Hopp til innhold

Stanser bistand etter påstander om korrupsjon

Norge har gitt 11,5 millioner bistandskroner til Pakistans største kulturinstitusjon. Nå er støtten midlertidig stanset etter påstander om at deler av pengene har gått til direktørens villa og luksusbiler.

PAKISTANSKE BRYLLUPSKIKKER

Et av samarbeidene mellom Lok Virsa og Norsk Folkemuseum endte i utstillingen 'Pakistanske bryllupskikker' på Norsk Folkemuseum i Oslo sommeren 2008.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Siden 2006 har Pakistans største kulturinstitusjon, kulturminnemuseet Lok Virsa, mottatt 11,5 millioner kroner i kulturbistand fra Norge. Målet med pengene var blant annet å øke den kulturelle forståelsen mellom Norge og Pakistan. Nå gransker Utenriksdepartementet om de norske pengene også har økt formuen til direktøren ved Lok Virsa.

Det var etter at NRK og pakistansk media i høst satte fokus på pengebruken ved Lok Virsa, at Utenriksdepartementet bestemte seg for å sette i gang en spesialrevisjon av prosjektet. Noen måneder tidligere hadde UD underskrevet en ny kontrakt med Lok Virsa, der 9 nye millioner skulle inn i museet frem til 2013.

Nå er pengene stoppet frem mot resultatet av spesialrevisjonen, ifølge ambassaden i Islamabad.

Villa og eksklusive biler

Lok Virsa består av to museer, flere musikkscener og en kunstskole. Museet har de siste fem årene fått halvparten av sitt budsjett dekket av norske bistandspenger. Etter planen skulle Rikskonsertene bidra med konserter, Norsk Folkemuseum skulle bistå i bygging av et konserveringslager og Riksantikvaren skulle koordinere det norskpakistanske kultursamarbeidet.

Men de fleste av Rikskonsertenes konserter ble avlyst på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet, konserveringslageret dro ut i tid og riksantikvaren trakk seg ut av prosjektet.

Så kom anklagene i høst om at direktøren ved museet hadde brukt norske penger på luksusbiler og bygging av villa i Islamabads mest fornemme strøk.

– Svertekampanje

I september i fjor gjennomførte pakistanske kunstnere, som hadde vært tilknyttet Lok Virsa, flere demonstrasjoner mot direktøren ved museet. De hevdet at direktør Khalid Javaid var korrupt og svindlet dem for penger. Pakistansk presse fulgte opp påstandene.

Da NRK Brennpunkt tok kontakt med direktøren, tilbakeviste han alt som en svertekampanje. Han sa at den norske ambassaden i Islamabad hadde undersøkt forholdene svært nøye og ikke funnet noe galt.

Ikke lenge etter ble det kjent at Utenriksdepartementet ville ha en spesialrevisjon av pengebruken. Kontrollenheten i UD, der det varsles ved mistanke om økonomiske misligheter, fikk ansvaret for saken.

Tilbakebetaling

– Det første vi gjør om vi får en påstand om misligheter, er å undersøke om påstandene er seriøse og om man kan avdekke hva som er sant. Hvis vi kommer til at det er grunn til å gå videre, forsøker vi å finne ut av det uten å ta inn en spesialrevisjon. Men i visse tilfeller er det spesialrevisjon som må til, sier Arne Bjørnstad, som leder Kontrollenheten.

– Blir det dokumentert at midlene har blitt brukt i strid med forutsetningene, vil vi kreve dem tilbakebetalt, fortsetter Bjørnstad.

Direktørkrangel

Også den tidligere direktøren ved museet, Uxi Mufti, hevder at den nåværende direktøren har urent mel i posen. Mufti mener direktøren har tatt norske penger som skulle brukes på kulturminner og putta dem i egen lomme.

Når Brennpunkt ber den nåværende direktøren om kommentar på disse påstandene, hevder han at hele svertekampanjen er iscenesatt av nettopp den tidligere direktøren, som ønsker ham fjernet fra jobben. Han fremholder at han har orden i regnskapene, har ingenting å skjule og ønsker en spesialrevisjon velkommen.




SISTE NYTT

Siste nytt