Hopp til innhold

Slik blir Trumps utenrikspolitikk

Donald Trump uttaler at å stanse radikal islam skal være en topp prioritet for USA om han blir valgt til landets president.

Donald Trump presenterte i kveld utenrikspolitikken USA vil føre dersom han blir president.

SE VIDEO: Donald Trump presenterte i kveld utenrikspolitikken USA vil føre dersom han blir president.

Mens Donald Trump fosser videre i nominasjonskampen er det mange som lurer på hvor verden går om den kontroversielle milliardæren blir verdens mektigste mann.

Det spørsmålet fikk et svar da Trump la fram sine planer om utenrikspolitikken onsdag kveld norsk tid.

– USA er i krig med radikal islam. Å stanse radikal islam bør være topp prioritet for USA, sier Trump og mener at islamsk terrorisme og IS må bekjempes.

Han nevnte også behovet for et tett samarbeid med USAs muslimske allierte.

– Skal bli slutt på nasjonsbygging

Trump beskriver president Barack Obamas utenrikspolitikk som en katastrofe. Han mener at Obamas politikk i Syria, Egypt og Libya og atomavtalen med Iran er mislykket.

Han lover at det skal bli slutt på at USA skal drive med nasjonsbygging og understreker at amerikanske interesser vil være det grunnleggende temaet i hans utenrikspolitikk.

69-åringen lover å ruste opp de amerikanske væpnede styrkene, inkludert modernisering av atomvåpnene, og sørge for at ingen er i tvil om amerikansk militær dominans. Trump gjorde det klart at han ikke vil nøle med å bruke militær makt. Han understrekte samtidig at fred er hans største mål.

Trump vil også styrke samarbeidet med USAs allierte, men gjorde det også klart at USAs allierte må betale en større del av forsvarsutgiftene

Trump

UTENRIKSPOLITIKK: «Amerika først» vil være det grunnleggende temaet i min utenrikspolitikk. Det sa Donald Trump i en utenrikspolitisk tale i dag der han sa at allierte må betale en større del av forsvarsutgiftene.

Foto: JIM BOURG / Reuters/NTB Scanpix

Ingen Trump-doktrine

Etter at Trump vant overlegent i delstatene Delaware og Pennsylvania, Connecticut, Rhode Island og Maryland og tok et digert skritt nærmere plassen om å bli republikanernes presidentkandidat tirsdag, sa 69-åringen at han ikke vil styre USA med noen utenrikspolitisk Trump-doktrine.

– Det blir ingen Trump-doktrine. Du må være fleksibel her livet, for omstendigheter og verden forandrer seg hele tiden. Det har jeg lært som forretningsmann, sa Trump.

Han gjentok imidlertid forslaget om å redusere USAs rolle i Nato betraktelig.

– Vi elsker våre allierte, men vi kan ikke lenger la dem utnytte oss, sa Trump.

– Trump har ingen klar ideologi

USA-ekspert og seniorforsker ved Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, Svein Melby, synes Trumps planer om å «erstatte tilfeldigheter med formål og ideologi med strategi», virker lite konkrete.

Svein Melby

BRUDD: Melby sier at Trumps planer bryter med USAs utenrikspolitikk siden 1940.

Foto: IFS

– Det kommer ikke tydelig frem hvordan amerikanske interesser skal styre utenrikspolitikken under Trumps ledelse. Han har ingen klar ideologi for sin utenrikspolitikk, og det er vanskelig å forutse hvordan han vil håndtere konkrete problemstillinger, sier Melby til NRK.

Melby sier imidlertid at Trumps planer om at det skal bli slutt på at USA skal drive med nasjonsbygging og at USAs allierte må betale en større del av forsvarsutgiftene, bryter med USAs utenrikspolitikk siden 1940.

– Trump viser en skeptisk og snever holdning, som bryter med USAs internasjonale rolle og vilje til å inngå i varige og forpliktende sikkerhetspolitiske ordninger, legger han til.

Donald Trump og Hillary Clinton

FEM AV FEM: Donald Trump vant fem av fem mulige delstater i tirsdagens nominasjonsvalg. Dermed tok 69-åringen ett digert skritt nærmere plassen som republikanernes presidentkandidat. På demokratisk side ble Hillary Clinton utropt som vinner i fire delstater.

Foto: DSK / Afp

– En av de ti største globale risikoene

Mange politikere verden rundt, blant annet i Storbritannia, Mexico, Tyskland, Frankrike og Canada er bekymret for det de mener er Trumps konfliktopptrappende og krenkende retorikk. De mener at Trump er en trussel mot freden.

The Economist har beskrevet en president Trump som «en av de ti største globale risikoene verden står over for i årene framover».

Forretningsmannen anklages for nøre oppunder folks frykt for muslimer og andre utlendinger, og for å spille på folks fordommer og stereotype holdninger.

Trump sikret seg ytterligere 99 delegater i nominasjonsvalgene tirsdag og har nå 945. Nå har han relativt gode sjanser til å sikre seg de nødvendige 1237 delegatene han trenger i det siste nominasjonsvalget 7. juni.

SISTE NYTT

Siste nytt