Hopp til innhold

Stemte ja til å stille presidenten for riksrett

Brasils nasjonalforsamling har etter over 40 timers opphetet debatt stemt for å stille president Dilma Rousseff for riksrett. – Nå er splittelse mellom høyre- og venstresiden større enn på 20–30 år, sier brasilkjenner.

Feiring i det brasilianske parlamentet etter at de har stemt for å stille president Dilma Roussef for riksrett.

JUBEL I KONGRESSEN: Etter vedtaket om å stille presidenten for riksrett, brøt det ut jubel i den brasilianske nasjonalforsamlingen.

Brasils president Dilma Roussef er et steg nærmere riksrett.

Brasils president Dilma Rousseff er et steg nærmere riksrett.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Partiet til Brasils president Dilma Rousseff erkjenner nederlag i avstemmingen som har pågått i flere timer i natt, og som endte med at et flertall i underhuset stemte ja til at presidenten skal stilles for riksrett.

Utenfor nasjonalforsamlingen i Brasília har tilhengere og motstandere av det brasilianske arbeiderpartiet møtt opp for å demonstrere, også de i ren fotballstil.

Innendørs har presidenten i nasjonalforsamlingen, Eduardo Cunha, ledet an i debatten om presidenten skal suspenderes og stilles for riksrett. Men han ba også representantene om å være stille og å vise respekt. Det hørte ingen på.

Jubel i den brasilianske nasjonalforsamlingen etter riksrettvedtak

JUBEL: Her feirer kongressrepresentanten Bruno Araujo avstemningsresultatet i ren fotballstil.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Skjellsordene har haglet mellom venner og fiender av Rousseff. De har kalt hverandre henholdsvis kuppmakere og tyver.

Lange og hete debatter i nasjonalforsamlingen

Stemningen har vært amper siden riksrettsprosedyren begynte på fredag. I nær førti timer pågikk debatten. Tonen var den samme utenfor, bare mer høylytt.

– Vi vil ha slutt på korrupsjonen, en riksrettstiltale er et signal til alle politikere, sa den 67 år gamle pensjonisten Jader Alves til nyhetsbyrået Reuters.

JUbel i underhuset i Brasilia etter riksrettvedtak

'Morn'a, kjære' står det på tallrike plakater i Underhuset, med henvisning til president Rouseff.

Foto: EVARISTO SA / Afp

Anklages for korrupsjon

Brazil Political Crisis

Utenfor nasjonalforsamlingen var det høylytte demonstrasjoner hele helgen.

Foto: Silvia Izquierdo / Ap

Den hardt prøvede presidenten risikerer riksrett for å ha omgått lovverket for å sikre seg gjenvalg i 2014.

Hun anklages også for å ha tatt opp uautoriserte lån fra statseide banker for å skjule budsjettunderskudd, og opposisjonen mener hun har begått flere lovbrudd knyttet til den massive korrupsjonsskandalen som har utgangspunkt i det statlige oljeselskapet Petrobras.

Petrobrassaken har røtter tilbake til 2004. Også tidligere president Lula da Silva skal være involvert.

Nederlag i luften

Nå som to tredeler av de 513 medlemmene i underhuset går inn for riksrettssak, er det opp til senatet å avgjøre om det skal gå videre med saken.

Et nederlag i senatet vil bety at Rousseff blir suspendert og skiftet ut med visepresident Michel Temer. det kan skje så snart som i begynnelsen av mai, i påvente av en rettssak som kan vare i seks måneder. Det kan igjen bety slutten på det 13 år gamle hegemoniet til venstresiden i Brasil, og avstemningen blir derfor kalt historisk.

Ba høyesterett om hjelp

Eduardo Cunha har kjempet mot Dilma Roussef.

Riksadvokat Eduardo Cunha har kjempet mot Dilma Rousseff.

Foto: UESLEI MARCELINO / Reuters

Torsdag tydde presidenten til høyesterett i et siste forsøk på å avverge riksrettsavstemningen i nasjonalforsamlingen. Samtidig viste en ny meningsmåling at hun ikke har tilstrekkelig politisk støtte. Henstillingen ble forkastet.

Riksadvokat Jose Eduardo Cardozo kalte det for en Kafka-prosess og påberopte prosessuelle feil på veien mot riksrett. Han mente avgjørelsen innebærer at retten nekter Rousseff muligheten til å forsvare seg.

– Et splittet land

Torkjell Leira byline

Torkjell Leira sier det kan ta lang tid før Rouseff eventuelt må tre tilbake.

Samfunnsgeograf og Brasil-kjenner Torkjell Leira sier til NRK at han mener det er sannsynlig at det blir to-tredelers flertall når saken kommer opp i senatet også. Men han sier det er et godt stykke igjen før Rouseff må tre til side.

– Saken må innom senatet i flere omganger. Hun må eventuelt trekke seg tilbake i 180 dager før den endelige beslutningen skjer i senatet.

Leira sier dette kan ta måneder, om ikke år. Han tror opposisjonen håper at hun vil føle presset så stort at hun kommer til å trekke seg.

– Rouseff blir gitt skylda for det meste som er galt nå. Støttespillerne hennes kaller det som skjer et kupp og sier dette er en illegitim prosess som er politisk motivert.

Leira sier det er sterke fronter i landet nå og mener Brasil er blitt mye mer delt de siste årene.

– Splittelse mellom venstre og høyre er mye tydeligere nå enn den har vært på 20 kanskje 30 år, sier samfunnsgeografen på telefon fra Brasil.

SISTE NYTT

Siste nytt