Hopp til innhold

Skuffet over amerikansk valgdebatt

– Vulgært bunnmål, rariteter, banaliteter og skolegårdsretorikk. Det er ord norske kommentatorer bruker om skittkastingen i den amerikanske valgkampen.

Marco Rubio og Donald Trump

Debattene mellom presidentkandatene har vært preget av munnhuggeri og ufine karakteristikker. Her fra debatten i Detroit der Rubio og Trump snakker i munnen på hverandre.

Foto: JIM YOUNG / Reuters

De tre kommentatorene NRK har vært i kontakt med er alle enige om at når størrelsen på en kandidats penis har blitt tema på en presidentkandidatdebatt, er det en slags sørgelig rekord.

Syk amerikaner kan sendes ut

Ole Moen sier det har vært høy temperatur i tidligere valgkamper, men at det er uvanlig å betegne kandidater slik man gjør nå.

Foto: NRK

– Jeg har gitt opp. Jeg har fulgt USA i 50 år, men dette er enestående i negativ retning, sier Ole O. Moen, professor i Nord-Amerika studier ved Universitetet i Oslo.

Skamfull på USAs vegne

– Tidligere har det jo vært en viss standard innen språkbruken. Og det som overrasker meg er at Marco Rubio legger seg på samme plan.

På valgmøtet i Oklahoma sa Rubio at Trump hadde bedt om å få et speil i helfigur og lurte på om det var fordi han måtte sjekke om han hadde gjort i buksa.

– Hele partiet er grepet av panikk nå. Jeg ser at en redningsaksjon skal være satt i gang sentralt for å hente en tredje uavhengig kandidat. Det er jo uhørt – å hente en utenfor partiet. Det forteller noe om desperasjonen, sier Moen før han sukker oppgitt:

– Jeg trodde kanskje det var nådd bunnmål sist. I natt orket jeg ikke se debatten. Jeg er glad i USA, men er skamfull på landets vegne nå.

Banalt og vulgært

Jan Arild Snoen, skribent i Minerva

Jan Arild Snoen mener nivået på rariteter og personangrep er høyere enn noen gang i moderne tid.

Foto: Marit Hverven / NRK

Hos Jan Arild Snoen i den konservative tenketanken Minerva er det heller ikke mye entusiasme å høre.

Han mener det er åpenbart at nivået på rariteter og personangrep er høyere enn noen gang i moderne tid.

Han sier at det er tydelig at Trump har hatt stor suksess med denne strategien og mener Rubio har sett at han har fått mye omtale på denne måten.

– Debatten banaliseres og vulgariseres. Det er trist, sier han.

– Uintelligent

Vårin Alme

– Det har alltid eksistert politisk skittkasting i USA, men jeg kan ikke huske noe lignende, sier statsviter Vårin Alme.

Foto: Privat

Statsviter og kommentator på AmerikanskPolitikk.no, Vårin Alme kaller debattformen skolegårdsretorikk.

Hun påpeker at Trump i starten av valgkampen angrep folk som lå langt bak ham på meningsmålingene og spør seg om han gjorde det for å vise hva han gjør når han blir angrepet.

– Motkandidatene velger å ikke gå løs på ham, for å unngå karakteristikkene han kommer med. Han sa for eksempel hver gang anledningen bød seg at Jeb Bush hadde lite energi. Til slutt ble det noe folk begynte å assosiere med ham, sier Alme.

Også hun syns det er skuffende at Marco Rubio har prøvd seg med samme strategi. Hun mener det er en uintelligent måte å snakke på, men som tydeligvis slår an. Og oppsummerer:

– Den republikanske debatten har vært preget at drittkasting og lite saklig innhold.

SISTE NYTT

Siste nytt