, har vært et nasjonalt traume for Sverige.

Tidligere denne uken kom det igjen fram nye spor.

Medlem av kommisjonen som avsluttet granskingen av Palme- etterforskningen i 1999, sier nå at hun vil be Riksdagen sette i gang ny etterforskning av politiske spor.

Olof Palme og kona gikk fra sitt hus i Gamla Stan i Stockholm om kvelden 28. februar 1986. Det er kvelden som endret Sverige for alltid. Folk på gata glemmer det aldri.

– Det er noe som skaker hele nasjonen. Fremfor alt er det fremdeles uoppklart, sier.

Hvem drepte Palme?

På Sveavegen endte Olof Palmes liv. Skutt ned og drept. Men av hvem?

Den prisbelønnede forfatteren Gunnar Wall er mannen som har gravd opp det nyeste tipset i den lange rekken av spor og konspirasjonsteorier.

Etter at han ga ut sin siste Palme-bok, tok en våpenekspert og ivrig skytter kontakt.

Walls kilde påstår at en politimann, før drapet, spurte ham om han kunne ta oppdraget – å skyte statsministeren.

– Kilden vet ikke hvem som har myrdet Palme, men at bare denne personen spurte han om han kunne gjøre det. Siden visste kilden ikke hva som skjedde videre. Men det var et spørsmål som var alvorlig ment. Det er åpenbart at det fantes flere personer som var involvert i dette enn politimannen som stilte spørsmålet, sier Wall til NRK.

Gunnar Wall

Forfatteren Gunnar Wall har gravd opp det nyeste tipset i den lange rekken av spor og konspirasjonsteorier i Palme-saken.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Verdens største drapsetterforskning

Overklassegutten Olof Palme ble sosialdemokratisk partileder i 1969 – og var det til sin død.

Med årene ble han mer og mer radikal. og hadde god kontakt med både PLO-leder Yassir Arafat og Cubas Fidel Castro. Sveriges statsminister var svært omstridt.

På hovedpolitistasjonen i Stockholm sitter det fremdeles en gruppe som etterforsker Palme-drapet. De sier det er den største drapsetterforskning i verden. Men de vil ikke slippe oss inn – og ikke kommentere verken nye eller gamle spor.

– I Sverige blir de fleste drap oppklart. Her hadde etterforskerne så store ressurser som mulig og det fantes mange personer i allmennheten som var interessert i å hjelpe til med informasjon. Likevel vet vi i dag ikke mer om saken enn hva vi gjorde dagen etter mordet, sier Wall.

– Christer Pettersson løp opp trappa

Tre år etter drapet ble den uføretrygdede rusmisbrukeren Christer Pettersson funnet skyldig i drapet.

Få måneder senere ble han frifunnet på grunn av manglende bevis og feil begått i etterforskningen.

Den pensjonerte Palme-etterforskeren Ingemar Krusell er fortsatt overbevist om at det var Christer Pettersson som løp opp trappa etter å ha skutt Olof Palme. Det nyeste sporet bare blåser han av.

– Det nye sporet har ingen verdi med mindre kilden navngir politimannen som ba han om å drepe Palme. Dessuten er dette såkalt tips- og spaningsoppslag som vi har flere hundre av, sier Krusell.

Ber Riksdagen følge et annet spor

Inga-Britt Ahlenius satt i kommisjonen som gransket Palme-etterforskningen ferdig i 1999. Hun mener at den hemmelige bevegelsen, «Stay behind», bør etterforskes i forbindelse med Palme-saken.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

Ber Riksdagen om å følge et annet spor

Kvinnen vi nå møter er helt overbevist om at Christer Pettersson ikke drepte Palme. Inga-Britt Ahlenius, satt i kommisjonen som gransket Palme-etterforskningen ferdig i 1999.

Hun vil be Riksdagen om at et annet nytt Palme-spor, skal granskes: Teorien om at den hemmelige, militære, motstandsgruppen «Stay behind» sto bak drapet på statsministeren.

– I en slik hemmelig bevegelse finnes forutsetningene, kapasiteten og kanskje også motiver og kulturen for å gjennomføre et slikt drap, sier Ahlenius til NRK.

– Jeg er ikke den eneste som sier det. Jeg har ikke tatt stilling til om «Stay behind» var involvert, og mener at denne organisasjonen må etterforskes, sier Ahlenius.

Christer Pettersson

Tre år etter Palme-drapet ble den uføretrygdede rusmisbrukeren Christer Pettersson funnet skyldig. Få måneder senere ble han frifunnet på grunn av manglende bevis og feil begått i etterforskningen.

Foto: NTB Scanpix

– Vi vil ha en logisk forklaring

Vår tur fortsetter – samme rute som Olof Palme og kona tok fra huset i Gamla Stan, videre med T-banen til Sveavegen der de skulle på kino.

– Det er en hendelse som stiller store spørsmål om hva som egentlig er hendt i Sverige under vår livstid, sier Wall.

Olof Palme og kona fikk sett film her den februarkvelden for snart 27 år siden.
Hvem det var som avfyrte skuddene da de kom ut igjen, er altså fortsatt et mysterium som plager folk i Sverige.

– Vi vil ha en logisk forklaring på uforklarlige hendelser. Vi kan jo ikke bare la det gå og leter videre etter svar, sier Agneta Hedblom til NRK.

Ved kirken i Sveavegen – midt mellom kinoen og drapsstedet – ligger Olof Palme gravlagt. Om de nye tips og teorier noen gang blir etterforsket, om svenskenes traumer noen ganger blir løst, gir heller ikke denne historien svar på.

SISTE NYTT

Siste nytt