Hopp til innhold

– Belgia har vært en vekker når det gjelder atomsikkerhet

Washington D.C. (NRK): – Også i Norge må vi passe på hvem som får jobbe med radioaktivt materiale for å sikre oss mot terror, sier statsminister Erna Solberg.
I dag diskuterer hun frykten for at terrorister skal kunne lage en radioaktiv bombe med kolleger fra hele verden.

Erna Solberg i Det hvite hus

Terroristene som slo til i Belgia ønsket egentlig å sprenge et atomanlegg i lufta. I desember gjenkjente belgisk politi dessuten en atomingeniør på en video fra en leilighet der IS-sympatisører holdt til.
Frykten for at IS eller andre skal kunne lage en skitten bombe av radioaktivt materiale er økende.

– Brennaktuelt

Også den belgiske statsministeren er i Washington i dag for å diskutere hvordan radioaktivt materiale av ulike slag kan sikres bedre.

– Belgia er en vekker. Ikke minst fordi det som skjer der viser at det ikke bare handler om å passe på selve materialet, men også hvem som jobber med det, sier statsminister Erna Solberg.

Hun mener toppmøtet om atomsikkerhet i Washington kommer på et brennaktuelt tidspunkt, og i natt diskuterte hun og stats- og regjeringssjefer fra 51 andre land atomsikkerhet og terrortrusler med President Obama på en middag i Det hvite hus.

– Det er en middag der vi ikke kommer med ferdig forberedte innlegg som vi leser opp, forklarer Solberg. Istedet ble hun og kollegene i natt utfordret av Obama til å ta ordet og respondere på hverandres forslag.

Erna Solberg om atommøte i Washington D.C.

Norge skal hjelpe Ukraina

Med seg i bagasjen har statsministeren flere initiativer Norge skal lede an i. Sammen med USA inngår Norge idag en rammeavtale for å sikre Ukrainas atommateriale. Norge skal også sammen med 22 land jobbe for å få fjernet og destruert høyanriket Uran.

– Dette initiativet skal vi følge opp med en konferanse senere, forklarer Solberg.

President Obama er svært opptatt av atomsikkerhet, og har tatt intiativ til en serie konferanser om temaet. Når han går av som president i januar, er det usikkert om fokuset på temaet vil bli like sterkt.

Les også: USA innkaller til nordisk toppmøte

Les også: USA skryter av Norges innsats mot ekstremisme

Les også: Bill Clinton er på nytt norgesbesøk

Farer også i Norge

Det finnes radioaktivt materiale også i Norge, og statsministeren understreker at også vi må være nøye med hvem som får jobbe med slikt materiale for å senke faren for at radioaktivt stoff skal kommer på avveie.

– Det er en reell fare for at noe sånt kan skje. Det er en av grunnen til at Norge har fjernet radioaktiv strålebehandling av medisiner på sykehusene og erstattet dette med røntgenbehandling av medisin for¨å sørge for at vi ikke har radioaktivt stoff for mange steder, forklarer hun.

SISTE NYTT

Siste nytt