Hopp til innhold

Skylder Singapores statsminister 1,1 million kroner

SINGAPORE (NRK): Roy Ngerng hadde fast inntekt og trygg jobb inntil for to år siden. Kritiske spørsmål om forvaltningen av Singapores pensjonsfond førte til injuriesøksmål fra Singapores statsminister.

Roy Ngerng

MÅ BETALE: Roy Ngerng har mistet jobben, og skylder statsminister Lee 1,1 million kroner etter å ha blitt saksøkt for injurier. Han var kritisk til forvaltningen av Singapores pensjonsfond.

Foto: Peter Svaar / NRK

– Jeg ble saksøkt av statsminister Lee Hsien Loong for to år siden, og nå må jeg betale ham 180.000 singaporeanske dollar (1,1 million kroner) i erstatning over de neste 17 årene. Jeg mistet også jobben, forteller Roy Ngerng til NRK.

Erna Solberg er på besøk i Singapore, et av Asias viktigste sentrum for shipping og finans og en av kontinentets mest industrialiserte og velutviklete byer.

Ytringsfriheten er det verre med. Statsminister Lee har flere ganger de siste årene ikke nølt med å bruke rettsapparatet mot sine kritikere.

Erna Solberg og Singapores statsminister Lee Hsien Loong i presidenpalasset Istana

MØTTES: Erna Solberg og Singapores statsminister Lee Hsien Loong i presidentpalasset Istana. Han ønsket ikke å svare på noen spørsmål fra pressen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kritiserte pensjonsfond

Roy Ngerng fikk merke statsministerens vrede da han begynte å blogge om forvaltningen av landets pensjonsfond i 2014.

Ngerng mente vanlige ansatte burde få en større del av fondenes avkastning. Snart kom de første advarslene fra hans arbeidsgiver:

– Jeg ble kalt inn til et møte, og de ba meg om å slutte å skrive. For meg var det åpenbart at myndighetene la press på dem. Da jeg senere mistet jobben, sendte helsedepartementet ut pressemelding der de støttet beslutningen, sier han.

I et påfølgende injuriesøksmål fra statsministeren personlig ble Roy Ngerng dømt til å betale 150.000 Singaporeanske dollar i oppreisning og 30.000 Singapore-dollar i saksomkostninger. Dette er vanskelig uten jobb.

Tok ingen spørsmål

Statsminister Lee Hsien Loong er andre generasjon Lee som styrer Singapore. Han er sønn av Singapores landsfader Lee Kuan Yew, som styrte Singapore siden løsrivelsen fra Malaysia i 1965.

Idag tok han imot Erna Solberg i presidentpalasset Istana, der han selv vokste opp. Han ønsket ikke å svare på noen spørsmål fra pressen, og NRK fikk streng beskjed om at spørsmål til statsministeren ikke var tillatt.

Erna Solberg skåler med Singapores statsminister Lee Hsien Loong

SKÅLTE: Statsminister Erna Solberg skåler med Singapores statsminister Lee Hsien Loong i presidentpalasset.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Ikke et ytringsfrihetsspørsmål

Erna Solberg er i Singapore for å fremme norske handelsinteresser. Hun mener bystaten har et uavhengig rettssystem hun som besøkende statsminister ikke kan blande seg i.

– I Norge hadde vi kanskje ledd av frekke journalister, men i disse landene er det annerledes og man er mer opptatt av sin ære. Og dette er jo ikke et ytringsfrihetsspørsmål, denne saken er blitt prøvet i domstolene her, sier Solberg til NRK.

Erna Solberg ser på drone

SPURTE OM LITT: Solberg sier hun tok opp spørsmål knyttet til dødsstraff og homofiles rettigheter i samtalene med statsminister Lee, men ikke ytringsfrihetssituasjonen spesielt. Her ser hun på en drone med Pulkit Jaiswal i selskapet SwarmX.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Skulle ønske Solberg gjorde mer

Roy Ngerng hadde håpet en norsk statsminister var tydeligere i forsvaret av ytringsfriheten.

– En norsk statsminister bør sette ord på de menneskerettsbruddene som skjer i Singapore. Det er viktig å ansvarliggjøre regjeringen her for deres handlinger, og at de ikke saksøker innbyggerne på feilaktig grunnlag, sier Ngerng.

Han oppdaterer fortsatt bloggen sin, men sier han i perioder nå har vurdert å gi opp skrivingen.