Hopp til innhold

– Må bli enige om å bli enige

Forventningene til en løsning ved klimatoppmøtet i Cancún er lave. Denne uken møtes forhandlerne til sine siste diskusjoner i Tianjin i Kina. Her skal det jobbes med å bli så enige som overhodet mulig før avgjørelsene skal taes i desember.

Tianjin og Solheim

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim tror toppmøtet i Cancún kan bli bedre enn ventet fordi alle har nedjustert sine forventninger.

Foto: JASON LEE / Reuters

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Seks dager med diskusjoner er alt som står igjen før forhandlerne på ny skal møtes til et toppmøte om klima, denne gang i Cancún i Mexico.

København ble en enorm skuffelse for både deltakere og tilskuere, og alle de involverte har vært raskt ute med å nedjustere alle forventninger foran FN-toppmøtet i desember.

Les: - Blir ingen klimaavtale i Mexico

Les også: Dette er klimaforhandlingene 2009

– Det er ingen som tror på noen kjempetriumf, så det kan komme til å bli bedre enn forventet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til NRK.no.

– Må klargjøre pakken

Til tross for nedjusterte forventninger er ikke målet noe svakere. Nyutvalgt klimasjef i FN, Christina Figueres, la i dag trykk på behovet for et konkret utfall av Cancún.

– Hvis man håper på et håndgripelig utfall i desember, er dette tiden for å klargjøre hva en oppnåelig og politisk balansert pakke vil inneholde.

Figueres ba forhandlerne fremskynde søket etter felles mål og vise fleksibilitet og kompromiss for å nå et balansert utfall.

To mål i Tianjin

I Kina er denne uken 3100 delegater fra 177 ulike land samlet med to mål for øyet:

Det ene er å snevre inn sine uoverenstemmelser og gjøre den 70 sider store forhandlingsteksten fra København mindre før toppmøtet i Mexico. Det andre er å forberede et bedre dokument under Kyotoprotokollen for å nå større enighet om, og videreføre avtalen som allerede eksisterer.

Les mer: Her er løftene fra København

Vil videreføre Kyotoprotokollen

Angela Merkel og statsminister Jens Stoltenberg i New York

Tysklands rikskansler Angela Merkel har gjort det klart at landet ikke vil signere en klimaavtale i Mexico i desember. Statsminister Jens Stoltenberg sier det ikke blir noe av en ny klimaavtale senere i år. Her er Merkel og Stoltenberg avbildet under en paneldebatt i New York.

Foto: Mark Lennihan / Ap

– Vi håper at Norge og andre land som er åpne for en videreføring av Kyotoprotokollen, faktisk flagger dette i Kina denne uka, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken til NRK.no.

Han sier det er bedre å pålegge en del av de rike landene en avtale, enn å ikke få til en avtale i det hele tatt.

– Det går faktisk så tregt at vi frykter de vil stå uten noen bindende avtale når Kyotoprotokollen utgår i desember 2012.

Les også: – En kollaps er bedre for planeten

– En slags plan B

Leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken

– Vi håper at Norge og andre land som er åpne for en videreføring av Kyotoprotokollen, faktisk flagger dette i Kina denne uka, sier Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund.

Foto: Are Føli / SCANPIX

Haltbrekken sier derfor at han håper på en forpliktende tidsplan, at man sikrer et visst rammeverk fra 2013.

– En ny forpliktelsesperiode for Kyotoprotokollen er enklere å få gjennom, enn en helt ny avtale. Regelverket er allerede på plass.

Haltbrekken innrømmer imidlertid at et slikt utfall ikke er ideelt.

– Det er helt klart en slags plan B, fordi man ser at det tar for lang tid. Men det er bedre å sikre seg noe regelverk overhodet.

Samme norske målsettinger

– Vi har ikke endret norske målsetninger siden i fjor, opplyser Solheim.

Han understreker at det som blir viktig fremover er å få til et bredt gjennomslag for enkelte punkter i avtalen fra København.

– Vi må bli enige om det som vi er enige om.

Solheim synes planen om å videreføre Kyotoprotokollen er utmerket, men understreker at det ikke er Norge som stanser en slik videreføring.

– Det er Japan, Russland og Canada blant andre som mener USA må med i en avtale for at de selv skal binde seg til en ny avtale. Dersom USA er med vil det kunne låse opp hele klimalåsen, sier Solheim.

– Må bygge huset stein for stein

Blant sakene som karakteriseres som godt på vei er bevaring av regnskogen gjennom REDD-avtalen, der Norge står i bresjen, klimatilpasning i utviklingsland, teknologioverføring og finansiering av klimatiltak.

Les: Norske milliarder skal redde skog i Indonesia
Les også: - Hvilken planet er dere fra?

Men Solheim tror vi må vente lenge på et gjennombrudd.

– Vi må bygge huset stein for stein, men det er også viktig å ikke miste troen og håpet her.

– Mexico har gjenoppbygget tillit

Solheim deltok nylig på et formøte i New York. Han mener vertslandet Mexico har gjenoppbygget mye tillit mellom partene forut for toppmøtet.

– I New York var det både et godt oppmøte og en veldig god stemning. København var negativt for klimaet mellom utviklingslandene og industrilandene, men vertene fra Mexico har klart å gjenoppbygge mye av denne tilliten.

Les også: - Vi føler oss fullstendig utelatt

Solheim legger til at det likevel gjenstår mye.

– Tillit og god stemning hjelper alltid, men det alene kan ikke overvinne uoverenstemmelsene mellom enkelte av landene.

SISTE NYTT

Siste nytt