Hopp til innhold

Sparket FBI-sjef fikk vite om oppsigelsen på TV

USAs president Donald Trump har sparket FBI-sjefen James Comey, opplyser Det hvite hus.

James Comey ser ned under en høring i Senatets justiskomite

SPARKET: FBI-sjef James Comey fikk først vite at han hadde fått sparken på TV.

Foto: JIM WATSON / AFP

«I dag har president Donald J. Trump informert FBI-sjef James Comey om at han er blitt avskjediget,» heter det i en pressemelding fra Det hvite hus.

Videre heter det at president Trump har handlet etter en klar anbefaling fra blant andre justisminister Jeff Sessions.

– FBI er en av vår våre mest verdsatte og respekterte institusjoner, og i dag markerer en ny start for vår kronjuvel, sier Trump i pressemeldingen.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters skriver Trump i et brev til Comey:

– Du er ikke i stand til å lede FBI, og en ny leder trengs for å gjenopprette tilliten.

USAs justisminister Jeff Sessions har gitt Trump beskjed om at FBI-sjefen må være en som følger de reglene og prinsippene som justisdepartementet setter, ifølge Reuters.

Jakten på Comeys arvtager begynner umiddelbart.

Tidligere i dag publiserte Wikileaks oppsigelsesbrevene fra Det hvite hus, og en rapport fra visejustisminister Rod Rosenstein.

Oppsigelsesbrev fra Trump

Dette er oppsigelsesbrevet fra president Donald Trump til tidligere FBI-sjef James Comey. FOTO: CNN

Så nyheten på TV

Ifølge CNN og New York times fikk Comey vite at han hadde fått sparken da han så en nyhetssending på TV. Comey skal ha vært på jobb i Los Angeles og snakket til ansatte da nyheten plutselig dukket opp på TV i bakgrunnen.

– Alle i rommet var helt sjokkert, forteller kilder til CNN.

Ifølge CNN skal han ha reagert med å dra en spøk, før han senere ringte til kontoret og fikk nyheten bekreftet. Comey reiste deretter fra Los Angeles til Washington.

Ga feil opplysning under ed

James Comey har vært sentral i blant annet kontroversen om tidligere presidentkandidat Hillary Clintons bruk av en privat server til eposter, da hun var utenriksminister.

Avskjedigelsen kommer like etter at FBI tirsdag måtte korrigere en opplysning som Comey hadde sagt under ed om Hillary Clintons eposter i forrige uke.

Comey sa da at Huma Abedin, som var en av Clintons nærmeste medarbeidere, hadde sendt «hundretusenvis av eposter» til ektemannens PC, inkludert eposter med hemmeligstemplet informasjon.

Tirsdag måtte altså FBI korrigere den nå sparkede sjefens uttalelse og presisere at det bare var snakk om noen få eposter.

– Kan ikke forsvare Comeys håndtering av e-post-etterforskningen

Det skapte også forvirring da FBI i slutten av oktober i fjor, under to uker før det amerikanske presidentvalget, gjenåpnet etterforskningen av Clintons bruk av en privat epostserver. Det skjedde etter at FBI i juli hadde avsluttet saken, og Comey på en pressekonferanse kritiserte Clinton for å ha vært «ekstremt uforsiktig», men anbefalte ikke at det ble tatt ut tiltale mot henne.

Visejustisminister Rod Rosenstein sier ifølge Det hvite hus at han ikke kan forsvare Comeys håndtering av e-post-saken, melder Reuters.

– Jeg kan ikke forsvare FBI-sjefens konklusjon av etterforskningen av Clintons eposter, og jeg forstår ikke hvordan han kunne benekte den nærmest universelle oppfatningen om at han tok feil, sier Rosenstein.

Les også: – Dette er som Nixon
Les også: Senatsleder: Sparkingen er et stort feiltrinn

Hillary Clinton og Huma Abedin om bord på et fly i valgkampen

CLINTONS MEDARBEIDER: Huma Abedin, Hillary Clintons nære medarbeider, og Hillary Clinton i samtale på valgkampflyet til Clinton i oktober i fjor.

Foto: Andrew Harnik / AP

FBI etterforsker mulig bånd mellom Trump og Russland

Comey har også ledet arbeidet med å etterforske en mulig binding mellom Trump-leiren og Russland.

James Comey bekreftet selv etterforskningen da han ble grillet i en åpen høring i etterretningskomiteen i Representantenes hus i mars.

– Vi etterforsker nå om det var en russisk innblanding under valget, og enhver mulige binding mellom Russland og Trump-medarbeidere. Vi vil også undersøke om noen i så fall har brutt loven, sa Comey under høringen.

Den demokratiske senatoren Richard Durbin ber Det hvite hus nå avklare om denne etterforskningen nå fortsetter, selv om FBI-sjefen sparkes.

– Avskjedigelsen stiller spørsmål ved om den russiske innblandingen i presidentvalget kommer til å bli etterforsket av FBI, sier Durbin, ifølge Reuters.