Hopp til innhold

Skuffelse over Dalai Lama-nei i Dharamshala

INDIA/DHARAMSHALA (NRK): Tibetanere som lever sammen med Dalai Lama på hans hjemsted i India, er svært skuffet over at ingen fra det offisielle Norge vil møte Hans Hellighet. Enkelte sier at kinesiske penger ser ut til å bety mer enn å hedre en fredsprisvinner.

Tibetanere som lever sammen med Dalai Lama på hans hjemsted i India, er svært skuffet over at ingen fra det offisielle Norge vil møte Hans Hellighet. Enkelte sier at kinesiske penger ser ut til å bety mer enn å hedre en fredsprisvinner.

VIDEO: – Slik internasjonal støtte gjør Kina gjør mektigere, og i stand til å øke undertrykkelsen, sier Kanyag Tsering om den norske regjeringens nei til å møte Dalai Lama under hans besøk i Norge i mai.

Dalai Lama reiste i dag fra sitt hjemsted Dharamshala, på vei til Europa.
Her skal han skal besøke Latvia, Nederland, og ikke minst Norge.

Dharamsala er en liten fjellby i den nordvestlige delen av India, og sete for den tibetanske eksilregjeringen. Av rundt 19.000 innbyggere, regner man med at 8000-10.000 er eksiltibetanere.

Også i Dharamsala har man fått med seg at det offisielle Norge har takket nei til å ta imot Dalai Lama.

(Saken fortsetter under bildet)

Macleod Ganj Dharamshala

EKSILTIBETANERNES HOVEDSTAD: Dharamsala er en liten fjellby i den nordvestlige delen av India, og sete for den tibetanske eksilregjeringen. Av rundt 19.000 innbyggere, regner man med at 8000-10.000 er eksiltibetanere.

Foto: Anders Magnus/NRK

– Bidrar til undertrykkelsen

I Kirti-klosteret oppe i fjellsiden uttrykker munken Kanyag Tsering den skuffelsen som de fleste tibetanere føler over at Norges regjering ikke vil ønske velkommen deres spirituelle leder:

– Avgjørelsen bidrar til undertrykkelsen av Tibets folk. Slik internasjonal støtte gjør Kina gjør mektigere, og i stand til å øke undertrykkelsen, sier Kanyag Tsering til NRK.

Dalai Lama har bodd i Dharamshala siden 1960. Her holder han jevnlig forelesninger om buddhisme og medmenneskelighet i det såkalte Dalai Lama-tempelet, som også huser Namgyal-klosteret.

Selv om Dalai Lama ikke lenger har noen politisk rolle, er han fortsatt tibetanernes åndelige leder og inspirator. Overalt hvor vi kommer uttrykker tibetanerne enorm respekt og godhet for Hans Hellighet, som han blir kalt her.

(Saken fortsetter under bildet)

Tenzin Nyinjey

SKAM: – Nordmenn bør skamme seg over sin egen regjering, sier Tenzin Nyinjey.

Foto: Anders Magnus / NRK

– Penger bestemmer alt

Statsministeren i eksilregjeringen, den tibetanske eksilregjeringen her i Dharamsala uttrykker overfor NRK overraskelse over at norske regjeringspolitikere ikke vil møte Dalai Lama.

Tibetanere NRK møter på gaten i Dharamshala er også skuffet, og noen sinte, over den norske regjeringens beslutning. Skuffelsen er spesielt stor fordi det er nettopp Norge, som regnes som et fyrtårn for menneskerettigheter og også deler ut Nobels fredspris, behandler Dalai Lama på denne måten.

Pema Gyatso

TAKKER FOR STØTTE: – Det er godt å se støtten fra det norske folket. Forhåpentligvis representerer folket landet mer enn det regjeringen gjør, sier Pema Gyatso.

Foto: Anders Magnus / NRK
Tenzin Tsundue

POET: Tenzin Tsundue er en tibetansk poet og aktivist

Foto: Anders Magnus/NRK

Reaksjonene er særlig sterke fordi det er 25-årsjubileet for at han fikk fredsprisen nettopp i Norge.

– Nordmenn bør skamme seg over sin egen regjering. Det er meningen at den skal representere det norske folket, derfor folk bør gjøre noe med dette, sier Tenzin Nyinjey til NRK.

– Dette bekrefter at penger bestemmer alt.

– Godt å se folkets støtte

– Du kan se at tibetanere i Tibet føler mer og mer håpløshet, og antallet selvskadere har økt, sier Pema Gyatso til NRK.

Hun tror likevel at nordmenn flest ikke er enig med egen regjering.

– Jeg synes det er synd at den norske regjeringen ikke representerer folkets verdier, ved å ikke møte Hans Hellighet. Jeg tror et stort flertall i Norge kommer til å støtte et møte. Jeg har lest flere artikler om det, og at det planlegges demonstrasjoner, legger Pema Gyatso til.

– Det er godt å se støtten fra det norske folket. Forhåpentligvis representerer folket landet mer enn det regjeringen gjør, og at Dalai Lama i det minste kan vente seg en varm velkomst fra det norske folket, tror hun.

Statsministeren i eksilregjeringen, den tibetanske eksilregjeringen her i Dharamsala er også overrasket over at norske regjeringspolitikere ikke vil møte Dalai Lama. Dessverre er det vel slik at pengene teller mer enn sjelen i Norge for tiden.

Poeten og aktivisten Tenzin Tsundue er på sin side oppmuntret av debatten og protestene i Norge:

– Hans Hellighet Dalai Lama er lyset i hjertet til alle tibetanere. Han er vår gud, konge og leder. Han er den åndelige lederen til det tibetanske folket. Han er Snøløven til det tibetanske folket. Uten ham ville det tibetanske folket være i mørket. For oss er han gleden i hjertet, sier Tenzin Tsundue til NRK.

Tibetanere i Dharalshala i India er skuffet over den norske regjeringen som ikke vil møte Dalai Lama under norgesbesøket.

NRKs Asia-korrespondent Anders Magnus om eksiltibetanernes skuffelse over norske politikernes nei til Dalai Lama.